Mediterrane linzen soep

Ronnie de Winter • 6 februari 2022

met oregano, basilicum en tijm!

Een maaltijdsoep is een gemakkelijke manier om veel groenten en kruiden in te verwerken. Deze mediterrane linzen soep waarvan de basisingrediënten  gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie vormen is heerlijk als lunch gerecht of als avondmaal.

De linzen, de extra vierge olijfolie en het geroosterd brood met een beetje zachte geitenkaas leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de  kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten.

Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt.

Mediterrane linzen soep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 peterseliewortel
  • 2 kleine prei
  • 1 broccoli stengel
  • 3 cherry tomaten
  • 1 groentebouillonblokje tijm/basilicum
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • beetje extra vierge olijfolie voor de smaak
  • Zwarte peper
  • water
Bereidingswijze:
  • Week de gele linzen 4 uur in water.
  • Schrap de winterwortel en de wortelpeterselie en snijd ze in kleine blokjes.
  • Schil de broccoli stengel en snijd van de onderkant een dun plakje af en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Giet de  linzen af in een zeef en spoel ze af met schoon water. Zet ze met ca 600 ml water op het vuur en breng ze aan de kook.
  •  Voeg de in stukjes gesneden groenten toe op de tomaten na.
  • Voeg het bouillonblokje toe en breng het opnieuw aan de kook. laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de kruiden, de tomaten puree, de in stukjes gesneden tomaat en een beetje extra vierge olijfolie toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Maak op smaak met zwarte peper.

Serveer de soep met geroosterd brood met een zachte geitenkaas en zwart komijnzaad.

Over de mediterrane kruiden basilicum, oregano en tijm


Zowel basilicum, oregano en tijm zijn werkzaam tegen kanker. Ze gaan de woekering van kankercellen tegen of veroorzaken de celdood.


Ze zijn alle drie ontekeingremmende kruiden en hebben ze een sterke antioxidant werking.  Basilicum en tijm bevatten het ontstekingsremmende salicylzuur, tijm  bevat  daarnaast ook de stof ontstekingsremmende stof thymol en oregano is een natuurlijk antibioticum en beschermt door zijn specifieke antioxidanten onze hersencellen.


Ook zijn alle drie de kruiden antimicrobieel ( tegen bacteriën, virussen en schimmels ) en gaan gasvorming  en gisting in de darmen tegen.


De fenol thymol in tijm werk ook tegen bacteriën, helpt tegen verkoudheid om de bovenste luchtwegen open te houden waardoor we de we toxische gassen goed kunnen uitademen.

Oregano werkt ook tegen parasieten, zorgt voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt afvalstoffen waarmee deze het lichaam kunnen verlaten. De specifieke geur van oregano wordt veroorzaakt door het fenol carvacrol.

Basilicum beschermt de lever, ondersteunt de hartwerking en bevordert de slaap. Het is een kalmerend kruid en werkt tegen maagpijn en misselijkheid. Het is een kruid dat de warmte productie bevorderd waardoor voedingsstoffen beter verteerd worden. Ook helpt het kruid tegen spijsverteringsallergiën en voedselintolleranties.


Deze drie kruiden vormen qua smaak ook een prima combinatie. Met een klein beetje extra vierge olijfolie komen hun smaken  nog beter tot hun recht.

Deze drie kruiden gaan zowle met elkaar als ieder apart goed samen met tomaten of tomatenpuree. Wil je ook optimaal gebruik maken van de goede stoffen uit de tomaten verwarm de tomaten dan slechts kort. Het lycopeen  wordt door het lichaam beter opgenomen.

Ook het  lycopeen is kankerremmend, voorkomt oxidatie van het DNA en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More