Puntpaprika's

Ronnie de Winter • 3 maart 2024

vitmaine C bommetjes!

Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten.

Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter.
Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie.

Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.

Puntpaprika's uit de oven

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 2 rode puntpaprika's
  • 8 pruimtomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el. tomatenpuree
  • zachte geiten kaas
  • venkelzaad
  • zout en peper
  • extra vierge olijfolie
  • verse basilicum of wat gedroogde basilicum

Bereidingswijze:
  • Maak de puntpaprika's schoon en verwijder de zaadlijsten. Leg de helften in een ovenschaal.
  • Was de pruim tomaatjes en snijd ze door de helft.
  • Pel de ui en de knoflook. Snijd de knoflook in kleine stukjes en snijd de ui in ringetjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smeer de tomatenpuree over de bodem van de puntpaprika's en strooi daarover wat venkelzaad, gedroogde basilicum, peper en zout.
  • Verdeel de tomaatjes, de knoflook en de ui over de puntpaprika's evenals de zachte geitenkaas.
  • Schenk er een  heel klein beetje olijfolie over en zet de ovenschaal  20 minuten in de oven.
  • Serveer de gevulde puntpaprika's met wat verse basilicum.

Lekker met een groene salade en gekookte pasta of rijst.


Over paprika


Puntpaprika behoort tot nachtschade familie. De antinutriënten in de paprika en de andere leden van deze familie kunnen een calciumtekort veroorzaken. Dan voel je je nerveus en je slaapt slechter. Reuma-achtige klachten kunnen verergeren hierdoor. Daarom wordt vaak aangeraden niet te veel en te vaak producten van de nachtschade te eten.

Echter een beetje van deze stoffen bevorderen juist herstel van het lichaam.

En anderzijds beperkt een warme bereiding deze negatieve effecten van de nachtschade.

Ook vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine wordt het te vaak en te veel eten van deze producten afgeraden.


Puntpaprika's bevatten veel vitamine C, E, K en zijn vooral rijk aan  foliumzuur. Ook puntpaprika's zijn vezelrijk.

Qua mineralen is kalium het best vertegenwoordigd.


De stoffen die de puntpaprika kleur geven zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.


De schil van de puntpaprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek. 

Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.


Maar puntpaprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.


Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.




Belangrijke voedingstoffen in puntpaprika

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Capsaïcine

    - is een alkaloïde

    - onstekinsremmend

    - antibactirieel

    - pijnstillend

    - verlicht jeuk

    - slecht in water oplosbaar

    - redelijk in vet oplosbaar


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More