Bloemkoolsalade
Lekker fris op warme dagen.

Bloemkoolsalade met aardappelen: fris, voedzaam en met extra crunch!
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
In dit recept combineren we zachte aardappelen met knapperige bloemkool en frisse kruiden. Extra leuk: je kunt hem makkelijk aanpassen met wat jij lekker vindt, bijvoorbeeld extra groenten of noten voor meer bite.
Waarom koude aardappelen gezond zijn
Afgekoelde aardappelen doen iets bijzonders voor je gezondheid. Als je aardappelen kookt en daarna laat afkoelen, verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel. Dit wordt niet in je dunne darm verteerd, maar komt onverteerd in je dikke darm terecht.
Voordelen van resistent zetmeel:
- Het werkt als voeding voor de goede darmbacteriën (prebiotisch effect).
- Het bevordert een gezonde darmflora.
- Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabieler te houden.
- Het geeft langer een verzadigd gevoel.
Een koude aardappelsalade is dus niet alleen lekker, maar ook goed voor je darmen!
Recept: Knapperige bloemkoolsalade met aardappelen
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 500 g vastkokende aardappelen
- 1 kleine bloemkool
- 2 stengels bleekselderij + een handje selderijblad, fijngehakt
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 1 zure appel (bijv. Granny Smith), in blokjes
- 50 g ongezouten noten (bijv. walnoten of amandelen), grof gehakt en geroosterd of geroosterde pompoenpitten
- 4 el mayonaise (of yoghurt voor een lichtere variant)
- 2 el grove mosterd
- 1 el witte wijnazijn of citroensap
- Peper en zout naar smaak
- 4 gekookte eieren
Optioneel: radijsjes, kappertjes of augurkjes voor nog meer frisheid.
Bereiding:
- Aardappelen koken en afkoelen
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in lichtgezouten water (ca. 10-12 min). Giet af en laat ze helemaal afkoelen. Tip: zet ze even in de koelkast voor extra resistent zetmeel! -
Bloemkool blancheren
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Blancheer ze 3-4 minuten in kokend water met een snufje zout, zodat ze beetgaar blijven. Giet af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken. -
Crunchy extra’s voorbereiden
Snijd de bleekselderij in dunne boogjes. Hak de noten grof en rooster ze kort in een droge pan. Snijd de appel in blokjes. -
Dressing maken
Meng de mayonaise (of yoghurt), mosterd, witte wijnazijn, peper en zout. Roer het selderijblad en de bosuitjes erdoor. -
Alles mengen
Doe de aardappelen, bloemkool, bleekselderij en appel in een grote schaal. Schep voorzichtig de dressing erdoor. Strooi vlak voor het serveren de geroosterde noten eroverheen zodat ze lekker knapperig blijven. -
Serveren
Zet de salade minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de smaken intrekken. Serveer gekoeld en geniet!
Tips & variaties
- Voeg een snufje chilivlokken toe aan de dressing voor wat extra pit.
- Voor een vegan versie vervang je de mayonaise door plantaardige mayo of ongezoete sojayoghurt.
- Croutons of krokant gebakken uitjes zijn ook heerlijk eroverheen gestrooid.
Een frisse boost voor je darmen
Deze bloemkoolsalade is niet alleen superlekker, maar jouw darmen krijgen ook een fijne oppepper dankzij het resistente zetmeel in de koude aardappelen. Gezond, voedzaam én makkelijk te maken en heerlijk voor warme dagen.
