Aubergine met zoete aardappel en kip

Ronnie de Winter • 30 maart 2025

lekker met een beetje Griekse yoghurt!

Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. 

Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht.

De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen  het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd.

Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleuring.

Aubergine met zoete aardappel en kipfilet

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 2 kleine zoete aardappels
  • 200 gram kipfilet
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 schijfje citroen
  • Griekse yoghurt
  • Zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de aubergine, verwijder het steeltje en snijd hem in blokjes
  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes.
  • Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Bak hierin de knoflook en de kruiden lichtjes aan.
  • Voeg de zoete aardappel blokjes en aubergine blokje toe en bak ze even licht mee.
  • Kruid de kipfilet met paprikapoeder en zwarte peper en voeg de hem in zijn geheel toe aan het groente gerecht.
  • Bak de kipfilet even licht aan en keer hem om.
  • Doe een klein beetje water erbij en doe de deksel op de pan.
  • Laat het geheel 10 - 15 minuten gaar worden.
  • Voeg het schijfje citroen toe en roer alles even door.
  • Maak op smaak met nog wat zwarte peper.
  • Dien dit gerecht op met een schaaltje Griekse yoghurt en garneer het geheel met wat verse peterselie.

Over aubergine

De vele vezels in de aubergine zorgen ervoor dat alle andere voedingsstoffen in het gerecht beter worden opgenomen. In aubergine zitten veel verschillende soorten  mineralen en vitaminen maar allemaal in kleine hoeveelheden. Alleen mangaan vormt een uitschieter.

Aubergine bevat: molybdeen, kalium, mangaan, koper,magnesium, foliumzuur, vitamine B, C en K.

Daarentegen bevat deze paarse vruchtgroenten wel veel fytonutriënten, die onze gezondheid ondersteunen.

De meeste van deze stoffen zitten net onder de schil. Deze zgn. polyfenolen smaken wat bitter, maar het zijn juist deze stoffen waardoor de aubergine  ons immuunsysteem versterkt en kankervorming tegengaat .

De aubergine bevat 13  verschillende polyfenolen waaronder nasunine, een polyfenol die een sterk antioxidant werking heeft en vooral de celmembramen van de hersencellen beschermd tegen vrije radicalen.

Daarnaast kan nasunine zich aan ijzer binden en zo overtollig ijzer op een veilige manier uit het lichaam afvoeren.

Het polyfenol chlorogeenzuur heeft ook een sterke antioxidant werking en is antiviraal, antibacterieel en gaat verandering van de cellen tot kankercellen tegen.

Belangrijke voedingstoffen in aubergine

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B-complex

    - verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen

    bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon


  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More