Griekse yoghurt

Ronnie de Winter • 4 juni 2023

Romig en voedzaam!

Zuivel vormt een mooie aanvulling op onze eiwit inname. Zeker wanneer we minder of geen vlees eten. Dierlijke eiwitten zijn gemakkelijker op te nemen door ons lichaam dan plantaardige. Als we ouder worden kan het dan ook belangrijk zijn dierlijke eiwitten toe te voegen aan ons menu. Eiwitten uit Griekse yoghurt of yoghurt hangop zijn gemakkelijk te verteren door het fermentatieproces. Dit proces zorgt er ook voor dat de yoghurt zijn, voor onze darmflora, gunstige bacteriën verkrijgt.

Aardappelsalade met Griekse yoghurt

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 gekookte en afgekoelde aardappels
  • 2 el Griekse yoghurt
  • citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • paar takjes munt
  • wat peterselie
  • wat bieslook
  • zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
  • Snijd de aardappels in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd ze fijn.
  • Doe de aardappels en kruiden in een schaal.
  • Sprenkel er wat citroensap over.
  • Doe de extra vierge olijfolie erbij en maak op smaak met peper en zout.
  • Roer er de Griekse yoghurt door.

Over Griekse yoghurt


Griekse yoghurt is yoghurt waar het vocht aan onttrokken is door de yoghurt te laten uitlekken (filteren) in een doek. Hierdoor is de Griekse yoghurt dikker, bevat minder vocht, minder lactose en meer eiwitten en vetten en geeft meer gevoel van verzadiging. Dit zelfde proces kun je ook doen met yoghurt gemaakt van rauwe melk. Dan heet het product yoghurt hangop van rauwe melk.

Deze yoghurt hangop van rauwe melk wordt niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd. De melk is slechts gefermenteerd waardoor het lichaam deze zuivel makkelijker kan verteren.

Griekse yoghurt en yoghurt hangop bevatten goede bacteriën (probiotica) voor onze darmflora. Ze draagt hierdoor bij aan een goede spijsvertering. Zowel Griekse yoghurt als yoghurt hangop zijn romiger dan gewone yoghurt.

Door het filteren van de yoghurt wordt de melkwei voor het grootste gedeelte verwijderd. Hierdoor bevat deze yoghurt minder lactose. Hij wordt hij door mensen met een intolereantie voor lactose vaak beter verdragen dan gewone yoghurt. Hij bevat hierdoor ook minder wei-eiwit en bestaat voor het grootste deel uit caseïne-eiwit.


Deze dikke yoghurt bevat veel calcium en fosfor. De calcium is helaas in een niet zo  goed opneembare vorm voor de mens. Maar wanneer je wat tahin pasta door de yoghurt doet, voeg je calcium toe die wel heel goed opneembaar is en deze combinatie is verrassend lekker.

Yoghurt van koeien die buiten grazen en lopen, bevat vitamine K2. Deze vitamine houdt calcium vast en is nodig bij de vorming en stofwisseling van onze botten. 

Deze yoghurt bevat ook een weinig omega 3 vetzuur. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend.


Door regelmatig yoghurt te eten verklein je de kans op darmkanker en diabetes type 2.

Griekse yoghurt heeft heeft een positieve invloed op het goede cholesterol en is daarmee goed voor je hart en bloedvaten.


Belangrijke voedingstoffen in Griekse yoghurt

  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More