Hennepthee

Ronnie de Winter • 13 februari 2022

Helpt tegen spierpijn, gewrichtspijnen en peesontstekingen!

In de wintermaanden hebben we veel eerder last van de spieren, pezen en gewrichten. Dit komt doordat kou  en vochtigheid invloed hebben op onze spierspanning en op de vloeistof in de gewrichten die onze gewrichten soepel houden. Ook wordt door de kou de bloedcirculatie minder en vernauwen de bloedvaten zich. Het lichaam doet dit om mindere energie te verliezen. Hierdoor blijven afvalstoffen langer in de spieren en gewrichten zitten waardoor de spieren en gewichten stijf en stram gaan aanvoelen.

In de winter hebben we meestal minder lichaamsbeweging dan in de zomer.  Het weer nodigt minder uit tot activiteiten. Ook hierdoor ontstaat een minder goede doorbloeding.


Om afvalstoffen voldoende af te kunnen voeren is het goed om voldoende te drinken. Drink bij voorkeur warme of lauwwarme dranken of water. Zo hoeft het lichaam het vocht niet op te warmen en verbruikt het minder energie.

Hennepthee verwarmt het lichaam en dempt door zijn invloed op het zenuwstelsel pijn in spieren en gewrichten. Hierdoor wordt bewegen weer gemakkelijker. Hierdoor en doordat hennepthee vochtafdrijvend is zullen afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. 

Hennepthee

Hennepthee bestaat uit de bladeren en de bloemen van de cannabisplant. Het wordt al duizenden jaren gedronken vanwege zijn therapeutische werking. Voor hennepthee wordt een cannabissoort sativa gebruikt. Een gewas die met name gekweekt wordt om zijn vezels.


Hennepthee maak je door hennep te laten trekken in gekookt water. De thee heeft een bruingroene kleur en smaak licht bitter. Hennepthee bevat geen theïne en kun je de gehele dag drinken. Ook koud is het een lekkere drank. Zet de thee met water van ca 80 graden voor het beste resultaat. Om de bittere smaak wat te verzachten kun je een schijfje citroen, wat blaadjes munt of wat stukjes gember toevoegen.

Ook de gedroogde schil van een sinaasappel of citroen geeft een lekkere smaak aan hennepthee.



Over hennepthee

Voor de productie van wiet wordt een andere hennepsoort gebruikt dan voor de productie van  hennepthee. Voor het telen van wiet wordt een hennepsoort gebruikt die veel THC bevat. THC is de stof waar je high van wordt. De hennep die gebruikt wordt voor thee is de cannabissoort Sativa. Dit gewas bevat bijna geen THC (slechts 0,2 %). In een wietplant zit honderd keer zoveel THC (20%).

Van hennepthee kun je absoluut niet stoned worden, zelfs niet als je deze thee in grote hoeveelheden nuttigt.


Ons lichaam produceert cannabinoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en beschermen onze zenuwen. Ook versterken ze je immuunsysteem. Cannabinoïden hebben daarnaast invloed op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Hennepthee bevat cannabinoïden. Deze fytocannabinoïden beïnvloeden, net als de cannabinoïden die ons lichaam zelf maakt, ook de aanmaak en afgifte van neurotransmitters en leveren zo een bijdrage aan pijnbestrijding.

Door de ontstekingsremmende werking van de antioxidanten in hennepthee zal ook de ontsteking, die een veroorzaker kan zijn van de pijn b.v. zoals bij reuma of jicht, afnemen.


Hennepthee verlicht stress, dempt pijn en verbetert de slaap.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More