Aardappels met...

Ronnie de Winter • 13 november 2022

tijm, rozemarijn, bieslook en meer!

Onze gewone aardappel is een zetmeelhoudende groente  die redelijk veel mineralen , vitaminen en fytonutriënten bevat. Hoe gekleurde de schil is, des te meer antioxidanten hij bevat. We kennen aardappels met rode schil, maar ook met een paarse schil. Vooral de schil bevat veel vezels die ons beschermen tegen kanker en hart- en vaatziektes. Nieuwe aardappelen kunnen het best met schil gegeten worden. De schil van aardappelen die al lang bewaard zijn, is minder aan te raden. De schillen zijn erg vezelig. De eerste nieuwe aardappelen zijn wat steviger en ze bevatten meer voedingsstoffen en een betere smaak.


Aardappels kun je goed met kruiden combineren. Bereid je aardappels in de oven dan is tijm of rozemarijn heel geschikt.

Gekookte aardappels zijn lekker met een klein beetje olijfolie en verse gesnipperde bieslook of knoflookbieslook.

Ook knoflook leent zich goed om de aardappel op te peppen. Laat de knoflook hiervoor eerst even trekken in een klein beetje olijfolie.

Lijnzaadolie, welke veel omega 3 vetzuur bevat, geeft de aardappels een lekkere smaak. Wanneer de aardappels gaar zijn, schenk je aan tafel een tl. lijnzaadolie over de aardappels met een beetje zwarte peper en eventueel wat zout.


Aardappelbootjes uit de oven

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote aardappels
  • kokosolie
  • tijm
  • rozemarijn
  • verse bieslook
Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven op 200 graden
  • Borstel de aardappels goed schoon en kook ze in weinig water gaar.
  • Snijd de aardappels in vieren of in zessen en snijd het binnenste eruit alsof het een klokhuis van een appel is. Zo ontstaan er per aardappel 8 of 12 bootjes.
  • Leg bakpapier of de bakplaat en leg de aardappelbootjes op het bakpapier.
  • Smelt de kokosolie, roer er de tijm en rozemarijn er door heen en smeer de aardappelbootjes hiermee in.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak ze in 15 - 20 minuten goudgeel.
  • Serveer ze met wat fijngehakte bieslook.

Je kunt de aardappels ook in schijfjes snijden en dan een heel klein snippertje kaas er op leggen. Laat de kaas in de oven alleen smelten (oven op 150 graden) en de aardeappelschijfjes goud geel worden. Lekker met een beetje tijm erover.

Over de aardappel


Aardappels bevatten veel vitamine B,C en K en de mineralen ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan, fosfor en zink.

De aardappel bevat veel koolhydraten waarvan een deel resistent zetmeel is. Resistent zetmeel wordt pas in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Dit zetmeel heeft een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Het regelt de triglyceriden in het bloed. Resitent zetmeel heeft nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. De hoeveelheid resistent zetmeel neemt toe wanneer we de aardappel na het koken laten afkoelen. Koude aardappelen hebben dan ook veel minder invloed op onze bloedsuikerspiegel dan net gekookte aardappels.


Door de neutrale smaak zijn aardappelen met alle groenten en veel kruiden te combineren. De aardappel is door zijn grote hoeveelheid koolhydraten verzadigend en vormt daardoor vaak een belangrijk deel van onze maaltijd.


De aardappel is base vormend door zijn grote hoeveelheid mineralen. Hij gaat dan ook verzuring van het lichaam tegen. In combinatie met groenten en kruiden wordt dit basische effect nog eens versterkt.




Belangrijke voedingstoffen in aardappels

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More