Oosterse soep
met gele linzen, groenten en kokos!
Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt.
Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten.
De soep wordt hiermee een volledige maaltijd.
De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.
Oosterse soep
- 80 gram gele linzen
- 70 gram bruine basmatirijst
- 1 broccoli stengel
- 1/2 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine pastinaak
- 1/2 kleine Chinese kool
- 1 kleine prei
- 1 el geraspte kokos
- 1 tl kurkuma
- 1 laurierblad
- 1 tl lavas
- zout
- zwarte peper
- klein beetje kokosolie
- Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
- Schil de onderkant broccoli stengel en snijd het onderste plakje eraf.
- Snijd de stengel in kleine blokjes.
- Schil de pastinaak en snijd hem in kleine blokjes.
- was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de helft van de peper in hele kleine stukjes.
- Pel de knoflook en snijd hem in hele kleine stukjes.
- Was de Chinese kool en snijd hem in dunne reepjes.
- Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
- Giet de linzen af in een zeef. Spoel ze goed met schoon water.
- Doe ze in een pan met ca 600 ml water.
- Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes pruttelen.
- Voeg de broccolistukjes, de pastinaak blokjes, de rode peper, de knoflook, de kokosolie en de kruiden en specerijen toe en breng het nog even aan de kook. Zet dan het vuurlaag en laar het geheel ca 5 - 10 minuten pruttelen tot de linzen zacht zijn.
- Voeg dan de geraspte kokos, de gesneden prei en de gesneden Chinese kool toe. Roer goed door en verwarm deze mee.
- Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.
Over rode peper
Via de Spanjaarden kwam de rode peper vanuit Zuid- Amerika naar Europa. Deze vrucht/specerij wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten. Pepers zorgen voor een gevoel van verzadiging en werken verwarmend voor je lichaam. Zeker als het buiten koud is, kunnen we dat goed gebruiken. Het verhoogt de verbrandingscapaciteit van het lichaam waardoor de voedingstoffen beter verteerd worden en je meer energie krijgt.
Gedroogd en gemalen wordt rode peper gebruikt als specerij in de vorm van cayenne peper of chilipoeder. De belangrijkste actieve stof in de rode peper is capsaïcine. Deze stof geeft de scherpe smaak, maar wordt niet door iedereen goed verdragen. Hoewel deze stof de darmwand bescherming biedt en de spijsvertering helpt, kan het ook gevoelige darmen te veel prikkelen. Vaak is er een tolerantiedrempel. een beetje wordt goed verdragen maar zodra er een teveel van wordt gegeten, speelt de spijsvertering op.
Capsaïcine vermindert kiespijn en hoofdpijn van neuralgische aard.
Rode pepers bevatten veel antioxidanten en zijn daarmee kankerremmend.
Zenuwpijnen, gewrichtspijnen en spierpijnen kunnen verzacht worden door rode pepers toe te voegen aan olie en hiermee de pijnlijke plekken te masseren. Het bevordert de bloedcirculatie. Kook hiervoor de pepers in extra vierge kokosolie.
Capsaïcine is oplosbaar in olie en vet. De scherpte van de stof verdwijnt zodra de stof oplost in vet.
Als je rode pepers snijdt en je huid raakt geïrriteerd, wrijf de huid dan in met wat olie. Dan verdwijnt de irritatie.
Ook de caseïne in melk of yoghurt neutraliseert de scherpte van capsaïcine. Is een gerecht te scherp voor je smaak, drink dat wat yoghurt en het geïrriteerde gevoel verdwijnt.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









