Kruiden en groenten

Ronnie de Winter • 6 november 2022

Zorg dat ze vriendjes worden in de pan!

Om groenten en kruiden te combineren hebben we kennis nodig maar vooral ook onze zintuigen. Door regelmatig te ruiken en te proeven leren we onze zintuigen ontwikkelen en worden we uitgedaagd nieuwe combinaties te maken.  Wist je dat onze geur en smaak veel beter worden als we suiker en alcohol laten staan?

Ook zijn kruiden onderling heel goed te combineren waardoor er een verfijning van de smaak van een gerecht optreedt.


Kruiden kunnen veel betekenen voor de vertering en de smaak van groenten.  Ze hebben vaak invloed op de gehele maaltijd. Door het toevoegen van kruiden en specerijen worden voedingsstoffen beter opgenomen. Kruiden zorgen er ook voor dat een gerecht minder verzurend wordt voor ons lichaam. Door hun verschillende eigenschappen en werkingen op ons lichaam kunnen we kruiden ook gebruiken als geneesmiddel. En natuurlijk zijn het smaakmakers. Ook voor kruiden geldt dat variatie belangrijk is.


 

De vriendjes van linzen

Linzen:

Wat bonenkruid meekoken zorgt ook voor een betere vertering maar geeft een heel andere smaak aan de linzen. Ze worden wat zoeter.
Bonenkruid heft krampen op, werkt ontstekingsremmend en gaat bacteriën tegen. Het heeft positieve werking op het centrale zenuwstelsel.

Tijm meekoken zorgt voor een slijmoplossend effect en geeft de linzen een heel karakteristieke smaak die doet denken aan tomaten gerechten. Het kruid gaat gisting in de darmen tegen, is kankerremmend en gaat ontstekingen tegen.

Gember meekoken geeft de linzen een scherpere en wat zoetere smaak en ondersteunt de werking van de gal. De gember zorgt ervoor dat de eiwitten van de linzen gemakkelijk gesplitst worden wat de vertering bevordert.

Venkelzaden meekoken geeft de linzen een anijsachtige, zoete smaak. Ze zorgen dat de linzen beter verteren en je minder last hebt van winderigheid. Het heft krampen of en is vochtafdrijvend. Ook gaat het schimmels tegen.

Oregano heeft een doordringende geur. Het gaat gisting in de darmen tegen en geeft in combinatie met tomaten aan linzen een Italiaanse smaak. Ook zorgt het voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt het afvalstoffen. Oregano is een heel sterke antioxidant. Een theelepel oregano beschermt onze hersencellen optimaal . Verder is het een natuurlijk antibioticum en gaat het parasieten tegen.

Een schijfje citroen meekoken zorgt voor een betere vertering van de linzen en geeft een frisse smaak.

Je kunt deze kruiden ook combineren. Zo is het ook heerlijk om zowel wat tijm als oregano en een schijfje citroen mee te laten koken.
Venkelzaden, gember en komijn zijn ook een lekkere combinatie.

Over keukenkruiden


Keukenkruiden werken vooral preventief en helpen met name voor het onderhoud van onze gezondheid. 

Ze ondersteunen  de werking van de organen. Ze kunnen vochtafdrijvend zijn, ontgiftend en/of schimmel werend zijn. Zo kunnen we door regelmatig oregano te gebruiken in ons gerechten voorkomen dat we last krijgen van parasieten.  Kruiden hebben  vaak een antivirale werking en bevatten  veel antioxidanten die veroudering van ons lichaam tegengaan. Maar ze kunnen nog meer. Ze hebben ook invloed op onze emoties. Zo werkt kaneel pijnstillend en ondersteunt komijn ons zelfvertrouwen.

Kruiden kunnen zout in een gerecht vervangen en ze verlagen ook de behoefte aan suiker. Daarnaast hebben ze een hoge verzadigingswaarde waardoor ze de eetlust remmen.


Wil je van de goede stoffen van kruiden zoveel mogelijk voordeel hebben dat is het belangrijk de kruiden zo vers mogelijk te gebruiken.

De geur en de smaak komen dan het beste tot hun recht. Gedroogde kruiden zijn in gemalen vorm een aantal maanden houdbaar. Ongemalen kun je ze veel langer bewaren. 

Fijnwrijven in een vijzel of fijn snijden met een scherp mes geeft de minste schade aan de cellen en zorgt ervoor dat er minder zuurstof bijkomt, waardoor de smaak het best bewaard blijft. 

Bieslook, kervel en peterselie voeg je rauw pas op het laatst toe aan een gerecht en kook je niet mee. Zo behouden ze hun aroma. 

Andere kruiden zoals laurier of tijm kook je juist wel mee. Ze hebben tijd nodig om een gerecht op smaak te brengen.



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More