Bananenpuree met citroenmelisse

Ronnie de Winter • 27 november 2022

Voedzaam en licht verteerbaar!

Banaan wordt veelal als  eerste fruithapje aan baby's gegeven. Juist omdat banaan zo licht verteerbaar is en voedzaam en dopamine bevat. De dopamine wordt door het lichaam omgezet in serotonine, ons gelukshormoon. Je baby vaart dan ook wel bij een banaan.

Maar niet alleen baby's ervaren een plezierig gevoel bij het eten van banaan. Ook volwassenen voelen zich er goed bij.  Ben je moe, voel je je wat depressief of heb je last van een slecht humeur, een banaan helpt.

Behalve de dopamine bevat een banaan ook veel magnesium en vitamine B. Juist deze combinatie samen met de koolhydraten die een banaan bevat werkt voor de mens stimulerend zowel fysiek als psychisch.

Bananen puree met citroenmelisse

 (2 pers)

Ingrediënten:
  • 2 bananen
  • sap van een halve citroen
  • verse citroenmelisse
  • klein stukje komkommer
  • blauwe bessen
  • een paar blaadjes verse munt

Bereidingswijze:
  • Was de citroenmelisse, sla hem droog en snijd ze in kleine stukjes.
  • Schil de bananen, snijd ze in stukken en pureer ze met het citroensap en de citroenmelisse in de blender.
  • Was de komkommer en de blauwe bessen.
  • Schaaf de komkommer in dunne plakjes en verdeel deze over een dessertbordje.
  • Doe hier wat bananen puree op en de blauwe bessen en garneer het met een blaadje munt.

Lekker als voorafje aan de maaltijd.

Over bananen

Bananen bevatten veel koolhydraten en vezels. Een groot deel van het zetmeel in de banaan is resitent zetmeel. Dit resistente zetmeel wordt niet verteerd in de dunne darm maar  voedt de goede darmbacteriën in de dikke darm. Hierdoor neemt het aantal goede bacteriën toe en wordt de zuurgraad in de darmen verbeterd. narmate een banaan rijper wordt, neemt de hoeveelheid resistent zetmeel af. Dit zetmeel wordt door het rijpingsproces omgezet in suikers. Nog een beetje groene of net gele bananen zijn dus het beste.

Bananen bevatten de vitaminen A,B en C en de mineralen magnesium, kalium, ijzer, mangaan, koper en selenium.

De darmwand wordt beschermd door slijm. Bananen stimuleren de aanmaak van dit slijm en helpen zo mee de darm- en maag wand te beschermen tegen zuren en zweren. 

Bananen bewaar je bij kamerteperatuur. Ze houden niet van kou en worden in de koelkast dan ook bruin. 

Bananen kunnen gecombineerd worden met ander zoet fruit, maar ook met komkommer, rode peper en koriander. Een beetje citroensap toevoegen voorkomt verkleuring en geeft aan banaan een frisse smaak. Banaan is ook goed te combineren met yoghurt eventueel met een beetje citroensap.

De schil an de banaan bevat bestanddelen die voor rozen een ideaal voedingsmiddel zijn. In stukjes gesneden leg je de schillen aan de voet van de rozenstruik of je graaft het een beetje in. De plant gebruikt de schillen als mest.

Belangrijke voedingstoffen in banaan

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More