Verbinding

Ronnie de Winter • 20 juli 2025
aquarel van wilgen

 – In deze aquarel van mijn hand komen de wilgen bij elkaar en in verbinding vormen ze het landschap aan de rivier.


Verbinding


We gebruiken het woord vaak: verbinding. Met jezelf, met de ander, met het leven. Maar wat betekent dat eigenlijk, verbonden zijn? Is het iets dat je voelt? Iets dat je maakt? Of iets dat er ineens is, zonder dat je precies weet hoe?


Verbinding begint vaak stil. Niet met woorden, maar met aandacht. Een blik, een gebaar, een ademhaling die samenvalt. Het ontstaat als we iets van onszelf laten zien – niet het perfecte plaatje, maar iets echts. Iets wat raakt. En tegelijk bereid zijn om de ander ook écht te zien.


In een gesprek met een vriend(in), in het samenzijn met je partner, of zelfs in een kort moment met een onbekende kan er verbinding ontstaan. Die momenten voelen anders: lichter, zachter, echter. Je hoeft je niet anders voor te doen. Je hoeft niets te bewijzen. Je mag er gewoon zijn, precies zoals je bent.


Wat vaak vergeten wordt, is dat verbinding ook vraagt om moed. De moed om je open te stellen. Om iets te delen wat je spannend vindt. Om te blijven, ook als het even schuurt. Verbinding is geen constant gevoel van harmonie; het is eerder een bedding waarin verschillen er mogen zijn, waarin ruimte is voor echtheid.


Als coach zie ik hoe mensen opbloeien wanneer ze zich werkelijk verbonden voelen – met hun eigen binnenwereld, met hun verlangens, met de mensen om hen heen. Datzelfde gebeurt ook in het dagelijks leven: als je durft te zakken uit je hoofd en in contact komt met wat er leeft, komt er vanzelf iets op gang. Dan voelt het leven minder alleen.


Misschien is verbinding wel dat wat ons mens maakt. Niet de rol die je speelt, niet wat je bereikt hebt, maar de ruimte die je biedt voor jezelf én de ander om te zijn.


En misschien begint het met iets kleins. Een vraag. Een aanraking. Een stil moment. Een hart dat zegt: “Ik ben hier. Jij ook?”


Ronnie


Meer blog items over groei, bewustwording, rust, of de kleine dingen die ons raken

Coaching | Counseling | Hooggevoeligheid


Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
Show More