Hennepthee

Ronnie de Winter • 13 februari 2022

Helpt tegen spierpijn, gewrichtspijnen en peesontstekingen!

In de wintermaanden hebben we veel eerder last van de spieren, pezen en gewrichten. Dit komt doordat kou  en vochtigheid invloed hebben op onze spierspanning en op de vloeistof in de gewrichten die onze gewrichten soepel houden. Ook wordt door de kou de bloedcirculatie minder en vernauwen de bloedvaten zich. Het lichaam doet dit om mindere energie te verliezen. Hierdoor blijven afvalstoffen langer in de spieren en gewrichten zitten waardoor de spieren en gewichten stijf en stram gaan aanvoelen.

In de winter hebben we meestal minder lichaamsbeweging dan in de zomer.  Het weer nodigt minder uit tot activiteiten. Ook hierdoor ontstaat een minder goede doorbloeding.


Om afvalstoffen voldoende af te kunnen voeren is het goed om voldoende te drinken. Drink bij voorkeur warme of lauwwarme dranken of water. Zo hoeft het lichaam het vocht niet op te warmen en verbruikt het minder energie.

Hennepthee verwarmt het lichaam en dempt door zijn invloed op het zenuwstelsel pijn in spieren en gewrichten. Hierdoor wordt bewegen weer gemakkelijker. Hierdoor en doordat hennepthee vochtafdrijvend is zullen afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden. 

Hennepthee

Hennepthee bestaat uit de bladeren en de bloemen van de cannabisplant. Het wordt al duizenden jaren gedronken vanwege zijn therapeutische werking. Voor hennepthee wordt een cannabissoort sativa gebruikt. Een gewas die met name gekweekt wordt om zijn vezels.


Hennepthee maak je door hennep te laten trekken in gekookt water. De thee heeft een bruingroene kleur en smaak licht bitter. Hennepthee bevat geen theïne en kun je de gehele dag drinken. Ook koud is het een lekkere drank. Zet de thee met water van ca 80 graden voor het beste resultaat. Om de bittere smaak wat te verzachten kun je een schijfje citroen, wat blaadjes munt of wat stukjes gember toevoegen.

Ook de gedroogde schil van een sinaasappel of citroen geeft een lekkere smaak aan hennepthee.



Over hennepthee

Voor de productie van wiet wordt een andere hennepsoort gebruikt dan voor de productie van  hennepthee. Voor het telen van wiet wordt een hennepsoort gebruikt die veel THC bevat. THC is de stof waar je high van wordt. De hennep die gebruikt wordt voor thee is de cannabissoort Sativa. Dit gewas bevat bijna geen THC (slechts 0,2 %). In een wietplant zit honderd keer zoveel THC (20%).

Van hennepthee kun je absoluut niet stoned worden, zelfs niet als je deze thee in grote hoeveelheden nuttigt.


Ons lichaam produceert cannabinoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en beschermen onze zenuwen. Ook versterken ze je immuunsysteem. Cannabinoïden hebben daarnaast invloed op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Hennepthee bevat cannabinoïden. Deze fytocannabinoïden beïnvloeden, net als de cannabinoïden die ons lichaam zelf maakt, ook de aanmaak en afgifte van neurotransmitters en leveren zo een bijdrage aan pijnbestrijding.

Door de ontstekingsremmende werking van de antioxidanten in hennepthee zal ook de ontsteking, die een veroorzaker kan zijn van de pijn b.v. zoals bij reuma of jicht, afnemen.


Hennepthee verlicht stress, dempt pijn en verbetert de slaap.

Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More