Gezond comfortfood:

Ronnie de Winter • 13 juli 2025

Geroosterde Aardappelen met Broccoli en Knoflooksaus

Soms heb je gewoon behoefte aan iets simpels, warms en voedzaams. Dit recept voor geroosterde aardappelen met broccoli en knoflooksaus is precies dat: een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel.


Waarom broccoli een slimme keuze is


Broccoli wordt met recht beschouwd als een krachtpatser in de keuken. Deze groene groente bevat indrukwekkende hoeveelheden vitamine C, vezels, vitamine K en antioxidanten. Daarnaast is broccoli rijk aan sulforafaan, een plantaardig stofje dat volgens onderzoek beschermend kan werken tegen chronische ziekten. Door broccoli kort te koken of stomen behoud je niet alleen de smaak en textuur, maar ook het grootste deel van de voedingswaarde.


Aardappelen hebben soms een wat slecht imago, maar dat is onterecht. Zeker als je ze roostert in de oven in plaats van bakt of frituurt, bieden ze een bron van langzame koolhydraten, kalium en vitamine B6, zonder overbodig vet.



Recept: Geroosterde Aardappelen met Broccoli en Knoflooksaus


Ingrediënten (voor 2–3 personen):


Voor de geroosterde aardappelen:

  • 500 g aardappelen (bijv. Nicola of Roseval)
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl komijn (optioneel)
  • Zout en zwarte peper

Voor de broccoli:


  • 1 stronk broccoli

Voor de knoflooksaus:


  • 150 g Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout naar smaak
  • Verse peterselie (optioneel)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was en snijd de aardappelen in partjes of blokjes. Meng met olijfolie, paprikapoeder, komijn, peper en zout.
  • Verspreid op een bakplaat met bakpapier en rooster 25–30 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege om.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook of stoom ze in 5–6 minuten beetgaar. Giet af en laat iets uitdampen.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de knoflooksaus in een kommetje. Proef en breng op smaak.
  • Serveer de geroosterde aardappelen met de broccoli en lepel er royaal knoflooksaus overheen. Garneer eventueel met verse peterselie of wat citroenrasp.


Eenvoudig, voedzaam en puur


Wat dit gerecht zo aantrekkelijk maakt, is de combinatie van eenvoud, smaak en gezondheid. Door te kiezen voor geroosterde aardappelen in plaats van gebakken friet, en voor een yoghurt-knoflooksaus in plaats van een zware roomsaus, hou je het licht én voedzaam. Broccoli zorgt voor de groene kracht, de knoflooksaus voor pit en frisheid.

Dit gerecht is een goede basis: je kunt het makkelijk uitbreiden met wat geroosterde kikkererwten, noten of blokjes gebakken tofu. Zo maak je er telkens iets nieuws van, zonder concessies te doen aan de gezondheid.

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het zit vaak in de eenvoud.


Voor een overzicht van gezonde voeding en recepten:

Gezonde Voeding ABC

Meer recepten van koolsoorten



wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
Show More