Gedroogde Vijgen

Ronnie de Winter • 6 augustus 2023

Makkelijk om altijd in huis te hebben.

Over vijgen


Een gedroogde vijg is een heerlijk zoete vrucht, die je al snel energie geeft. Door zijn grote hoeveelheid vezels en fructose blijft  de bloedsuikerspiegel in balans. Fructose wordt door de lever direct omgezet en de vezels zorgen dat de suikers langzaam in de bloedbaan opgenomen worden. Maar let wel op, bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden. De pectine, een vezel die goed vertegenwoordigt is in de vijg, biedt het lichaam bescherming tegen vrije radicalen.

Vijgen worden vaak verwerkt bij eiwitrijke producten. De vijg versnelt de vertering van eiwitten waardoor er sneller energie vrijkomt en de concentratie versterkt wordt.

Vijgen verbeteren de stoelgang door hun grote hoeveelheid vezels en werken ontstekingsremmend op het darmslijmvlies.


Verse vijgen bestaan voor een aanzienlijk deel uit water. Door vijgen te drogen wordt het vochtgehalte van de vrucht lager waar bij  de koolhydraten in de vrucht geconcentreerd worden.  De caloriewaarde stijgt niet of nauwelijks.  Er is wel een toename van eiwitten, vetten en ballaststoffen.  Ook de concentratie van mineralen en sporenelementen nemen toe doordat het water verdampt. Vitamine C gaat helaas voor een groot deel verloren maar daarentegen  nemen de B vitaminen ( B1, B2, B6, niacine)en vitamine E toe.  Door het drogen wordt de vijg dus een goede energieleverancier.


Om de vertering  gedroogd vijgen te verbeteren raad ik je aan de vijgen in stukjes te snijden en minstens 10 minuten te laten weken in water. 


Vijgen zijn goed te combineren met kaas, zalm en yoghurt, maar ook lekker bij wild, kip en kalkoen. Ze maken het vlees malser. En in een fruitsalade doet de gedroogde vijg het ook goed.


Maaltijdsalade met vijgen

(2 pers)

Ingrediënten:

  • krop sla
  • 1 appel
  • 1 wortel
  • 1/4knolselderij
  • 5 gedroogde vijgen
  • 1 citroen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • een paar walnoten of amandelen
Bereidingswijze:

  • Was de sla en sla hem droog.
  • Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en laat ze in wat water een kwartiertje weken.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Besprenkel de appel met citroensap.
  • Was de wortel en rasp hem fijn.
  • Besprenkel de geraspte wortel met wat citroensap.
  • Was de selderij, schil hem en rasp hem fijn.
  • Doe de geraspte knolselderij in een zeef en schenk er kokend water over. Laat het goed uitlekken.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, peper en zout.
  • Hak de walnoten in kleine stukjes
  • Doe de geraspte wortel, de geraspte selderij, de stukjes appel en de stukjes vijgen in een schaal.
  • Schenk de helft van de dressing er over en roer alles goed door elkaar.
  • Snijd de sla in reepjes. Doe ook de sla in een schaal en schenk daar de andere helft van de dressing over. Roer vlak voor het opdienen de dressing door de sla.
  • Strooi de gehakte walnoten voer de sla en dien het samen met de wortel/selderij/vijgen salade op.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More