Bloemkoolsalade

Ronnie de Winter • 17 augustus 2025

Lekker fris op warme dagen.

Bloemkoolsalade met aardappelen: fris, voedzaam en met extra crunch!


Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.

In dit recept combineren we zachte aardappelen met knapperige bloemkool en frisse kruiden. Extra leuk: je kunt hem makkelijk aanpassen met wat jij lekker vindt, bijvoorbeeld extra groenten of noten voor meer bite.


Waarom koude aardappelen gezond zijn


Afgekoelde aardappelen doen iets bijzonders voor je gezondheid. Als je aardappelen kookt en daarna laat afkoelen, verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel. Dit wordt niet in je dunne darm verteerd, maar komt onverteerd in je dikke darm terecht.


 Voordelen van resistent zetmeel:


  • Het werkt als voeding voor de goede darmbacteriën (prebiotisch effect).
  • Het bevordert een gezonde darmflora.
  • Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabieler te houden.
  • Het geeft langer een verzadigd gevoel.


Een koude aardappelsalade is dus niet alleen lekker, maar ook goed voor je darmen!


 Recept: Knapperige bloemkoolsalade met aardappelen


Ingrediënten (voor 4 personen):


  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 stengels bleekselderij + een handje selderijblad, fijngehakt
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 zure appel (bijv. Granny Smith), in blokjes
  • 50 g ongezouten noten (bijv. walnoten of amandelen), grof gehakt en geroosterd of geroosterde pompoenpitten
  • 4 el mayonaise (of yoghurt voor een lichtere variant)
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el witte wijnazijn of citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 gekookte eieren


Optioneel: radijsjes, kappertjes of augurkjes voor nog meer frisheid.


Bereiding:


  • Aardappelen koken en afkoelen
    Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in lichtgezouten water (ca. 10-12 min). Giet af en laat ze helemaal afkoelen. Tip: zet ze even in de koelkast voor extra resistent zetmeel!
  • Bloemkool blancheren
    Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Blancheer ze 3-4 minuten in kokend water met een snufje zout, zodat ze beetgaar blijven. Giet af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken.
  • Crunchy extra’s voorbereiden
    Snijd de bleekselderij in dunne boogjes. Hak de noten grof en rooster ze kort in een droge pan. Snijd de appel in blokjes.
  • Dressing maken
    Meng de mayonaise (of yoghurt), mosterd, witte wijnazijn, peper en zout. Roer het selderijblad en de bosuitjes erdoor.
  • Alles mengen
    Doe de aardappelen, bloemkool, bleekselderij en appel in een grote schaal. Schep voorzichtig de dressing erdoor. Strooi vlak voor het serveren de geroosterde noten eroverheen zodat ze lekker knapperig blijven.
  • Serveren
    Zet de salade minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de smaken intrekken. Serveer gekoeld en geniet!


 Tips & variaties


  • Voeg een snufje chilivlokken toe aan de dressing voor wat extra pit.
  • Voor een vegan versie vervang je de mayonaise door plantaardige mayo of ongezoete sojayoghurt.
  • Croutons of krokant gebakken uitjes zijn ook heerlijk eroverheen gestrooid.


Een frisse boost voor je darmen


Deze bloemkoolsalade is niet alleen superlekker, maar jouw darmen krijgen ook een fijne oppepper dankzij het resistente zetmeel in de koude aardappelen. Gezond, voedzaam én makkelijk te maken en heerlijk voor warme dagen.



rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Show More