Puntpaprika's
vitmaine C bommetjes!
Een verse puntpaprika is stevig en heeft een frisse kleur. Door hem na aankoop even op een koele plek te laten liggen wordt hij donkerder en smaakvoller (zoeter) en komen er meer voedingstoffen in de puntpaprika. De rode kleur en zoete smaak van de puntpaprika doen het goed in veel gerechten.
Voor gebruik was je de puntpaprika en verwijder je de zaadlijsten. De zaadlijsten bevatten meer van de stof capsaïcine die irriterend is voor de slijmvliezen. Paprika's krijgen een heerlijke smaak door ze te roosteren onder de grill (op de laagste stand). Ze worden dan heerlijk zoet. Ook door ze te stoven of te smoren worden ze zoeter.
Puntpaprika is net als aardappels, tomaten, goijbessen en aubergine lid van de nachtschade familie.
Puntpaprika's hebben een dunnere schil dan de gewone paprika's waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. De dunnere schil zorgt ook voor de zoetere smaak.
Puntpaprika's uit de oven
- 2 rode puntpaprika's
- 8 pruimtomaatjes
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 el. tomatenpuree
- zachte geiten kaas
- venkelzaad
- zout en peper
- extra vierge olijfolie
- verse basilicum of wat gedroogde basilicum
- Maak de puntpaprika's schoon en verwijder de zaadlijsten. Leg de helften in een ovenschaal.
- Was de pruim tomaatjes en snijd ze door de helft.
- Pel de ui en de knoflook. Snijd de knoflook in kleine stukjes en snijd de ui in ringetjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smeer de tomatenpuree over de bodem van de puntpaprika's en strooi daarover wat venkelzaad, gedroogde basilicum, peper en zout.
- Verdeel de tomaatjes, de knoflook en de ui over de puntpaprika's evenals de zachte geitenkaas.
- Schenk er een heel klein beetje olijfolie over en zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.
- Serveer de gevulde puntpaprika's met wat verse basilicum.
Over paprika
Puntpaprika behoort tot nachtschade familie. De antinutriënten in de paprika en de andere leden van deze familie kunnen een calciumtekort veroorzaken. Dan voel je je nerveus en je slaapt slechter. Reuma-achtige klachten kunnen verergeren hierdoor. Daarom wordt vaak aangeraden niet te veel en te vaak producten van de nachtschade te eten.
Echter een beetje van deze stoffen bevorderen juist herstel van het lichaam.
En anderzijds beperkt een warme bereiding deze negatieve effecten van de nachtschade.
Ook vanwege overgevoeligheidsreacties door de alkaloïden: solanine, tomatine, nicotine en capsaïcine wordt het te vaak en te veel eten van deze producten afgeraden.
Puntpaprika's bevatten veel vitamine C, E, K en zijn vooral rijk aan foliumzuur. Ook puntpaprika's zijn vezelrijk.
Qua mineralen is kalium het best vertegenwoordigd.
De stoffen die de puntpaprika kleur geven zijn sterke antioxidanten. Ze geven een mooi huid en beschermen je huid tegen schade van UV straling. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen waardoor je huid minder snel rimpels gaat vertonen en vitamine E herstelt de huid en maakt hem zacht.
De schil van de puntpaprika is rijk aan silicium. Dit mineraal heeft helende eigenschappen. Het kan zich omzetten in calcium en het zorgt ervoor dat de wanden van de cellen elastisch blijven. Het is een mineraal dat voor de schoonheid zorgt van onze huid, haar, nagels en tanden. Maar het is ook een belangrijk mineraal voor onze spieren, het kraakbeen, de gewrichtsbanden en pezen. Voedingsmiddelen met silicium vergroten onze botdichtheid. Silicium helpt in ons gebit cariës voorkomen en gaat het loszitten van tanden en kiezen op ouder leeftijd tegen. Het houdt het tandvlees gezond. Spierweefsel wordt flexibel van silicium. Silicium is een verjongings mineraal bij uitstek.
Silicium komt naast zuurstof het meest voor in de aardkorst. Als siliciumdioxide zit het in zand, gesteente, graniet en kwarts. In voedingsmiddelen zit het vooral in de schil van paprika's, tomaten en komkommers, in haver, brandnetels en hennepbladeren, in radijsjes en bindsla.
Maar puntpaprika bevat meer voedingstoffen die goed zijn voor onze huid, zoals vitamine C, die zorgt voor een goede opbouw van het collageen in het bindweefsel en vitamine E, die onze huid herstelt en vrije radicalen tegen gaat die ontstaan t.g.v. UV straling.
Het fyto-nutriënt capsaïcine zit met name in de zaadlijsten en de zaden van de paprika en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. De zaadlijsten en zaden zijn gemakkelijk te verwijderen. Er zit ook wat capsaïcine in de schil. Capsaïne is niet in water oplosbaar maar wel redelijk oplosbaar in vet. Door het toevoegen van olijfolie, pindakaas, notenpasta, zure room of geraspte kaas kun je de scherpe smaak die ontstaat door de capsaïcine wat verzachten.
Belangrijke voedingstoffen in puntpaprika
Gerelateerde posts:









