Gedroogde Vijgen

Ronnie de Winter • 6 augustus 2023

Makkelijk om altijd in huis te hebben.

Over vijgen


Een gedroogde vijg is een heerlijk zoete vrucht, die je al snel energie geeft. Door zijn grote hoeveelheid vezels en fructose blijft  de bloedsuikerspiegel in balans. Fructose wordt door de lever direct omgezet en de vezels zorgen dat de suikers langzaam in de bloedbaan opgenomen worden. Maar let wel op, bij een te groot aanbod van fructose in één keer zet de lever de fructose voor een deel om naar cholesterol, wat tot leververvetting kan leiden. De pectine, een vezel die goed vertegenwoordigt is in de vijg, biedt het lichaam bescherming tegen vrije radicalen.

Vijgen worden vaak verwerkt bij eiwitrijke producten. De vijg versnelt de vertering van eiwitten waardoor er sneller energie vrijkomt en de concentratie versterkt wordt.

Vijgen verbeteren de stoelgang door hun grote hoeveelheid vezels en werken ontstekingsremmend op het darmslijmvlies.


Verse vijgen bestaan voor een aanzienlijk deel uit water. Door vijgen te drogen wordt het vochtgehalte van de vrucht lager waar bij  de koolhydraten in de vrucht geconcentreerd worden.  De caloriewaarde stijgt niet of nauwelijks.  Er is wel een toename van eiwitten, vetten en ballaststoffen.  Ook de concentratie van mineralen en sporenelementen nemen toe doordat het water verdampt. Vitamine C gaat helaas voor een groot deel verloren maar daarentegen  nemen de B vitaminen ( B1, B2, B6, niacine)en vitamine E toe.  Door het drogen wordt de vijg dus een goede energieleverancier.


Om de vertering  gedroogd vijgen te verbeteren raad ik je aan de vijgen in stukjes te snijden en minstens 10 minuten te laten weken in water. 


Vijgen zijn goed te combineren met kaas, zalm en yoghurt, maar ook lekker bij wild, kip en kalkoen. Ze maken het vlees malser. En in een fruitsalade doet de gedroogde vijg het ook goed.


Maaltijdsalade met vijgen

(2 pers)

Ingrediënten:

  • krop sla
  • 1 appel
  • 1 wortel
  • 1/4knolselderij
  • 5 gedroogde vijgen
  • 1 citroen
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • een paar walnoten of amandelen
Bereidingswijze:

  • Was de sla en sla hem droog.
  • Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en laat ze in wat water een kwartiertje weken.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Besprenkel de appel met citroensap.
  • Was de wortel en rasp hem fijn.
  • Besprenkel de geraspte wortel met wat citroensap.
  • Was de selderij, schil hem en rasp hem fijn.
  • Doe de geraspte knolselderij in een zeef en schenk er kokend water over. Laat het goed uitlekken.
  • Maak een dressing van de extra vierge olijfolie, het citroensap, peper en zout.
  • Hak de walnoten in kleine stukjes
  • Doe de geraspte wortel, de geraspte selderij, de stukjes appel en de stukjes vijgen in een schaal.
  • Schenk de helft van de dressing er over en roer alles goed door elkaar.
  • Snijd de sla in reepjes. Doe ook de sla in een schaal en schenk daar de andere helft van de dressing over. Roer vlak voor het opdienen de dressing door de sla.
  • Strooi de gehakte walnoten voer de sla en dien het samen met de wortel/selderij/vijgen salade op.

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More