Komkommer met zuurkool, blauwe bes en meer
Lekker als salade bij sperziebonen!
Komkommer is heerlijk verfrissend en smaakt goed bij kruidige gerechten. Doordat hij veel water bevat is hij uitermate geschikt in maaltijden bij warm weer. Komkommer kun je goed combineren met allerlei slasoorten maar ook met fruit. Een fruitsalade waaraan komkommer is toegevoegd is extra verfrissend. Het Indische gerecht roedjak is bijvoorbeeld een vruchten gerecht met komkommer en een zeer pittig sausje. Heerlijk verfrissend bij b.v. sperziebonen met rijst.
Hoewel niet zo gebruikelijk is komkommer ook goed te combineren zuurkool. Door er wat blauwe bessen aan toe te voegen of gedroogde vijgen of rozijnen verzachte je de zure smaak van de zuurkool.
Komkommer met zuurkool en blauwe bes.
- 1/2 komkommer
- paar plukjes zuurkool
- 1/2 bakje blauwe bessen
- 1 sinaasappel
- plukjes alfafa
- 1 avocado
- 1/2 tl mosterd
- citroensap
- 1 el lijnzaadolie
- zwarte peper
- zout
- Was de komkommer en schaaf hem in plakjes.
- Was de blauwe bessen.
- Maak de sinaasappel schoon en snijd hem in stukjes
- Pel de avocado, snijd hem in stukjes en besprenkel de stukjes met wat citroensap tegen verkleuring.
- Doe deze ingrediënten in een schaal en roer ze goed door elkaar.
Over komkommer
Komkommers bevatten veel water en maar weinig calorieën. terwijl ze toch snel een verzadigingsgevoel geven. Ook hebben ze weinig effect op de bloedsuikerspiegel. Ze zijn alkalisch en geven veel energie. Vandaar dat komkommers ook veelvuldig voorkomen in diëten om gewicht te verliezen.
Komkommer is vochtafdrijvend door zijn kalium-natrium verhouding. Hij bevordert hierdoor de ontgiftende werking van de nieren en helpt jicht of artritis tegen te gaan. Komkommers zijn de beste nierreinigers die er bestaan. Ze helpen de nieren en de blaas om afval en stenen af te voeren. Ook bij reuma heeft komkommer een helend effect.
In combinatie met bleekselderij helpt komkommer bij het hydrateren van weefsels en gaat hiermee veroudering van de huid tegen. Zeer schoonheidsbevorderend en reinigend is b.v. een salade van 1 appel, 1 komkommer en 5 stengels bleekselderij.
Komkommers bevat een het enzym: erepsine. Dit enzym zorgt voor een betere vertering van eiwitten en doodt lintwormen.
Gebruik biologische komkommers zodat je ook de schil kunt eten. Deze bevat naast vezels ook silicium, het schoonheidsmineraal voor de huid. Dat is te zien aan de glans van de schil. Ook bevat de schil veel chlorofyl, de stof die zware metalen bindt en zo ons lichaam ontgift.
Komkommer bevat niet heel veel antioxidanten, maar de weinige die hij bevat zijn luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen beschermen de ogen tegen de schadelijke uv straling en het blauwe licht van beeldschermen.
Voor mensen die allergisch zijn voor pinda's en pollen kan ook komkommer een allergische reacties uitlokken.
Komkommer bevat veel bètacaroteen de vitaminen B,C en K en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan en selenium.
Komkommer smaakt heerlijk met wat yoghurt, mosterd en citroensap.
Maar denk ook eens aan een combinatie van yoghurt, meloenstukjes en een sausje van kwark, citroensap, peper en zout.
Komkommer met mango, blauwe bessen of druiven en yoghurt en gegarneerd met bloemetjes van Oost Indische kers vormen een heel mooi voorgerecht.
Enfin..van alles is er mogelijk. Ik zou zeggen: Leef je creativiteit eens uit met komkommer!!
Belangrijke voedingstoffen in komkommer
Gerelateerde posts:









