Aardappels met...
tijm, rozemarijn, bieslook en meer!
Onze gewone aardappel is een zetmeelhoudende groente die redelijk veel mineralen , vitaminen en fytonutriënten bevat. Hoe gekleurde de schil is, des te meer antioxidanten hij bevat. We kennen aardappels met rode schil, maar ook met een paarse schil. Vooral de schil bevat veel vezels die ons beschermen tegen kanker en hart- en vaatziektes. Nieuwe aardappelen kunnen het best met schil gegeten worden. De schil van aardappelen die al lang bewaard zijn, is minder aan te raden. De schillen zijn erg vezelig. De eerste nieuwe aardappelen zijn wat steviger en ze bevatten meer voedingsstoffen en een betere smaak.
Aardappels kun je goed met kruiden combineren. Bereid je aardappels in de oven dan is tijm of rozemarijn heel geschikt.
Gekookte aardappels zijn lekker met een klein beetje olijfolie en verse gesnipperde bieslook of knoflookbieslook.
Ook knoflook leent zich goed om de aardappel op te peppen. Laat de knoflook hiervoor eerst even trekken in een klein beetje olijfolie.
Lijnzaadolie, welke veel omega 3 vetzuur bevat, geeft de aardappels een lekkere smaak. Wanneer de aardappels gaar zijn, schenk je aan tafel een tl. lijnzaadolie over de aardappels met een beetje zwarte peper en eventueel wat zout.
Aardappelbootjes uit de oven
- 4 grote aardappels
- kokosolie
- tijm
- rozemarijn
- verse bieslook
- Verwarm de oven op 200 graden
- Borstel de aardappels goed schoon en kook ze in weinig water gaar.
- Snijd de aardappels in vieren of in zessen en snijd het binnenste eruit alsof het een klokhuis van een appel is. Zo ontstaan er per aardappel 8 of 12 bootjes.
- Leg bakpapier of de bakplaat en leg de aardappelbootjes op het bakpapier.
- Smelt de kokosolie, roer er de tijm en rozemarijn er door heen en smeer de aardappelbootjes hiermee in.
- Zet de bakplaat in de oven en bak ze in 15 - 20 minuten goudgeel.
- Serveer ze met wat fijngehakte bieslook.

Over de aardappel
Aardappels bevatten veel vitamine B,C en K en de mineralen ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan, fosfor en zink.
De aardappel bevat veel koolhydraten waarvan een deel resistent zetmeel is. Resistent zetmeel wordt pas in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Dit zetmeel heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Het regelt de triglyceriden in het bloed. Resitent zetmeel heeft nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. De hoeveelheid resistent zetmeel neemt toe wanneer we de aardappel na het koken laten afkoelen. Koude aardappelen hebben dan ook veel minder invloed op onze bloedsuikerspiegel dan net gekookte aardappels.
Door de neutrale smaak zijn aardappelen met alle groenten en veel kruiden te combineren. De aardappel is door zijn grote hoeveelheid koolhydraten verzadigend en vormt daardoor vaak een belangrijk deel van onze maaltijd.
De aardappel is base vormend door zijn grote hoeveelheid mineralen. Hij gaat dan ook verzuring van het lichaam tegen. In combinatie met groenten en kruiden wordt dit basische effect nog eens versterkt.
Belangrijke voedingstoffen in aardappels
Gerelateerde posts:









