Hennepthee

Ronnie de Winter • 13 februari 2022

Helpt tegen spierpijn, gewrichtspijnen en peesontstekingen!

In de wintermaanden hebben we veel eerder last van de spieren, pezen en gewrichten. Dit komt doordat kou  en vochtigheid invloed hebben op onze spierspanning en op de vloeistof in de gewrichten die onze gewrichten soepel houden. Ook wordt door de kou de bloedcirculatie minder en vernauwen de bloedvaten zich. Het lichaam doet dit om mindere energie te verliezen. Hierdoor blijven afvalstoffen langer in de spieren en gewrichten zitten waardoor de spieren en gewichten stijf en stram gaan aanvoelen.

In de winter hebben we meestal minder lichaamsbeweging dan in de zomer.  Het weer nodigt minder uit tot activiteiten. Ook hierdoor ontstaat een minder goede doorbloeding.


Om afvalstoffen voldoende af te kunnen voeren is het goed om voldoende te drinken. Drink bij voorkeur warme of lauwwarme dranken of water. Zo hoeft het lichaam het vocht niet op te warmen en verbruikt het minder energie.

Hennepthee verwarmt het lichaam en dempt door zijn invloed op het zenuwstelsel pijn in spieren en gewrichten. Hierdoor wordt bewegen weer gemakkelijker. Hierdoor en doordat hennepthee vochtafdrijvend is zullen afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. 

Hennepthee

Hennepthee bestaat uit de bladeren en de bloemen van de cannabisplant. Het wordt al duizenden jaren gedronken vanwege zijn therapeutische werking. Voor hennepthee wordt een cannabissoort sativa gebruikt. Een gewas die met name gekweekt wordt om zijn vezels.


Hennepthee maak je door hennep te laten trekken in gekookt water. De thee heeft een bruingroene kleur en smaak licht bitter. Hennepthee bevat geen theïne en kun je de gehele dag drinken. Ook koud is het een lekkere drank. Zet de thee met water van ca 80 graden voor het beste resultaat. Om de bittere smaak wat te verzachten kun je een schijfje citroen, wat blaadjes munt of wat stukjes gember toevoegen.

Ook de gedroogde schil van een sinaasappel of citroen geeft een lekkere smaak aan hennepthee.



Over hennepthee

Voor de productie van wiet wordt een andere hennepsoort gebruikt dan voor de productie van  hennepthee. Voor het telen van wiet wordt een hennepsoort gebruikt die veel THC bevat. THC is de stof waar je high van wordt. De hennep die gebruikt wordt voor thee is de cannabissoort Sativa. Dit gewas bevat bijna geen THC (slechts 0,2 %). In een wietplant zit honderd keer zoveel THC (20%).

Van hennepthee kun je absoluut niet stoned worden, zelfs niet als je deze thee in grote hoeveelheden nuttigt.


Ons lichaam produceert cannabinoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en beschermen onze zenuwen. Ook versterken ze je immuunsysteem. Cannabinoïden hebben daarnaast invloed op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Hennepthee bevat cannabinoïden. Deze fytocannabinoïden beïnvloeden, net als de cannabinoïden die ons lichaam zelf maakt, ook de aanmaak en afgifte van neurotransmitters en leveren zo een bijdrage aan pijnbestrijding.

Door de ontstekingsremmende werking van de antioxidanten in hennepthee zal ook de ontsteking, die een veroorzaker kan zijn van de pijn b.v. zoals bij reuma of jicht, afnemen.


Hennepthee verlicht stress, dempt pijn en verbetert de slaap.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More