Broccoli taart

Ronnie de Winter • 10 december 2023

in combinatie met patisson pompoen!

Een hartige taart is zowel warm als koud lekker. Deze taart is heerlijk om te serveren als lunch in de feestelijke decembermaand.

De zachte geitenkaas, de eieren en de walnoten vormen de eiwit- en vetbronnen in dit gerecht wat verder uit broccoli en patisson pompoen bestaat.

Het boekweitmeel dient om het geheel goed te binden zodat de taart niet uit elkaar valt.

Broccoli taart

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een patisson pompen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 broccoli
  • 25 - 50 gram boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • handje hazelnoten
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • beetje kokosolie
  • citroensap
  • tijm
  • oregano
  • citroenverbena
  • zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Was de pompoen en snijd hem in stukken. Verwijder de zaadlijsten, schil hem en snijd de stukken in blokjes.
  • Maak de broccoli schoon en snijd de roosjes eraf en maak deze kle. Snijd de steel in kleine blokjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Verwarm de kokosolie en fruit hierin de ui en de knoflook, voeg de pompoenblokjes toe en een klein beetje water en breng het aan de kook. Zet het vuur zacht  en laat het pruttelen tot de pompoen gaar is. Zet het vuur uit en maak hiervan met een vork een puree.
  • Kook de broccoli blokjes in heel weinig water net gaar. (5 min.)
  • Voeg deze en de kruiden aan de puree toe en roer goed door.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes, evenals de geitenkaas en roer deze door het mengsel heen.
  • Roer de broccoliroosjes erdoor.
  • Voeg eventueel wat boekweitmeel toe om tot een wat dikker "beslag" te komen.
  • Maak op smaak met zwarte peper en zout.
  • Rooster de hazelnoten 5 minuten in een droge koekenpan op zacht vuur.
  • Hak de hazelnoten grof en roer ze door het "beslag".
  • Schep de puree over in een met bakpapier beklede taartvorm en laat het geheel in 20 - 30 minuten in de oven  op 150 graden gaar worden.
  • Laat de taart iets afkoelen voor je hem uit de ringvorm haalt.
Serveer bij de taart wat extra vierge olijfolie en een groene salade.

Over broccoli


Broccoli is een koolsoort en behoort dan ook tot de kruisbloemigen. Om de voedingstoffen van kolen zoveel mogelijk te behouden eet je kool het liefst rauw of lichtjes gekookt in heel weinig water of gestoomd ( 7 - 10 minuten). Bij broccoli snijd je de roosjes van de steel want die behoeven maar heel weinig kooktijd. Slechts een paar minuten is al voldoende. De steel heeft een wat langere tijd nodig, zo'n 10 minuten afhankelijk hoe klein je hem snijd. 

Door broccoli klein te snijden, verhoog je het aantal glucosinolaten. Dit zijn zwavelverbindingen die alle koolsoorten bevatten en die kankerwerend werken. Bij verhitting gaan deze weer verloren. Met klein snijden en kort verhitten behoud je het meest van deze fyto-nutriënten. De glucosinolaten in broccoli wordt door enzymen omgezet in sulforafaan. Deze stof kan ons lichaam ontgiften van benzeen,

een giftige koolwaterstof verbinding die vrijkomt bij tabaksrook, uitlaatgassen van auto's, en bij de uitstoot gassen van de industrie.

Om kool soorten beter te verteren voegen we wat citroensap toe.

Broccoli bevat een calcium dat veel beter opgenomen wordt door het lichaam dan de calcium uit melkproducten. Het biedt ook nog eens antioxidanten en bevat geen verzadigd vet waardoor broccoli een uitstekende calciumbron is.

Ook bevat broccoli veel vitamine C, B ,E en K en bètacaroteen. En de mineralen calcium, ijzer en verschillende sporenelementen.

Ook vezels zijn rijk vertegenwoordigd.

Kool is niet voor iedereen evengoed te verteren. Door komijnzaad, venkelzaad of anijszaad aan een koolgerecht toe te voegen, kunnen verteringsproblemen voorkomen worden.


Belangrijke voedingstoffen in broccoli

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More