Aubergine met zoete aardappel en kip
lekker met een beetje Griekse yoghurt!
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar.
Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht.
De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd.
Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleuring.
Aubergine met zoete aardappel en kipfilet
- 1 aubergine
- 2 kleine zoete aardappels
- 200 gram kipfilet
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl tijm
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 schijfje citroen
- Griekse yoghurt
- Zwarte peper
- Was de aubergine, verwijder het steeltje en snijd hem in blokjes
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes.
- Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
- Bak hierin de knoflook en de kruiden lichtjes aan.
- Voeg de zoete aardappel blokjes en aubergine blokje toe en bak ze even licht mee.
- Kruid de kipfilet met paprikapoeder en zwarte peper en voeg de hem in zijn geheel toe aan het groente gerecht.
- Bak de kipfilet even licht aan en keer hem om.
- Doe een klein beetje water erbij en doe de deksel op de pan.
- Laat het geheel 10 - 15 minuten gaar worden.
- Voeg het schijfje citroen toe en roer alles even door.
- Maak op smaak met nog wat zwarte peper.
- Dien dit gerecht op met een schaaltje Griekse yoghurt en garneer het geheel met wat verse peterselie.
Over aubergine
De vele vezels in de aubergine zorgen ervoor dat alle andere voedingsstoffen in het gerecht beter worden opgenomen. In aubergine zitten veel verschillende soorten mineralen en vitaminen maar allemaal in kleine hoeveelheden. Alleen mangaan vormt een uitschieter.
Aubergine bevat: molybdeen, kalium, mangaan, koper,magnesium, foliumzuur, vitamine B, C en K.
Daarentegen bevat deze paarse vruchtgroenten wel veel fytonutriënten, die onze gezondheid ondersteunen.
De meeste van deze stoffen zitten net onder de schil. Deze zgn. polyfenolen smaken wat bitter, maar het zijn juist deze stoffen waardoor de aubergine ons immuunsysteem versterkt en kankervorming tegengaat .
De aubergine bevat 13 verschillende polyfenolen waaronder nasunine, een polyfenol die een sterk antioxidant werking heeft en vooral de celmembramen van de hersencellen beschermd tegen vrije radicalen.
Daarnaast kan nasunine zich aan ijzer binden en zo overtollig ijzer op een veilige manier uit het lichaam afvoeren.
Het polyfenol chlorogeenzuur heeft ook een sterke antioxidant werking en is antiviraal, antibacterieel en gaat verandering van de cellen tot kankercellen tegen.
Belangrijke voedingstoffen in aubergine
Gerelateerde posts:









