Blauwe bessen

Ronnie de Winter • 8 september 2024

Boordevol antioxidanten!

Over blauwe bessen


Net zoals de bosbes en de cranberry  bezit ook de blauwe bes een groot aantal antioxidanten. Al het fruit en alle groenten hebben kleur en dus ook antioxidanten. Maar elke groente en elke fruitsoort heeft zijn eigen specifieke soort. Er zijn heel veel verschillende fytonutriënten die allemaal weer een net iets andere werking en invloed hebben. Daarom is variatie in groenten en fruit zo belangrijk evenals het combineren van verschillen groenten en fruitsoorten onderling.

Met een variatie aan voedingsstoffen blijf het lichaam gezond en wordt het geprikkeld en gestimuleerd zich te onderhouden.


Verse blauwe bessen zijn stevige besjes met een prachtig diep paarsblauwe kleur. De blauwe bes is gevoelig voor kneuzingen.  Ze bederven en schimmelen dan sneller. Verwijder bessen die niet goed meer zijn direct bij thuiskomt uit de verpakking. Zo kunnen ze de andere besjes niet aansteken. Blauwe bessen zijn toch zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn vers het lekkerst.

Omdat de blauwe bes gevoelig is voor kneuzing,  rotting en schimmels wordt hij in de gewone teelt veel bespoten. Daarom raad ik je aan voor biologische blauwe bessen te kiezen. Biologische blauwe bessen worden in Nederland onbespoten geteeld. En zijn super lekker van smaak!


Blauwe bessen zijn bevatten de vitaminen A,B1, B2, B6,C, E en K en de mineralen  ijzer, calcium, magnesium, fosfor,mangaan en kalium.  Ze zijn daarnaast bijzonder rijk aan antioxidanten vooral flavonoïden. Ze bevatten vezels en maar weinig calorieën.


Blauwe bessen hebben een gunstig effect op het cholesterol gehalte en de bloeddruk.

Ook zijn deze besjes in staat om de insulinegevoeligheid te verhogen en het bloedsuikerniveau te verlagen.

Blauwe bessen voorkomen  urineweg infecties net zoals cranberry's dat kunnen doen. Een combinatie van cranberry's en blauwe bessen is daarnaast ook heel lekker.

Na het sporten kunnen blauwe bessen helpen spierschade te verminderen en sneller te herstellen.

Spinazie - blauwe bessen smoothie

Ingrediënten

  • 1/2 avocado
  • 1 banaan
  • 2 el chiazaad
  • 50 gram spinazie
  • 200 ml kokos/rijstmelk of 100 ml skyr en 100 ml water
  • 1/2 kopje blauwe bessen

Bereidingswijze:

  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Ontdoe de avocado van de schil en verwijder de pit.
  • Was de spinazie en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Mix alle ingrediënten  in een blender tot een smoothie.

Salade met blauwe bessen


Ingrediënten:

  • 100 gram blauwe bessen
  • 25 gram  gehakte walnoten
  • 150-200 gram gemengde  sla
  • Klein beetje haloumi in heel kleine blokjes gesneden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Meng  de olie en het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de sla en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Was de bessen en dep ze met wat keuken papier droog.
  • Mix alle ingrediënten door elkaar.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More