Puree van spruitjes en pastinaak
Ronnie de Winter • 6 december 2020
met nootmuskaat
Puree van spruitjes en pastinaak
Ingrediënten: (2 pers)
- 10 spruitjes
- 1 pastinaak
- beetje zout
- mespuntje nootmuskaat
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Maak de pastinaak schoon of schil hem met een dunschiller. Snijd hem in stukjes.
- Maak de spruitjes schoon en geef een inkerving in de vorm van een kruis aan de onderkant.
- Stoom de spruitjes en de pastinaak samen in 10 minuten gaar.
- Pureer de spruitjes en de pastinaak met een staafmixer en maak op smaak met zwarte peper, zout en nootmuskaat.
Voor een herfstgerecht:
Serveer bij deze puree verschillende soorten gebakken paddenstoelen
(denk aan cantharellen, champignons, shiitake,
pied de mouton), gemarineerde tempé
, cranberry compote
en postelein salade met veldsla en appel.
Over nootmuskaat
Vers gedroogde en biologische kruiden en specerijen bevatten veel antioxidanten en andere gezonde voedingstoffen en ik raad je aan ze dagelijks in je voeding te verwerken, zeker in de wintermaanden wanneer onze groenten minder voedingstoffen bevatten dan in de zomer. Ze geven ons niet alleen gezonde voedingsstoffen, ze geven ons eten ook smaak.
Nootmuskaat is een specerij en wordt veel gebruikt bij bloemkool, spruitjes en sperziebonen. Het zorgt voor een betere vertering van kolen en peulvruchten net zoals komijn en asafoetida dit doen. Nootmuskaat is een verwarmend kruid die bittere smaken verzacht en als smaakversterker werkt. Versgeraspt is nootmuskaat het lekkerst.
Nootmuskaat is de pit van de vrucht van de nootmuskaatboom. En foelie zijn de zaadrokken die om deze pit zitten. Nootmuskaat en foelie hebben dan ook qua smaak wel wat van elkaar weg.
Nootmuskaat wordt ook gebruikt in zoete gerechten, zoals speculaas en koekjes en is een onderdeel van koek-en speculaaskruiden.
Nootmuskaat bevat veel vezels, vitaminen B1, B3, B6 en B9 , de mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper en mangaan en vele fytonutriënten. Nootmuskaat bevat veel magnesium en in combinatie met melk kan het je helpen in slaap te komen. Magnesium ontspant en door de ontspanning komt er serotonine vrij, die zich omzet in melatonine. Deze stof zorgt ervoor dat we goed inslapen en vooral ook doorslapen.
Nootmuskaat heeft een krachtige smaak en we gebruiken in gerechten maar kleine hoeveelheden, niet meer dan een mespuntje, omdat het de fytonutriënt myristicine bevat. Deze stof is in grote hoeveelheden giftig voor ons lichaam.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.