Koolrabi - salade

Ronnie de Winter • 4 mei 2025

Lekker fris!

In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris.  In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.

Koolrabi - salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 koolrabi
  • 1 wortel
  • 1 appel
  • 2 el ( Griekse) yoghurt
  • 2 el citroensap
  • Griekse geiten saladekaas
  • 1 tl honing (indien je gewone yoghurt gebruikt)
  •  zwarte peper en zout
  • Verse bieslook of peterselie
Bereidingswijze:
  • Schil de koolrabi en schrap de wortel.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes
  • Rasp de koolrabi en de wortel.
  • Meng in een grote kom het citroensap, de yoghurt en eventueel de honing tot een dressing.
  • Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Voeg de geraspte wortelen koolrabi toe en de stukjes appel.
  • Meng het goed door de dressing en laat de salade dan 10 minuten in trekken in de koelkast.
  • Garneer vlak voordat je deze slalade serveert hem met wat verse peterselie of bieslook.

Deze salade is heerlijk fris en knapperig en smaakt heerlijk bij een stukje gegrild vlees of vis of vegaburger.

Over koolrabi


Koolrabi is net als de venkel, bleekselderie, prei en asperges een stengelgroente. Stengelgroenten zijn groenten waarvan de eetbare stengels of verdikte stengels boven de grond groeien. Stengelgroenten kunnen snel verhouten. Koop ze dan ook vers zodat ze knapperig zijn.


Koolrabi behoort tot koolsoorten. Naast de verdikte stengel, de knol, is ook het loof is eetbaar. Ziet het loof er fris uit dan is koolrabi vers. Hoe jonger de knol, hoe minder vezelig, zachter en sappiger hij is. Het bovenste deel van de knol is zachter dan het onderste gedeelte. De knol is op zijn best bij een diameter van ca. 7 cm.

Het blad  bevat de meeste voedingstoffen en is heel geschikt om te roerbakken. Ook kun je hem in dunne reepjes op het laatst toevoegen aan een salade, soep of curry.

De schil en het eerste laagje daaronder is erg hard en vezelig en niet lekker om te eten. Schil de koolrabi dus niet te zuinig.


Koolrabi is rijk aan vitamine C, magnesium, kalium. Hij bevat ook vitamine A, ijzer, vezels en is caloriearm.

Belangrijke voedingstoffen in koolrabi

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Borium

    -  helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken

    - ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies

    -zorgt voor goede botten

    - helpt bij de bloedstolling

    - een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More