Chocolade en cacao

Ronnie de Winter • 25 september 2022

Meer dan alleen lekker!

Elke dag een stukje rauwe, bittere chocolade is een welkome aanvulling wat betreft vele fytronutriënten. Rauwe chocolade (raw chocolate) heeft ons veel te bieden al zijn er ook nadelen aan verbonden.  Rauwe chocolade of rauwe cacao is natuurlijk goed te verwerken in een dessert of in gebak, maar ook gewoon een klein kopje muntthee na het avondeten met een klein stukjes rauwe, bittere chocolade is een mooie afsluiting van een maaltijd.

Om chocolade te kunnen maken, worden de cacaobonen verhit, om zo de cacao te kunnen scheiden van de cacaoboter, die later weer wordt toegevoegd.

Bij de productie van rauwe chocolade worden de cacaobonen tot maximaal 40 graden verhit.  Hierdoor blijven de goede stoffen in de cacaoboon bewaard. Bij een normale productie van chocolade worden de cacaobonen veel sterker verhit. Wel tot 150 graden Celsius, waardoor vele goede voedingstoffen verloren gaan.

Rauwe chocolade bevat veel antioxidanten, maar ook veel vet, de cacaoboter.  100 gram rauwe chocolade bevat ongeveer 40 gram cacaoboter. Cacaoboter bestaat voor 1/3 uit oliezuur ( meervoudig onverzadigd vet), voor 1/3 uit stearinezuur ( verzadigd vet) en voor  1/4  uit palmolie ( ook een verzadigd vet).  Hoewel oliezuur een goede invloed heeft op het cholesterol gehalte van het bloed hebben palmolie en stearinezuur dat niet.

Echter de antioxidanten in de cacao hebben juist weer een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Ook de grote hoeveelheid magnesium in cacao ondersteunen het hart.

Ook bij rauwe chocolade draait het dus om balans. Een klein stukje per dag levert je veel goede voedingstoffen , maar houd wel je inname van verzadigd vet in de gaten. Ongeveer 8 gram per dag aan verzadigd vet heb je nodig.  ( bij zware lichamelijke arbeid kan dit meer zijn).

Let op: een klein stukje chocolade doet verlangen naar meer. Door hierop bedacht te zijn, kun je gemakkelijker dit verlangen loslaten.


Ideetjes

  • Voeg rauwe cacao tot aan de ingrediënten voor de vijgen/dadel balletjes. je kunt de cacao erdoor heen mengen maar je kunt de balletjes ook door de cacao heen rollen. 
  • Voeg rauwe cacao of kleine snippers rauwe chocolade toe aan de ingrediënten voor het kokos vier-uurtje
  • Vervang een deel van de kokosolie door wat stukjes rauwe chocolade in het recept van de voedzame granenpap.Of voeg wat rauwe cacao toe aan de pap. Wil je minder kokosolie gebruiken of wil je dit weglaten, rooster dan de granen niet, maar laat de graanvlokken een uurtje weken.
  • Neem als dessert een kopje muntthee en een klein stukje rauw chocolade. Er zijn verschillende repen met verschillende toevoegingen voor de smaak in de handel. ( o.a. van het merk Love chock)

Over rauw chocolade en rauwe cacao


Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao bevat flavonoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend. De fytronutriënt catechine zorgt voor een sterke antioxidant werking. Cacao remt dan ook de oxidatie van cholesterol in het  lichaam. De fytonutriënten in cacao zorgen ervoor dat er minder cholesterol in de darmen oplossen. Hierdoor wordt ook de opname van het cholesterol in het bloed verminderd. ( let wel op: chocolade bevat naast de cacao ook cacaoboter, die juist een negatieve invloed heeft op het cholesterol gehalte in het bloed)

Ons brein heeft veel baat bij de fytonutriënten in cacao. Ze verlagen  vermoeidheid van het brein en zorgen voor een grotere productie van stikstofoxide, waardoor er veel ontspanning ontstaat in de vaten.

De fytronutriënten anthocyanidinen en proanthocyannidines kunnen zorgen voor afbraak van kankercellen.


Rauwe cacao vergroot de insulinegevoeligheid van de cellen, waar door het lichaam eerder geneigd is zijn vet te verbranden dan op te slaan. Ook werkt cacao als een antidepressivum. De flavonoïden gaan negatieve gevoelens tegen en verbeteren je humeur. De stof fenylalanine geeft een gelukkig gevoel.

Cacao zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen en heeft een positieve invloed op de cognitieve prestaties.

Cacao bevat aan mineralen magnesium, chroom en ijzer. Het ijzer zorgt voor meer energie. Chroom heeft een goede invloed op de suikerstofwisseling en magnesium is nodig voor heel veel processen in ons lichaam. Het ontspant o.a. de spieren en stimuleert onze hersenfunctie.

Belangrijke voedingstoffen in rauwe chocolade

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More