Prei
voor de koude wintermaanden!
Prei werd duizenden jaren geleden al door de Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken verbouwd en gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De prei zoals wij die kennen, is ontstaan uit deze oorspronkelijke plant. Deze prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen.
In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
Prei gerecht
- 2 dunne prei
- 1 ui
- 6 tot 10 cherrytomaatjes
- 2 wortelpeterselie
- 2 el tomatenpuree
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kurkumma
- paar takjes verse tijm
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl koriander
- 1tl zwart komijnzaad
- 1/2 tl kokosolie
- Maak de prei schoon en snijd ze in dunne reepjes.
- Pel de ui en snipper hem fijn.
- Rasp de wortelpeterselie en snijd hem in blokjes.
- Was de cherry tomaatjes en snijd ze in stukjes.
- Verwarm een 1/2 tl kokosolie in een pan.
- Fruit de gesnipperde ui hierin en roerbak ze glazig.
- Voeg de stukjes wortelpeterselie toe en een klein beetje water en laat het een paar minuutjes stoven.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe op de tomatenpuree na en stoof het in een paar minuten gaar.
- Voeg dan de tomaten puree toe en dien het op.
Over prei
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen tegen kanker, vooral maag- en darmkanker. Een van deze stoffen die daar juist verantwoordelijk voor is, zit met name in het groene deel van de prei.
Prei heeft een mildere smaak dan zijn familieleden de ui en de knoflook, maar net als zijn familieleden bevat prei zwavel. Zwavel heeft een goede invloed op de werking van de lever en op het cholesterolgehalte in het bloed.
Prei heeft vochtafdrijvende eigenschappen en werkt laxerend.
Prei bevat provitamine A, vitamine C, B11 en K en de mineralen kalium, natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.
Foliumzuur ( vitamine B11) is nodig voor de productie van hemoglobine en kalium verbetert de nierfunctie. Samen met zijn vochtafdrijvende werking helpt prei tegen aandoeningen als jicht en nierstenen. Het eten van prei helpt ook tegen keelpijn.
Het groene deel van de prei bevat de meeste voedingstoffen. Het is onder meer rijk aan antioxidanten en vezels.
Prei wordt veel verwerkt in soep. In soep is hij een uitstekende vochtafdrijver. Maar je kunt prei ook rauw in dunnen ringetjes gesneden verwerken in een salade. De smaak van prei gaat goed samen met vis of kip.
Belangrijke voedingstoffen in prei
Gerelateerde posts:









