Bloemkool en andere kolen

Ronnie de Winter • 18 september 2022

en hun geneeskrachtige eigenschappen!

Bloemkool en alle andere kolen behoren tot de kruisbloemigen. Alle kolen bieden het lichaam antioxidanten die een beschermende werking hebben tegen kanker. Hoe feller de kleur van de kool, hoe meer beschermende stoffen hij bevat. De fel gekleurde rode kool heeft bijvoorbeeld een groot scala aan antioxidanten. De kool die goed gesloten is en waarvan de bladeren of bloemdelen een dichte vaste krop vormen zijn het best te gebruiken. En in de koelkast is een kool 1 tot 2 weken houdbaar.

Bloemkool met aardappelen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 middelgrote afgekoelde aardappelen, in de schil gaar gestoomd. (Schil eventueel verwijderen)
  • 1/2 bloemkool
  • schijfje citroen
  • yoghurt
  • citroenkerrie
  • zwarte peper
  • zout
  • beetje zachte geitenkaas
  • paar takjes bieslook
Bereidingswijze:

  • Doe de aardappelen in kleine blokjes in een schaal.
  • Maak de bloemkool schoon en kook de helft in kleine roosjes in weinig water met het schijfje citroen in 7 minuten gaar.
  • Voeg de gare bloemkool roosjes toe aan de aardappels en roer ze door elkaar.
  • Voeg de andere ingrediënten toe, roer goed door en garneer met wat fijngesnipperde bieslook.
Lekker met een groene salade en een gekookt eitje.

Over kool


Alle soorten kool bevatten veel calcium wat ook nog eens veel beter opneembaar is dan de calcium uit melk. Zo biedt ca 100 gram  spitskool evenveel calcium als een glas melk. Naast de calcium biedt de kool dan ook nog eens antioxidanten, de vitaminen C, B,E en K, bètacaroteen en ijzer. Ook bevat het vele sporenelementen en zwavelverbindingen en natuurlijk vezels.

deze goede stoffen blijvenhet beste bewaard als de groenten niet te lang gekookt wordt. Dus stoom de groente, kook de groente in heel weinig water of roerbak de groente in een weinig olijfolie. Reken een gaartijd van ca 7 - 10 minuten. Chinese kool en spitskool zijn al in een paar minuten gaar. Voeg deze dan ook altijd pas op het laatst toe bij een roerbakschotel.

Voor een betere vertering en om de kool zijn kleur te laten behouden kun je een schijfje citroen toevoegen tijdens de bereiding. Ook venklezaadjes, komijnzaad of karwij zorgt voor een betere vertering van de kool en voorkomt winderigheid of een opgezette buik na het eten van kool.

Koolbladeren werden vroeger gebruikt om wonden schoon te maken. Kool neemt giftige stoffen op en zuivert zo de wond. Kool bladeren zijn in te zetten bij reuma, zenuwpijn, zweren, insectenbeten, kloven, brandwonden, luchtwegontstekingen...

Haal de harde nerven uit het blad en leg het op de zere plek. Bindt er een doek om heen en laat het sap van de bladeren een paar uur intrekken. Gebruik wel biologisch geteelde kool.

Belangrijke voedingstoffen in kool

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More