Snijbonen met taugé

Ronnie de Winter • 28 januari 2024

Lekker met rijst!

Snijbonen smaken goed in een gerecht met een oosters tintje. Hoewel we dan vaak kiezen voor wat scherpere kruiden is dit gerecht heel mild van smaak. Het bonenkruid heeft een wat zoete smaak en helpt de bonen beter te verteren. In combinatie met de zoete pruimtomaatjes en de bittere smaak van de taugé smaken ze verrassend lekker. Wel wat zout en zwarte peper toevoegen anders is dit gerecht te flauw.

Het hazenvlees heeft een heerlijke wildsmaak, bevat omega 3 vetzuren, eiwitten en vezels en past goed bij de snijbonen qua structuur en smaak.  Een klein beetje rijst maakt dit gerecht helemaal af.


Snijbonen met taugé

 (2 pers)

Ingrediënten:

  • 250 gram snijbonen
  • 10 pruimtomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram taugé
  • 100 gram gaar vlees; kip of haas of sojabrokjes
  • bonenkruid
  • zwarte peper en zout
  • beetje kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was de snijbonen, verwijder de puntjes en laat ze 4 uur weken in water.
  • Giet de snijbonen af, spoel ze schoon en snijd ze in dunne reepjes.
  • Kook ze in een bodempje water in 10 - 15 minuten beetgaar.
  • Was de tomaatjes en snijd ze fijn.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
  • Doe de taugé in een zeef en spoel ze af met een liter kokend water. Laat de taugé goed uitlekken.
  • Snijd het gare vlees in kleine stukjes.
  • Verwarm de kokosolie in een koekenpan.
  • Fruit hierin de ui en de knoflook.
  • Voeg de tomatenstukjes en het bonenkruid toe en bak ze even mee.
  • Voeg dan de gare snijbonen toe de taugé en het vlees of de gare sojabrokjes en warm alles goed door.
  • Maak op smaak met zwarte peper en zout.

Serveer de snijbonen schotel met bruine basmatirijst

Over snijbonen


Snijbonen behoren tot de vlinderbloem-familie. Vers zijn ze stevig en frisgroen en ongeveer 20 cm lang. Het zijn peulen die we meestal in reepjes snijden wanneer we ze bereiden. Zoals alle verse peulvruchten bevatten ook snijbonen voor een groente relatief veel eiwitten. Ze zijn daarnaast rijk aan onverteerbare voedingsvezels. Snijbonen kun je door de aanwezigheid van lectines niet rauw eten. Daarom weken we de snijbonen voor het koken een paar uur in water om zo een deel van die antinutriënten te verwijderen. Door de bonen daarna te koken wordt de rest van de lectines, die de darmwand aantasten en daardoor klachten veroorzaken, onschadelijk gemaakt. Bijkomend voordeel van het weken is dat de bonen veel zachter van smaak worden en sneller garen.


Snijbonen bevatten te weinig eiwitten om ze als vleesvervanger te kunnen gebruiken. Maar in een gerecht met een graan en tofu kunnen snijbonen een goede aanvulling geven.


Snijbonen bevatten de vitaminen B1, B3, B6, B11, C en de mineralen magnesium, calcium, kalium, ijzer, zink en fosfor.

De fytonutriënten werken ontstekingsremmend en kankerwerend.


Belangrijke voedingstoffen in snijbonen

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More