Oosterse soep

Ronnie de Winter • 30 januari 2022

met gele linzen, groenten en kokos!

Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt.

Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere  fytonutriënten.

De soep wordt hiermee een volledige maaltijd.

De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.

Oosterse soep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 70 gram bruine basmatirijst
  • 1 broccoli stengel
  • 1/2 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine pastinaak
  • 1/2 kleine Chinese kool
  • 1 kleine prei
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1 tl lavas
  • zout
  • zwarte peper
  • klein beetje kokosolie
Bereidingswijze:
  • Week de  linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Schil de onderkant broccoli stengel en snijd het onderste plakje eraf.
  • Snijd de stengel in kleine blokjes.
  • Schil de pastinaak en snijd hem in kleine blokjes.
  • was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de helft van de peper in hele kleine stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • Was de Chinese kool en snijd hem in dunne reepjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Giet de linzen af in een zeef. Spoel ze goed met schoon water.
  • Doe ze in een pan met ca 600 ml water.
  • Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes pruttelen.
  • Voeg de broccolistukjes, de pastinaak blokjes, de rode peper, de knoflook, de kokosolie en de kruiden en specerijen toe en breng het nog even aan de kook. Zet dan het vuurlaag en laar het geheel ca 5 - 10 minuten pruttelen tot de linzen zacht zijn.
  • Voeg dan de geraspte kokos, de gesneden prei en de gesneden Chinese kool toe. Roer goed door en verwarm deze mee.
  • Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.

Serveer deze soep  met geroosterd brood en wat kiemen.

Over rode peper


Via de Spanjaarden kwam de rode peper vanuit Zuid- Amerika naar Europa. Deze vrucht/specerij wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten. Pepers zorgen voor een gevoel van verzadiging en werken verwarmend voor je lichaam. Zeker als het buiten koud is, kunnen we dat goed gebruiken. Het verhoogt de verbrandingscapaciteit van het lichaam waardoor de voedingstoffen beter verteerd worden en je meer energie krijgt.

Gedroogd en gemalen wordt rode peper gebruikt als specerij in de vorm van cayenne peper of chilipoeder. De belangrijkste actieve stof in de rode peper is capsaïcine. Deze stof geeft de scherpe smaak, maar wordt niet door iedereen goed verdragen. Hoewel deze stof de darmwand bescherming biedt en de spijsvertering helpt, kan het ook gevoelige darmen te veel prikkelen. Vaak is er een tolerantiedrempel. een beetje wordt goed verdragen maar zodra er een teveel van wordt gegeten, speelt de spijsvertering op.

Capsaïcine vermindert kiespijn en hoofdpijn van neuralgische aard.

Rode pepers bevatten veel antioxidanten en zijn daarmee kankerremmend.

Zenuwpijnen, gewrichtspijnen en spierpijnen kunnen verzacht worden door rode pepers toe te voegen aan olie en hiermee de pijnlijke plekken te masseren. Het bevordert de bloedcirculatie. Kook hiervoor de pepers in extra vierge kokosolie.

Capsaïcine is oplosbaar in olie en vet. De scherpte van de stof verdwijnt zodra de stof oplost in vet.

Als je rode pepers snijdt en je huid raakt geïrriteerd, wrijf de huid dan in met wat olie. Dan verdwijnt de irritatie.

Ook de caseïne in melk of yoghurt neutraliseert de scherpte van capsaïcine. Is een gerecht te scherp voor je smaak, drink dat wat yoghurt en het geïrriteerde gevoel verdwijnt.


Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Capsaïcine

    - is een alkaloïde

    - onstekinsremmend

    - antibactirieel

    - pijnstillend

    - verlicht jeuk

    - slecht in water oplosbaar

    - redelijk in vet oplosbaar


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More