Veldsla met postelein
en een paar blaadjes eikebladsla!
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen.
Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend.
Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
Veldsla met postelein en eikenbladsla
- 50 gram veldsla
- 50 gram postelein blaadjes
- paar bladeren rode eikenbladsla
- 1 rode appel
- 1 el pompoenpitten
- 1 kleine rode ui
- 1 el citroen of limoensap
- 1 á 2 el hennepzaadolie of een andere omega 3 olie
- peper
- zout
- Verwijder de steeltjes van de postelein.
- Was de veldsla, de postelein en de bladeren eikenblad sla en sla ze droog.
- Scheur de eikenslabladeren in stukjes.
- Was de appel en verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
- Rooster de pompoenpitten 10 minuten op een laag vuurtje.
- Snijd de rode ui in hele dunne plakjes of schaaf ze op een groenteschaaf in dunnen ringen.
- Doe alles in een schaal en roer het voorzichtig om.
- Maak een dressing van het citroensap, de hennepzaadolie, mosterd, peper en zout en schenk het over de salade.
Over veldsla
Veldsla wordt ook wel lamsoor genoemd en valt onder de kamperfoelie familie. Tot deze familie behoort ook de valeriaan. Veldsla heeft een nootachtige smaak. In de winter en het voorjaar is veldsla volop te verkrijgen. In de groente las van de koelkast blijft veld sla 1 a 2 dagen goed. In een coolfresh lade van de koelkast langer.
De vezels in veldsla zijn zowel oplosbaar als onoplosbaar en ze bevorderen de stoelgang en helpen een hoog cholesterolgehalte te verlagen. Veldsla bevat een kleine hoeveelheid omega 3 vetzuur en heeft van zichzelf nauwelijks calorieën. Het bestaat voor een heel groot deel uit water.
Veldsla die in de volle grond is geteeld bevat meer antioxidanten dan de veldsla uit de kas. Aan de kleur van de veldsla is af te lezen hoeveel waardevolle stoffen hij bevat. Hoe meer kleur de veldsla heeft, hoe meer beschermende stoffen hij bevat. de donkergroen bladeren van de veldsla bevat dan ook meer antioxidanten dan de lichtgroene blaadjes.
Door veldsla te eten met een dressing waarin olie verwerkt zit, wordt de opname van de carotenoïden (antioxidanten) sterk verbeterd.
De antioxidanten in veldsla werken anti kanker en beschermen de ogen en de huid tegen de negatieve invloed van het agressieve blauw licht van beeldschermen en telefoons en tegen de schadelijke invloed van de straling van de zon.
Veldsla bevat veel vitamine K1. Deze vitamine is een natuurlijk bloedverdunner.
Veldsla heeft ook een rustgevend effect. Dit wordt veroorzaakt door het beetje tryptofaan die veldsla bevat. Hieruit maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.
Verder bevat veldsla provitamine A, vitamine B1, B2, B3, B6, B11, en C. Hoe groener het blad, hoe meer vitamine B9, chlorofyl en provitamine A hij bevat. Veldsla bevat de mineralen: kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
Belangrijke voedingstoffen in veldsla
Gerelateerde posts:









