Ui

Ronnie de Winter • 13 augustus 2023

Een bolletje met veel gezonde voedingsstoffen!

Rauwe ui bevat veel antioxidanten die voor ons lichaam een gunstige werking hebben. Ook de zwavelverbindingen zijn op zijn best wanneer de ui rauw genuttigd wordt. Rauwe ui heeft door de zwavelverbindingen een scherpe smaak. Deze kun je verzachten door de gesnipperde ui met olie te vermengen. Dan breekt rauwe ui minder op.

Wanneer je rauwe ui niet goed verteert, is het aan te raden in plaats hiervan bieslook of het groen van lente-ui of bos-ui te gebruiken.

Bietjessalade met rauwe ui

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 rode ui
  • 4 kleine gekookte bietjes
  • het groen van een bosui
  • 1 appel
  • 6 gekookte koude aardappels
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • citroensap
  • 3 druiven
  • takje munt
Bereidingswijze:
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Doe de ui in een schaaltje en schenk de 2 el. extra vierge olijfolie er over heen. Roer het goed door.
  • Snijd de koude aardappels in kleine stukjes.
  • Snijd de bietjes in kleine blokjes.
  • Snijd het groen van de bosui in kleine ringetjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Doe de appelstukjes in een schaal en sprenkel het citroensap erover. Roer het even door.
  • Voeg dan de aardappelstukjes, de bietjes, de groene lente-ui-ringetjes, de gesnipperde ui met olie en de Griekse yoghurt er aan toe en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het een kwartiertje in trekken.
  • Garneer de salade met de 3 druiven en een takje munt.

Over ui


De ui bevat veel zwavelverbindingen die aanzienlijk toenemen wanneer we de ui snijden. Door de zwavel gaan onze ogen tranen en onze neus lopen. Deze zwavelverbindingen ontgiften ons lichaam en  werken antibacterieel, antiviraal en antischimmel. 

De ui bevat ook antioxidanten. Deze bevinden zich vooral in de buitenste lagen. Rode uien bevatten veel flavonoïden waaronder quercetine. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en heeft een positieve invloed op het cholesterol gehalte in het bloed. Ook gaat quercetine botontkalking  tegen doordat het de oxidatie en ontstekingen vermindert die gedeeltelijk de oorzaak hiervan zijn.

Quercetine heeft een kankerremmende werking. De ui en al zijn familieleden zoals knoflook, bosui, lente ui, rode ui beschermen ons dan ook tegen kanker.

Hoe ouder de ui is en hoe rijper de ui wordt geoogst hoe meer quercetine de ui bevat.

Andere antioxidanten in de ui verminderen het samenklonteren van bloedplaatjes waardoor trombose voorkomen kan worden.

De ui is licht vochtafdrijvend en gaat een te hoge bloedsuikerspiegel tegen.


Uien hebben een gunstige invloed op de darmflora. Fructaan is hier verantwoordelijk voor. Het is een fructose keten die de gevolgen van gisting en rotting in de darm tegen gaat en een ontstekingsremmende werking heeft. Fructaan is helaas niet voor iedereen af te breken, doordat soms het enzym fructase te weinig of niet aanwezig is. Wanneer het fructaan niet goed verteerd wordt, ontstaat vaak een opgeblazen buik. Door de ui te verhitten wordt het fructaan vaak beter afgebroken.


Belangrijke voedingstoffen in ui

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Quercitine

    - krachtige anti-oxidant

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More