Kasha, geroosterde boekweit
Makkelijk om in huis te hebben.

Kasha is geroosterde boekweit en hoeft maar 5 minuten gekookt te worden. De korrels behouden gaar hun vorm en zien er decoratief uit in een gerecht. Je kunt het goed toepassen in soepen, curry's, havermoutpap of puur door een muesli of yoghurt.
Kasha bevat fytase. Een enzym dat nodig is om fytinezuur af te breken. Een eetlepel kasha toevoeg aan je granenpap of muësli zorgt ervoor dat het fytinezuur gemakkelijker afbreekt in je lichaam.
Kasha salade met tahinsaus
Ingrediënten:
- 80 gram kasha
- 1 rode puntpaprika
- 1 rode ui
- 6 radijsjes
- 100 gram spinazie
- 75 gram kikkererwten
- 1/4 prei
- 2 el tahin
- 1 el citroensap
- 2 el lijnzaadolie
- 2 el water
- beetje zout
- zwarte peper
- chilipoeder naar smaak
- Kook de kasha gaar zoals aangegeven op de verpakking. Laat ze afkoelen.
- Was de puntpaprika. verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
- Pel de ui en snijd hem heel fijn.
- was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes.
- Was de spinazie en snijd ze in reepjes.
- Spoel de kikkererwten af en laat ze in een zeef uitlekken.
- Maak de prei schoon en snijd hem in hele dunne ringetjes.
- Maak een dressing van de tahin, citroensap, water, lijnzaadolie, zout, zwarte peper en chilipoeder.
- Doe alle ingrediënten in een schaal en schenk er een beetje van de tahin saus over.
- Serveer de rest van de tahin saus er los bij.
Over Kasha
Kasha is geroosterde boekweit. Boekweit is geen graansoort, al wordt hij vaak wel tot de granen gerekend. Het is een gewas dat tot de duizendknoopfamilie behoort . De vruchtjes van deze plant zijn driekantig en lijken qua samenstelling op graan. De vruchtjes, korrels, bevatten hoogwaardige eiwitten en veel mineralen. Het bevat lysine, een essentieel aminozuur, dat in graan bijna niet voorkomt. Boekweit is licht verteerbaar en heeft maar een korte bereidingstijd nodig. Boekweit heeft een zachte nootachtige smaak.
Boekweit heeft een relatief lage glycemische index en is glutenvrij en is hierdoor een goede voedingstof voor de darmen. De stof rutine in boekweit stimuleert en verbetert de doorbloeding van de bloedvaten en daarmee ook de doorbloeding in de darmen. Een andere belangrijke stof in boekweit is vanadium. Deze stof hebben we in kleine hoeveelheden nodig voor de glucose stofwisseling, het gaat de vorming van cholesterol tegen, is nodig voor de vorming van botten, kraak been en tanden en is nodig voor de balans tussen natrium en kalium.
Belangrijke voedingstoffen in kasha
Gerelateerde posts:









