Puree van spruitjes en pastinaak

Ronnie de Winter • 6 december 2020

met nootmuskaat

Puree van spruitjes en pastinaak
Ingrediënten: (2 pers)
  • 10 spruitjes
  • 1 pastinaak
  • beetje zout
  • mespuntje nootmuskaat
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de pastinaak schoon of schil hem met een dunschiller. Snijd hem in stukjes.
  • Maak de spruitjes schoon en geef een inkerving in de vorm van een kruis aan de onderkant.
  • Stoom de spruitjes en de pastinaak samen in 10 minuten gaar.
  • Pureer de spruitjes en de pastinaak met een staafmixer en maak op smaak met zwarte peper, zout en nootmuskaat.

Voor een herfstgerecht:
Serveer bij deze puree verschillende soorten gebakken paddenstoelen (denk aan cantharellen, champignons, shiitake, pied de mouton), gemarineerde tempé , cranberry compote en postelein salade met veldsla en appel.

Over nootmuskaat

Vers gedroogde en biologische kruiden en specerijen bevatten veel antioxidanten en andere gezonde voedingstoffen en ik raad je aan ze dagelijks in je voeding te verwerken, zeker in de wintermaanden wanneer onze groenten minder voedingstoffen bevatten dan in de zomer.  Ze geven ons niet alleen gezonde voedingsstoffen, ze geven ons eten ook smaak.

Nootmuskaat is een specerij en wordt veel gebruikt bij bloemkool, spruitjes en sperziebonen. Het zorgt  voor een betere vertering van kolen en peulvruchten net zoals komijn en asafoetida dit doen. Nootmuskaat is een verwarmend kruid die bittere smaken verzacht en als smaakversterker werkt.  Versgeraspt is nootmuskaat het lekkerst.

Nootmuskaat is de pit van de vrucht van de nootmuskaatboom. En foelie zijn de zaadrokken die om deze pit zitten. Nootmuskaat en foelie hebben dan ook qua smaak wel wat van elkaar weg.

Nootmuskaat wordt ook gebruikt in zoete gerechten, zoals speculaas en koekjes en is een onderdeel van koek-en speculaaskruiden.

Nootmuskaat bevat veel vezels, vitaminen B1, B3, B6 en B9 , de mineralen kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper en mangaan en vele fytonutriënten.  Nootmuskaat bevat veel magnesium en in combinatie met melk kan het  je helpen in slaap te komen. Magnesium ontspant en door de ontspanning  komt er serotonine vrij, die zich omzet in melatonine. Deze stof zorgt ervoor dat we goed inslapen en vooral ook doorslapen. 

Nootmuskaat heeft een krachtige smaak en we gebruiken in gerechten maar kleine hoeveelheden, niet meer dan een mespuntje, omdat het de fytonutriënt myristicine bevat.  Deze stof is in grote hoeveelheden giftig voor ons lichaam.  

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More