Yacon, de zoete grondappel

Ronnie de Winter • 3 december 2023

Een verfrissende knol

De yacon komt oorspronkelijke uit het Andesgebergte  en is familie van de aardpeer en de schorseneer. Het is een wortelgewas en je vindt hem in biologische winkels. Zijn uiterlijk lijkt wel wat van die van de zoete aardappel maar qua smaak en structuur heeft hij veel meer weg van een appel. Yacon is vooral een verfrissende knol. Hij geeft niet veel energie in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten. Maar hij geeft wel een verzadigd gevoel. Ideaal dus wanneer je veel zittend werk hebt, ietwat gewicht kwijt wilt en trek hebt.

 

Yacon moes

 

(2 pers)

Ingrediënten:
1 yacon
1 grote appel
10 walnoten
8 draadjes saffraan
peper en zout

Bereidingswijze:
  • Week de saffraandraadjes in heel weinig warm water of wat witte wijn.
  • Rooster de walnoten 5 minuten op een heel laag vuurtje.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis. Snijd hem in kleine blokjes.
  • Kook de appel in heel weinig water zo dat hij net zacht wordt.
  • zet dan  het vuur uit.
  • Schil de yacon en snijd hem in kleine blokjes.
  • Roer de appel- en yaconblokjes met de saffraan door elkaar.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Voeg eventueel nog wat witte wijn  al naar gelang de dikte van het gerecht en de smaak.
  • Garneer met de gehakte walnoten.

Wil je dit gerecht iets pittiger voeg dan een beetje sambal en wat citroen rasp toe.

Over yacon


De yacon is een knol met een zoete smaak. Hij kan rauw, gekookt of gebakken gegeten worden. Deze knol smaakt zoet door de voedingsvezel inuline. Inuline is voedsel voor je goede darmbacteriën en je darmflora floreert bij het eten van yacon.

Doordat de yacon een lage glycemische waarde heeft verhoogt hij de bloedsuikerspiegel niet.  En de knol is dan ook goed te eten voor mensen met diabetes.

Naast inuline bevat deze knol ook fructo-oligosaccharide. Deze natuurlijke suiker wordt niet opgenomen door ons lichaam en verlaat via de dikke darm en de ontlasting ons lichaam.  Fructo-oligosaccharide is wel een goede vorm van probiotica en gunstig dus voor onze darmflora.

Yacon bevat maar weinig fructose en is daardoor nauwelijks belastend voor de lever. De knol bevat niet veel mineralen en vitaminen (vitamine C is nog het meest aanwezig in de knol) en bestaat voor 90 % aan vocht.  De knol is caloriearm, maar werkt door de voedingsvezels wel verzadigend.

Yacon bevat veel polyfenolen en is rijk aan de antioxidant chlorogeenzuur.  Chlorogeenzuur is nodig bij de biosynthese van lignine en heeft hierdoor een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.

Polyfenolen zijn ontstekingsremmend en gaan kanker tegen.


De yacon is uitermate geschikt om een gerecht te zoeten. Het is lekker in rode kool, rode bieten of in een curry. Maar ook in een fruitsalade of andere salades is hij prima te verwerken. Ook verzacht de yacon met zijn zoetheid bittere smaken. Dus voor een  combinatie met andijvie, witlof of spruitjes is deze knol ook zeer geschikt.


Belangrijke voedingstoffen in yacon

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More