Kruiden en groenten

Ronnie de Winter • 6 november 2022

Zorg dat ze vriendjes worden in de pan!

Om groenten en kruiden te combineren hebben we kennis nodig maar vooral ook onze zintuigen. Door regelmatig te ruiken en te proeven leren we onze zintuigen ontwikkelen en worden we uitgedaagd nieuwe combinaties te maken.  Wist je dat onze geur en smaak veel beter worden als we suiker en alcohol laten staan?

Ook zijn kruiden onderling heel goed te combineren waardoor er een verfijning van de smaak van een gerecht optreedt.


Kruiden kunnen veel betekenen voor de vertering en de smaak van groenten.  Ze hebben vaak invloed op de gehele maaltijd. Door het toevoegen van kruiden en specerijen worden voedingsstoffen beter opgenomen. Kruiden zorgen er ook voor dat een gerecht minder verzurend wordt voor ons lichaam. Door hun verschillende eigenschappen en werkingen op ons lichaam kunnen we kruiden ook gebruiken als geneesmiddel. En natuurlijk zijn het smaakmakers. Ook voor kruiden geldt dat variatie belangrijk is.


 

De vriendjes van linzen

Linzen:

Wat bonenkruid meekoken zorgt ook voor een betere vertering maar geeft een heel andere smaak aan de linzen. Ze worden wat zoeter.
Bonenkruid heft krampen op, werkt ontstekingsremmend en gaat bacteriën tegen. Het heeft positieve werking op het centrale zenuwstelsel.

Tijm meekoken zorgt voor een slijmoplossend effect en geeft de linzen een heel karakteristieke smaak die doet denken aan tomaten gerechten. Het kruid gaat gisting in de darmen tegen, is kankerremmend en gaat ontstekingen tegen.

Gember meekoken geeft de linzen een scherpere en wat zoetere smaak en ondersteunt de werking van de gal. De gember zorgt ervoor dat de eiwitten van de linzen gemakkelijk gesplitst worden wat de vertering bevordert.

Venkelzaden meekoken geeft de linzen een anijsachtige, zoete smaak. Ze zorgen dat de linzen beter verteren en je minder last hebt van winderigheid. Het heft krampen of en is vochtafdrijvend. Ook gaat het schimmels tegen.

Oregano heeft een doordringende geur. Het gaat gisting in de darmen tegen en geeft in combinatie met tomaten aan linzen een Italiaanse smaak. Ook zorgt het voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt het afvalstoffen. Oregano is een heel sterke antioxidant. Een theelepel oregano beschermt onze hersencellen optimaal . Verder is het een natuurlijk antibioticum en gaat het parasieten tegen.

Een schijfje citroen meekoken zorgt voor een betere vertering van de linzen en geeft een frisse smaak.

Je kunt deze kruiden ook combineren. Zo is het ook heerlijk om zowel wat tijm als oregano en een schijfje citroen mee te laten koken.
Venkelzaden, gember en komijn zijn ook een lekkere combinatie.

Over keukenkruiden


Keukenkruiden werken vooral preventief en helpen met name voor het onderhoud van onze gezondheid. 

Ze ondersteunen  de werking van de organen. Ze kunnen vochtafdrijvend zijn, ontgiftend en/of schimmel werend zijn. Zo kunnen we door regelmatig oregano te gebruiken in ons gerechten voorkomen dat we last krijgen van parasieten.  Kruiden hebben  vaak een antivirale werking en bevatten  veel antioxidanten die veroudering van ons lichaam tegengaan. Maar ze kunnen nog meer. Ze hebben ook invloed op onze emoties. Zo werkt kaneel pijnstillend en ondersteunt komijn ons zelfvertrouwen.

Kruiden kunnen zout in een gerecht vervangen en ze verlagen ook de behoefte aan suiker. Daarnaast hebben ze een hoge verzadigingswaarde waardoor ze de eetlust remmen.


Wil je van de goede stoffen van kruiden zoveel mogelijk voordeel hebben dat is het belangrijk de kruiden zo vers mogelijk te gebruiken.

De geur en de smaak komen dan het beste tot hun recht. Gedroogde kruiden zijn in gemalen vorm een aantal maanden houdbaar. Ongemalen kun je ze veel langer bewaren. 

Fijnwrijven in een vijzel of fijn snijden met een scherp mes geeft de minste schade aan de cellen en zorgt ervoor dat er minder zuurstof bijkomt, waardoor de smaak het best bewaard blijft. 

Bieslook, kervel en peterselie voeg je rauw pas op het laatst toe aan een gerecht en kook je niet mee. Zo behouden ze hun aroma. 

Andere kruiden zoals laurier of tijm kook je juist wel mee. Ze hebben tijd nodig om een gerecht op smaak te brengen.



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More