Blauwe bessen

Ronnie de Winter • 8 september 2024

Boordevol antioxidanten!

Over blauwe bessen


Net zoals de bosbes en de cranberry  bezit ook de blauwe bes een groot aantal antioxidanten. Al het fruit en alle groenten hebben kleur en dus ook antioxidanten. Maar elke groente en elke fruitsoort heeft zijn eigen specifieke soort. Er zijn heel veel verschillende fytonutriënten die allemaal weer een net iets andere werking en invloed hebben. Daarom is variatie in groenten en fruit zo belangrijk evenals het combineren van verschillen groenten en fruitsoorten onderling.

Met een variatie aan voedingsstoffen blijf het lichaam gezond en wordt het geprikkeld en gestimuleerd zich te onderhouden.


Verse blauwe bessen zijn stevige besjes met een prachtig diep paarsblauwe kleur. De blauwe bes is gevoelig voor kneuzingen.  Ze bederven en schimmelen dan sneller. Verwijder bessen die niet goed meer zijn direct bij thuiskomt uit de verpakking. Zo kunnen ze de andere besjes niet aansteken. Blauwe bessen zijn toch zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar zijn vers het lekkerst.

Omdat de blauwe bes gevoelig is voor kneuzing,  rotting en schimmels wordt hij in de gewone teelt veel bespoten. Daarom raad ik je aan voor biologische blauwe bessen te kiezen. Biologische blauwe bessen worden in Nederland onbespoten geteeld. En zijn super lekker van smaak!


Blauwe bessen zijn bevatten de vitaminen A,B1, B2, B6,C, E en K en de mineralen  ijzer, calcium, magnesium, fosfor,mangaan en kalium.  Ze zijn daarnaast bijzonder rijk aan antioxidanten vooral flavonoïden. Ze bevatten vezels en maar weinig calorieën.


Blauwe bessen hebben een gunstig effect op het cholesterol gehalte en de bloeddruk.

Ook zijn deze besjes in staat om de insulinegevoeligheid te verhogen en het bloedsuikerniveau te verlagen.

Blauwe bessen voorkomen  urineweg infecties net zoals cranberry's dat kunnen doen. Een combinatie van cranberry's en blauwe bessen is daarnaast ook heel lekker.

Na het sporten kunnen blauwe bessen helpen spierschade te verminderen en sneller te herstellen.

Spinazie - blauwe bessen smoothie

Ingrediënten

  • 1/2 avocado
  • 1 banaan
  • 2 el chiazaad
  • 50 gram spinazie
  • 200 ml kokos/rijstmelk of 100 ml skyr en 100 ml water
  • 1/2 kopje blauwe bessen

Bereidingswijze:

  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes.
  • Ontdoe de avocado van de schil en verwijder de pit.
  • Was de spinazie en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Mix alle ingrediënten  in een blender tot een smoothie.

Salade met blauwe bessen


Ingrediënten:

  • 100 gram blauwe bessen
  • 25 gram  gehakte walnoten
  • 150-200 gram gemengde  sla
  • Klein beetje haloumi in heel kleine blokjes gesneden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Meng  de olie en het citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de sla en slinger hem droog in een slacentrifuge.
  • Was de bessen en dep ze met wat keuken papier droog.
  • Mix alle ingrediënten door elkaar.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
Show More