Groene asperges
Ze zijn er nog even...
In de maanden mei en juni zijn de asperges volop te koop. Het is een dure groente, maar zit dan ook bomvol goede voedingstoffen. Kies asperges met dichte punten en een niet al te harde onderkant. De onderkant bevat veel saponine. Een stof die kanker tegen gaat. Als de onderkant niet al te hard is kan deze ook gekookt en gegeten worden.
De punten van asperges zijn sneller gaar dan de onderkanten. Heb je geen asperge-pan dan kun je ervoor kiezen de punten van de asperges af te snijden en deze pas op het laatst van de kooktijd toe te voegen. Zo worden deze punt niet slap gekookt en zijn ze erg lekker.
Groene asperges met walnoten en geitenkaas
- 300 gram groene asperges
- 9 walnoten
- stukje zachte geitenkaas
- 2 th kuzu
- 1/4 bouillonblokje
- Was de groene asperges, schil ze eventueel en kook ze in weinig water in 7 minuten gaar.
- Rooster de walnoten 5 minuten op een zacht vuurtje.
- Haal de asperges als ze gaar zijn uit het water en doe ze in een schaal.
- Los het bouillonblokje op in het kookvocht.
- Leng de kuzu aan met wat koud water en roe dit door het kookvocht.
- Verwarm het even tot de saus dik wordt. Zet dan het vuur uit.
- Schenk het sausje over de asperges.
- Hak de walnoten grof en strooi ze over de asperges.
- Verkruimel tot slot een beetje geitenkaas er nog over.
Over asperges
Het is niet nodig om groene asperges te schillen. Heb je echter last van jicht of reuma dan zou ik het je aanraden het juist wel te doen. Je hebt dan minder last van de purines waar asperges rijk aan zijn. Asperges zijn rijk aan antioxidanten. De gekleurde soorten bevatten meer antioxidanten dan de witte. In asperge zitten ook de antioxidanten luteïne en zeaxanthine die goed zijn voor de ogen . Ook bevat asperge lycopeen. Lycopeen is vooral voor mannen van belang. Deze stof is een belangrijke antioxidant voor de prostaat.
Doordat asperges rijk zijn aan kalium, asparagine en meervoudige suikers zijn ze een goede vochtafdrijver.
En door de vele vezels zijn ze goed voor de darmen. Asperges zijn licht laxerend.
Asperges bevatten fyto-oestrogenen. Deze stoffen zijn kankerremmend en kunnen klachten die ontstaan door de menopauze verlichten.
Asperges hebben een korte kooktijd. Vaak is 7 minuten in weinig water koken al meer dan genoeg. Gebruik het kookvocht voor de saus. Zo blijven er zo veel mogelijk voedingstoffen behouden.
Belangrijke voedingstoffen in asperges
Gerelateerde posts:









