Krulandijvie
Fijntjes van smaak!
Krulandijvie, ook wel frisé andijvie genoemd heeft een wat meer uitgesproken smaak dan gewone andijvie. De bladeren zijn dunner, gekruld en ingesneden en hebben een fijnere structuur dan die van gewone andijvie. Aan de buitenkant zijn de bladeren groen en naarmate je meer naar het hart van de krop gaat, worden ze lichtgroen, geel en uiteindelijk wit van kleur. Het donkergroene gedeelte bevat de meeste voedingstoffen.
Krulandijvie wordt vaak rauw gegeten, maar ook roergebakken is hij erg lekker.
Roergebakken krulandijvie met tomatensaus
- 1/2 krop krulandijvie
- 3 cherrytomaatjes
- 1 grote trostomaat
- 1 middelgrote rode ui
- 1 teentje knoflook
- 5 koude gekookte aardappels
- klein stukje zachte geitenkaas
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl koriander
- zwarte peper
- zout
- Was de krulandijvie en snijd ze in kleine reepjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd de ui in ringen en de knoflook heel fijn.
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Snijd de gekookte aardeappels in plakjes.
- Verwarm `1/2 el extra vierge olijfolie in een koekenpan. Voeg de uiringen en de fijngesneden knoflook toe. Fruit ze op een zacht vuurtje tot de ui glazig ziet.
- Voeg de tomaten toe. Laat even mee sudderen. Voeg dan de kruiden toe en roer alles even goed door. Laat het een paar minuten pruttelen.
- Verdeel de plakjes aardappel over de borden.
- Verwarm de rest van de extra vierge olijfolie in een grote pan en roerbak hierin de reepjes krulandijvie een paar minuten tot ze begint te slinken. Zet dan het vuur uit.
- Doe de andijvie ook op de borden.
- Roer de tomatenpuree door het tomaat/uimengsel, maak op smaak met zwarte peper en zout, warm de saus nog even goed door en schenk ze dan over de aardappel plakjes en de andijvie.
- Verkruimel de zachte geiten kaas over de tomatensaus en serveer direct.
Over andijvie
Andijvie valt onder de slasoorten en heeft een licht bittere smaak. Andijvie werkt vochtafdrijvend wat goed is voor het hart en de nieren. Ook helpt andijvie de lever helpt bij zijn ingewikkelde taak om het lichaam te ontgiften en te reinigen. De bitterstoffen zijn hiervoor verantwoordelijk. Andijvie verbetert de gal productie waardoor de vetten beter verteert worden.
Ook versterkt andijvie de functie van de maag.
Andijvie bevat veel vitamine A en C en mineralen calcium, magnesium, silicium en ijzer. Andijvie bevat veel chlorofyl. Deze stof die de andijvie groen kleurt kan zware metalen aan zich binden en zo ze uit het lichaam verwijderen. Ook helpt chlorofyl mee om rode bloedlichaampjes aan te maken. Deze zorgen voor het zuurstof transport in het bloed.
Belangrijke voedingstoffen in andijvie
Gerelateerde posts:









