Krulandijvie

Ronnie de Winter • 11 september 2022

Fijntjes van smaak!

Krulandijvie, ook wel frisé andijvie genoemd heeft een wat meer uitgesproken smaak dan gewone andijvie. De bladeren zijn dunner, gekruld en ingesneden en hebben een fijnere structuur dan die van gewone andijvie. Aan de buitenkant zijn de bladeren groen en naarmate je meer naar het hart van de krop gaat, worden ze lichtgroen, geel en uiteindelijk wit van kleur. Het donkergroene gedeelte bevat de meeste voedingstoffen.

Krulandijvie wordt vaak rauw gegeten, maar ook roergebakken is hij erg lekker.

Roergebakken krulandijvie met tomatensaus

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 krop krulandijvie
  • 3 cherrytomaatjes
  • 1 grote trostomaat
  • 1 middelgrote rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 koude gekookte aardappels
  • klein stukje zachte geitenkaas
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl koriander
  • zwarte peper
  • zout
Bereidingswijze:
  • Was de krulandijvie en snijd ze in kleine reepjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd de ui in ringen en de knoflook heel fijn.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de gekookte aardeappels in plakjes.
  • Verwarm `1/2 el extra vierge olijfolie in een koekenpan. Voeg de uiringen en de fijngesneden knoflook toe. Fruit ze op een zacht vuurtje tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de tomaten toe. Laat even mee sudderen. Voeg dan de kruiden toe en roer alles even goed door. Laat het een paar minuten pruttelen.
  • Verdeel de plakjes aardappel over de borden.
  • Verwarm de rest van de extra vierge olijfolie in een grote pan en roerbak hierin de reepjes krulandijvie een paar minuten tot ze begint te slinken. Zet dan het vuur uit.
  • Doe de andijvie ook op de borden.
  • Roer de tomatenpuree door het tomaat/uimengsel, maak op smaak met zwarte peper en zout, warm de saus nog even goed door en schenk ze dan over de aardappel plakjes en de andijvie.
  • Verkruimel de zachte geiten kaas over de tomatensaus en serveer direct.

Over andijvie


Andijvie valt onder de slasoorten en heeft een licht bittere smaak. Andijvie werkt vochtafdrijvend wat goed is voor het hart en de nieren. Ook helpt andijvie de lever helpt bij zijn ingewikkelde taak om het lichaam te ontgiften en te reinigen. De bitterstoffen zijn hiervoor verantwoordelijk. Andijvie verbetert de gal productie waardoor de vetten beter verteert worden.

Ook versterkt andijvie de functie van de maag.


Andijvie bevat veel vitamine A en C en mineralen calcium, magnesium, silicium en ijzer. Andijvie bevat veel chlorofyl. Deze stof die de andijvie groen kleurt kan zware metalen aan zich binden en zo ze uit het lichaam verwijderen. Ook helpt chlorofyl mee om rode bloedlichaampjes aan te maken. Deze zorgen voor het zuurstof transport in het bloed.


Belangrijke voedingstoffen in andijvie

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More