Griekse yoghurt
Romig en voedzaam!
Zuivel vormt een mooie aanvulling op onze eiwit inname. Zeker wanneer we minder of geen vlees eten. Dierlijke eiwitten zijn gemakkelijker op te nemen door ons lichaam dan plantaardige. Als we ouder worden kan het dan ook belangrijk zijn dierlijke eiwitten toe te voegen aan ons menu. Eiwitten uit Griekse yoghurt of yoghurt hangop zijn gemakkelijk te verteren door het fermentatieproces. Dit proces zorgt er ook voor dat de yoghurt zijn, voor onze darmflora, gunstige bacteriën verkrijgt.
Aardappelsalade met Griekse yoghurt
- 5 gekookte en afgekoelde aardappels
- 2 el Griekse yoghurt
- citroensap
- 1 el extra vierge olijfolie
- paar takjes munt
- wat peterselie
- wat bieslook
- zwarte peper en zout
- Snijd de aardappels in stukjes.
- Was de kruiden en snijd ze fijn.
- Doe de aardappels en kruiden in een schaal.
- Sprenkel er wat citroensap over.
- Doe de extra vierge olijfolie erbij en maak op smaak met peper en zout.
- Roer er de Griekse yoghurt door.
Over Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is yoghurt waar het vocht aan onttrokken is door de yoghurt te laten uitlekken (filteren) in een doek. Hierdoor is de Griekse yoghurt dikker, bevat minder vocht, minder lactose en meer eiwitten en vetten en geeft meer gevoel van verzadiging. Dit zelfde proces kun je ook doen met yoghurt gemaakt van rauwe melk. Dan heet het product yoghurt hangop van rauwe melk.
Deze yoghurt hangop van rauwe melk wordt niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd. De melk is slechts gefermenteerd waardoor het lichaam deze zuivel makkelijker kan verteren.
Griekse yoghurt en yoghurt hangop bevatten goede bacteriën (probiotica) voor onze darmflora. Ze draagt hierdoor bij aan een goede spijsvertering. Zowel Griekse yoghurt als yoghurt hangop zijn romiger dan gewone yoghurt.
Door het filteren van de yoghurt wordt de melkwei voor het grootste gedeelte verwijderd. Hierdoor bevat deze yoghurt minder lactose. Hij wordt hij door mensen met een intolereantie voor lactose vaak beter verdragen dan gewone yoghurt. Hij bevat hierdoor ook minder wei-eiwit en bestaat voor het grootste deel uit caseïne-eiwit.
Deze dikke yoghurt bevat veel calcium en fosfor. De calcium is helaas in een niet zo goed opneembare vorm voor de mens. Maar wanneer je wat tahin pasta door de yoghurt doet, voeg je calcium toe die wel heel goed opneembaar is en deze combinatie is verrassend lekker.
Yoghurt van koeien die buiten grazen en lopen, bevat vitamine K2. Deze vitamine houdt calcium vast en is nodig bij de vorming en stofwisseling van onze botten.
Deze yoghurt bevat ook een weinig omega 3 vetzuur. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend.
Door regelmatig yoghurt te eten verklein je de kans op darmkanker en diabetes type 2.
Griekse yoghurt heeft heeft een positieve invloed op het goede cholesterol en is daarmee goed voor je hart en bloedvaten.
Belangrijke voedingstoffen in Griekse yoghurt
Gerelateerde posts:









