Mediterrane linzen soep
met oregano, basilicum en tijm!
Een maaltijdsoep is een gemakkelijke manier om veel groenten en kruiden in te verwerken. Deze mediterrane linzen soep waarvan de basisingrediënten gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie vormen is heerlijk als lunch gerecht of als avondmaal.
De linzen, de extra vierge olijfolie en het geroosterd brood met een beetje zachte geitenkaas leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten.
Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt.
Mediterrane linzen soep
- 80 gram gele linzen
- 1 winterwortel
- 1 peterseliewortel
- 2 kleine prei
- 1 broccoli stengel
- 3 cherry tomaten
- 1 groentebouillonblokje tijm/basilicum
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl basilicum
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- beetje extra vierge olijfolie voor de smaak
- Zwarte peper
- water
- Week de gele linzen 4 uur in water.
- Schrap de winterwortel en de wortelpeterselie en snijd ze in kleine blokjes.
- Schil de broccoli stengel en snijd van de onderkant een dun plakje af en snijd hem in kleine blokjes.
- Maak de preien schoon en snijd ze in ringetjes.
- Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
- Giet de linzen af in een zeef en spoel ze af met schoon water. Zet ze met ca 600 ml water op het vuur en breng ze aan de kook.
- Voeg de in stukjes gesneden groenten toe op de tomaten na.
- Voeg het bouillonblokje toe en breng het opnieuw aan de kook. laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg dan de kruiden, de tomaten puree, de in stukjes gesneden tomaat en een beetje extra vierge olijfolie toe.
- Verwarm de soep nog even.
- Maak op smaak met zwarte peper.
Over de mediterrane kruiden basilicum, oregano en tijm
Zowel basilicum, oregano en tijm zijn werkzaam tegen kanker. Ze gaan de woekering van kankercellen tegen of veroorzaken de celdood.
Ze zijn alle drie ontekeingremmende kruiden en hebben ze een sterke antioxidant werking. Basilicum en tijm bevatten het ontstekingsremmende salicylzuur, tijm bevat daarnaast ook de stof ontstekingsremmende stof thymol en oregano is een natuurlijk antibioticum en beschermt door zijn specifieke antioxidanten onze hersencellen.
Ook zijn alle drie de kruiden antimicrobieel ( tegen bacteriën, virussen en schimmels ) en gaan gasvorming en gisting in de darmen tegen.
De fenol thymol in tijm werk ook tegen bacteriën, helpt tegen verkoudheid om de bovenste luchtwegen open te houden waardoor we de we toxische gassen goed kunnen uitademen.
Oregano werkt ook tegen parasieten, zorgt voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt afvalstoffen waarmee deze het lichaam kunnen verlaten. De specifieke geur van oregano wordt veroorzaakt door het fenol carvacrol.
Basilicum beschermt de lever, ondersteunt de hartwerking en bevordert de slaap. Het is een kalmerend kruid en werkt tegen maagpijn en misselijkheid. Het is een kruid dat de warmte productie bevorderd waardoor voedingsstoffen beter verteerd worden. Ook helpt het kruid tegen spijsverteringsallergiën en voedselintolleranties.
Deze drie kruiden vormen qua smaak ook een prima combinatie. Met een klein beetje extra vierge olijfolie komen hun smaken nog beter tot hun recht.
Deze drie kruiden gaan zowle met elkaar als ieder apart goed samen met tomaten of tomatenpuree. Wil je ook optimaal gebruik maken van de goede stoffen uit de tomaten verwarm de tomaten dan slechts kort. Het lycopeen wordt door het lichaam beter opgenomen.
Ook het lycopeen is kankerremmend, voorkomt oxidatie van het DNA en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
Gerelateerde posts:









