Gedroogde peulvruchten
Zoals bijvoorbeeld zwarte bonen...
Gedroogde peulvruchten zijn uitstekende voedingsmiddelen om bloedsuikerspiegelingen te voorkomen. Ze geven namelijk een langdurig gevoel van verzadiging en geven hun energie (omgezette suikers) langzaam af aan het bloed. Peulvruchten bevatten speciale koolhydraten de zgn. oligosachariden. Dit is een resistent zetmeel. Resistent zetmeel heeft een gunstige werking op de darmflora. Ze zijn voedsel voor de goede bacteriën en deze nemen daardoor in aantal toe. De slechte ziekmakende bacteriën nemen hierdoor af. Zo verbeteren ze onze darmflora en daarmee ons immuunsysteem.
Gedroogde peulvruchten moet je voordat je ze kookt weken. Dat scheelt veel kooktijd en de peulvruchten worden zo beter verteerbaar.
De kruiden salie, dille, venkelzaad, laurierblad, tijm en rozemarijn zorgen ook voor een betere vertering en niet te vergeten een beetje citroensap. Hoe ouder de peulvruchten zijn hoe langer de weektijd is.

Zwarte bonen met boerenkool
- 1 ui
- 180 gram gekookte zwarte bonen
- 250 gram boerenkool
- 6 middelgrote aardappels
- schijfje citroen
- kokosolie
- 1/2 groenten bouillonblokje
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/4 tl venkelzaad
- zwarte peper
- zout
- Was de boerenkool en snijd ze fijn in een keukenmachine.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Schil de aardappels en kook ze in 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en snijd ze dan in stukjes.
- Verwarm de kokosolie in een pan. Rooster hierin het komijn- en venkelzaad en de gesnipperde ui tot de ui glazig ziet.
- Voeg de fijngesneden boerenkool toe en roerbak deze een paar minuten.
- Voeg het schijfje citroen toe. Roer nog een paar keer door.
- Voeg het 1/2 bouillonblokje en de zwarte bonen toe, roer nog eens door.
- Voeg de blokjes aardappel toe, roer door en verwarm alles goed.
- Maak op smaak met zwarte peper en zout.
- Verwijder het schijfje citroen en dien de boerenkool schotel op.
Over gedroogde peulvruchten
Gedroogde bonen bevatten veel ijzer. Andere mineralen die ze bevatten zijn magnesium, calcium, molybdeen, mangaan, koper, fosfor, zink, kalium en selenium. Molybdeen ontgift en kan het zware metaal kwik binden. Ze zijn rijk aan vitamine B en vitamine E. Vooral vitamine B9 is erg goed vertegenwoordigd.
Hoe meer kleur de peulvruchten hebben hoe meer antioxidanten ze bevatten.
De antioxidanten die gekleurde bonen bevatten zijn vooral anthocyaninen. Deze zijn kankerwerend.
De fystorolen hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Gedroogde peulvruchten bevatten heel veel vezels. Dit bevordert een goede stoelgang. Gifstoffen kunnen zich aan de vezels hechten en op deze manier ons lichaam verlaten.
Peulvruchten zijn in combinatie met granen een eiwitbron die heel goed vlees kan vervangen.
Peulvruchten bevatten naast goede stoffen ook stoffen die nadelig zijn voor de mens. Zo bevatten ze lectinen. Gluten behoren bijv. o.a. tot de lectinenen. Deze stoffen worden door verhitting niet helemaal onschadelijk gemaakt en kunnen ervoor zorgen dat het lichaam (de darmen) moeilijker de voedingstoffen uit de voeding kunnen halen. Ook kunnen ze het darmslijmvlies beschadigen.
Daarom is het goed om peulvruchten af te wisselen met andere eiwitbronnen.
Het fytinezuur in de gedroogde peulvruchten breekt af door het weken van de peulvruchten in ruim lauw water met wat citroensap of appelazijn eraan toegevoegd . Wanneer je wat zure groenten tijdens de bereiding aan een bonengerecht toevoegt zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier bevordert dit de vertering.
Peulvruchten zijn erg verzurend voor het lichaam daarom is het belangrijk om voldoende basische voeding (groene bladgroenten met name) erbij te eten voor de juiste balans.
Belangrijke voedingstoffen in gedroogde peulvruchten
Gerelateerde posts:









