Tempé

Ronnie de Winter • 29 november 2020

als eiwitbron van soja of van rijst of beiden!

Over tempé

Tempé is gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde rijst of een combinatie hiervan. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de rijst en de sojabonen om waardoor het fytinezuur in de rijst en de trypsine remmers in de soja voor een groot deel onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit de tempé beter opneembaar. Een groot voordeel van een tempé, die een combinatie is van gefermenteerde rijst en gefermenteerde soja bonen, is dat de eiwitten van de rijst en de soja bonen elkaar goed aanvullen en zo een volwaardig eiwitbron vormen. Tempé is een probioticum. En vult onze darmflora aan met goede bacteriën.

Er is ook tempé  van lupinebonen. Deze tempé bevat iets minder eiwitten dan tempé op basis van soja of rijst, maar is een goed alternatief.

De iso-flavonen in tempé werken kankerremmend en voorkomen botontkalking bij vrouwen in de overgang. Het iso-flavoon fyto- oestrogeen vermindert overgangsklachten als een beetje tempé op sojabasi gecombineerd wordt met veel vezels en groenten en een klein beetje verzadigd vet.

Een nadeel is dat tempé niet zo lekker smaakt en lekker gemaakt moet worden door marineren. Om de marinade goed te laten opnemen in de tempé wordt de tempé eerst in 10 minuten gaar gestoomd.

Tempé met citroenkerrie en garam masala

Ingrediënten:

  • 200 gram tempeh
  • 3 theelepels garam masala
  • 3 tl citroenkerrie
  • 1 blaadje djeroek poeroet ( limoenblaadje)
  • 4 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  • Meng 4 eetlepels olijfolie en de specerijen  in een kom tot een marinade.
  • Snijd de tempeh in kleine korte reepjes en stoom ze in tien minuten gaar.
  • Meng de gare tempé reepjes door de marinade.
  • Laat de marinade een paar uur intrekken in de koelkast.
  • Doe de tempé reepjes in een pan en bak ze een paar minuten.

      Gerelateerde posts:

      Groene aspergesoep met geitenkaas
      door Ronnie de Winter 27 juli 2025
      Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
      wilgen aquarel
      door Ronnie de Winter 20 juli 2025
      Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
      Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
      door Ronnie de Winter 13 juli 2025
      Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
      Een aquarel van een molen
      door Ronnie de Winter 6 juli 2025
      Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
      Paksoi stamppot
      door Ronnie de Winter 29 juni 2025
      Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
      Groentepasta met paddenstoelen
      door Ronnie de Winter 22 juni 2025
      Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
      mus in aquarel
      door Ronnie de Winter 15 juni 2025
      Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
      snijbonen
      door Ronnie de Winter 8 juni 2025
      Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
      Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
      door Ronnie de Winter 1 juni 2025
      Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
      Penseel en Pollepel
      door Ronnie de Winter 25 mei 2025
      Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
      Show More