De hazelnoot
Een plantaardige bron van eiwit en gezonde vetten.
Vlees is rijk aan verzadigde vetten en eiwitten. Wanneer je vlees vervangt door een plantaardige eiwit bron verminder je hiermee ook de hoeveelheid verzadigde vetten die je tot je neemt. Dat is gunstig voor je gezondheid, want we hebben maar heel weinig verzadigd vet nodig. Bovendien kunnen we uit onverzadigde vetten gemakkelijk verzadigd vet maken indien ons lichaam dit nodig heeft.
Hazelnoten zijn zo'n plantaardige born die eiwitten zowel als vetten bevat, maar dan met name de gezonde onverzadigde vetten. Peulvruchten zijn ook een plantaardige bron van eiwitten. De eiwitten in peulvruchten zijn gecombineerd met koolhydraten.
Wanneer we peulvruchten en noten combineren hebben we al snel een voedzame maaltijd.
Voeg wat citroensap toe om de vetten beter verteerbaar te maken.
En zorg ook voor voldoende bladgroente om de verzurende werking van de bonen en de noten op het lichaam tegen te gaan.
Kidneybonen met hazelnoten salade
- een potje kidneybonen
- 25 gram hazelnoten
- 1 lente uitje of een kleine prei
- beetje extra vierge olijfolie
- sap van een schijfje citroen
- peper en zout
- mespuntje groene stevia
- veldsla
- Spoel de kidneybonen goed af en laat ze in een zeef uitlekken.
- Was de veldsla en sla ze droog in een sla-centrifuge.
- Maak de lente ui schoon en snijd ze in kleine ringetjes.
- Rooster de hazelnoten op een zacht vuurtje ca 5 minuten.
- Maak een dressing van de olijfolie, citroensap, peper en zout,en stevia.
- Doe een klein beetje olie in de pan en fruit het lente uitje heel licht.
- Voeg de kidneybonen toe en verwarm ze,
- Haak de geroosterde noten grof.
- Doe alles in een schaal, roer het door en schenk de dressing erover.
Over hazelnoten
De hazelnoot is rijk aan omega 9 vetzuren waardoor hij in staat is ons cholesterolgehalte in balans te brengen. De vitamine E in de noot beschermt de oliën tegen oxidatie. Door hun hoog gehalte aan olie hebben de noten een verzadigend effect. Maar de samenstelling van de verschillende vetzuren zorgt voor een verhoogd metabolisme waardoor deze vetten snel omgezet worden in energie.
Het is een goede vervanger van de verzadigde vetten in onze voedingsmiddelen. Laat de verzadigde ( met name de dierlijke) vetten staan en vervang ze door hazelnoten of hazelnoot olie. De noten zijn voedzaam, ze bevatten ook aardig wat aminozuren en vullen onze mineraalvoorraad goed aan. Ze zijn rijk aan de mineralen mangaan, koper, magnesium, ijzer, fosfor en zink.
Ook bevatten ze veel antioxidanten. Ook heet bruine velletje bevat nog veel van deze stoffen. Tijdens de groei, bij zwangerschap, bij sport of bij een genezingsproces zijn deze noten zeer aan te raden.
Hazelnoot olie kun je alleen bij lagere temperaturen gebruiken. Om salades aan te maken of om over de gekookte aardappelen of pasta te schenken. Ook is hij toe te voegen aan gegaard gevogelte of vis.
Hazelnoten bevatten oxaalzuur. Om dit zuur te neutraliseren gebruikt het lichaam met name calcium uit haar depots (de botten en de tanden b.v. ) Door hazelnoten licht te roosteren op een laag vuurtje verminder je het oxaalzuur gehalte. Je kunt de noten ook combineren met een product dat calcium bevat. Zo wordt het oxaalzuur geneutraliseerd met de calcium uit dit product en gebruikt het lichaam geen calcium uit je botten om dit zuur te neutraliseren.
Hazelnoten bevatten glycerinemaceraat. Deze stof heeft een positieve invloed op stuwingen in het lichaam. Zo stimuleert het de waterafvoer, de bloedsomloop en brengt het het zenuwstelsel in balans.
Hazelnoten hebben een positieve invloed op de lever mits ze met mate gegeten worden.
Zoals voor ieder voedingsmiddel geldt is afwisseling heel belangrijk. Zo krijgt het lichaam van alles wat en kan het lichaam de nadelige effecten die elk voedingsmiddel ook heeft, goed aan.
Belangrijke voedingstoffen in hazelnoten
Gerelateerde posts:






