Tempé

Ronnie de Winter • 29 november 2020

als eiwitbron van soja of van rijst of beiden!

Over tempé

Tempé is gefermenteerde sojabonen, gefermenteerde rijst of een combinatie hiervan. Gisten, schimmels en bacteriën zetten de rijst en de sojabonen om waardoor het fytinezuur in de rijst en de trypsine remmers in de soja voor een groot deel onschadelijk worden gemaakt. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit de tempé beter opneembaar. Een groot voordeel van een tempé, die een combinatie is van gefermenteerde rijst en gefermenteerde soja bonen, is dat de eiwitten van de rijst en de soja bonen elkaar goed aanvullen en zo een volwaardig eiwitbron vormen. Tempé is een probioticum. En vult onze darmflora aan met goede bacteriën.

Er is ook tempé  van lupinebonen. Deze tempé bevat iets minder eiwitten dan tempé op basis van soja of rijst, maar is een goed alternatief.

De iso-flavonen in tempé werken kankerremmend en voorkomen botontkalking bij vrouwen in de overgang. Het iso-flavoon fyto- oestrogeen vermindert overgangsklachten als een beetje tempé op sojabasi gecombineerd wordt met veel vezels en groenten en een klein beetje verzadigd vet.

Een nadeel is dat tempé niet zo lekker smaakt en lekker gemaakt moet worden door marineren. Om de marinade goed te laten opnemen in de tempé wordt de tempé eerst in 10 minuten gaar gestoomd.

Tempé met citroenkerrie en garam masala

Ingrediënten:

  • 200 gram tempeh
  • 3 theelepels garam masala
  • 3 tl citroenkerrie
  • 1 blaadje djeroek poeroet ( limoenblaadje)
  • 4 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  • Meng 4 eetlepels olijfolie en de specerijen  in een kom tot een marinade.
  • Snijd de tempeh in kleine korte reepjes en stoom ze in tien minuten gaar.
  • Meng de gare tempé reepjes door de marinade.
  • Laat de marinade een paar uur intrekken in de koelkast.
  • Doe de tempé reepjes in een pan en bak ze een paar minuten.

      Gerelateerde posts:

      Een aquarel van rozenknoppen
      door Ronnie de Winter 7 september 2025
      Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
      tuinboontjes salade
      door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
      De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
      Haventje - ontmoeting
      door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
      Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
      bloemkoolsalade
      door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
      Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
      rode bietjes
      door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
      Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
      Een aquarel van een terras in stilte
      door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
      De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
      Groene aspergesoep met geitenkaas
      door Ronnie de Winter 27 juli 2025
      Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
      wilgen aquarel
      door Ronnie de Winter 20 juli 2025
      Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
      Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
      door Ronnie de Winter 13 juli 2025
      Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
      Een aquarel van een molen
      door Ronnie de Winter 6 juli 2025
      Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
      Show More