Fytinezuur

Ronnie de Winter • 18 februari 2024

en enzymremmers!

Al onze voeding heeft voor - en nadelen voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen zoveel mogelijk af te wisselen, te combineren en op een juiste manier te bereiden. Granen, peulvruchten, noten en zaden bevatten ontzettend veel voedingstoffen die goed voor ons zijn. Maar het nadeel van deze voedingsmiddelen voor onze gezondheid  is dat ze ook fytinezuur bevatten en een beschermend enzymlaagje. Nu kan ons lichaam wel wat fytinezuur afbreken maar wanneer we grote hoeveelheden granen, noten, peulvruchten en zaden eten wordt dat een stuk moeilijker. Het kost het lichaam veel mineralen om fytinezuur af te breken. Mineralen die we juist nodig hebben om ons lichaam te ontzuren. En om onze botten stevig te houden en onze geest soepel en voor nog veel meer! Enzymremmers in deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat granen, zaden, noten en peulvruchten niet zomaar ontkiemen. We kunnen ze hierdoor dus goed en lang bewaren.  Deze enzymremmers zorgen er echter ook voor dat als ze niet worden afgebroken  met name de B vitamines niet goed beschikbaar komen om door ons lichaam opgenomen te worden.

Het zou dus niet verkeerd zijn als we in onze bereiding van deze voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat het fytinesuur en de enzymremmers worden afgebroken voordat we het voedingsmiddel nuttigen.



Het afbreken van fytinezuur en enzymremmers.


Fytinezuur en enzymremmers worden afgebroken als we granen, peulvruchten, noten en zaden weken in water.  Deze voedingsmiddelen worden dan beter verteerbaar. Het fytinezuur wordt geneutraliseerd waardoor het ons lichaam geen mineralen meer kost om dit zuur onschadelijk te maken. De enzymremmers worden gedeactiveerd waardoor met name de B-vitamines beschikbaar worden voor opname in ons lichaam. Afhankelijk van de hardheid van de de noot, zaad, peulvrucht of graan week je het voedingsmiddel 4 - 24 uur.

Het weken gaat het beste in warm water waar je een mespuntje zout en een 1/2 tl appelciderazijn of citroensap aan toevoegt. Het zout helpt de juiste enzymen te activeren om de enzymremmers te deactiveren. De appelciderazijn of het citroenzuur en het warme water bevordert het weekproces in tijd.  Ook zorgt het ervoor dat de bereidingstijd van peulvruchten en granen korter wordt.

Noten met een hoog vetgehalte, zoals cashewnoten, paranoten, pijnboompitten en macadamianoten hebben een korte weektijd van 2 - 4 uur. Gele en rode linzen hebben ook maar een korte weektijd van ca 4 uur nodig.


Pecanoten, walnoten en de granen boekweit, kamut, haver, gierst, en quinoa vragen een weektijd van 4 - 6 uur.

Amandelen, sesamzaad, pistachenoten, pompoenpitten, hazelnoten, zonnebloempitten weken we minimaal 8 uur en de granen amarant, gerst en wilde rijst ook.


Peulvruchten vragen minstens 12 uur weektijd.


Wanneer je de granen, noten, zaden en peulvruchten geweekt heb, spoel je ze goed af met water. Het weekwater gooi je weg.

Eenmaal geweekt kun je de geweekte producten niet lang meer bewaren. Het beste is ze direct te verwerken. Noten en zaden kun je eventueel goed droge, maar houd er rekening mee dat ze gevoeliger zijn geworden voor schimmels.


Weken vergt enige planning bij de voedselbereiding. Heb je weinig tijd dan zijn er ook nog alternatieven.


In plaatst van noten, zaden en granen te weken kun je ze ook roosteren op een laag vuurtje om het fytinezuur af te breken. Afhankelijk van de hoeveelheid rooster je ze 20 - 30 minuten op een heel laag vuurtje bij af en toe omroeren.


Boekweit bevat fytase. Dit is een enzym dat nodig is om fytinezuur af te breken. Door wat boekweit toe te voegen aan b.v. havermout pap wordt het fytynezuur ook gemakkelijker in je lichaam afgebroken.




Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More