Seitan

Ronnie de Winter • 16 januari 2022

een vleesvervanger die gluten bevat.

Seitan zijn  reepjes of stukjes met een vleesachtige structuur die gemaakt worden van tarwe-eiwit en water. Het is een goede vleesvervanger omdat het voldoende en volwaardige eiwitten bevat. 

Seitan heeft zelf niet veel smaak en neemt net als tofu de smaak aan van de de marinade of bouillon waarin ze bereid wordt.  In China, Japan, Korea en in landen van het Midden-Oosten wordt seitan al eeuwen gebruikt als vleesvervanger.

Seitan smaakt dan ook  heerlijk in oosterse gerechten. Maar ook in combinatie met rode kool en aardappelen kan seitan stoofvlees of hachee vervangen.

Pompoen met seitan

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 100 gram seitan ( potje)
  • 3 portobello's
  • 1 kleine oranje pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 laurierblad
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Borstel de portobello's schoon en snijd ze in plakken.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm wat kokos olie in een koekenpan en bak hierin de plakken portobello's tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een andere pan een klein beetje kokosolie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg als de ui glazig ziet, de stukjes pompoen, een laurierblad en wat vocht uit het potje van de seitan toe ( deze bevat waardevolle micronutriënten.
  • Laat de pompoen in 10 minuten gaar stoven.
  • Voeg de stukjes seitan toe en verwarm ze even mee.
  • Voeg tenslotte de gare plakjes portobello toe en dien het gerecht op met geroosterd brood of couscous.
Lekker met een salade van postelein, sinaasappel, komkommer en wat geitenkaas.

Over seitan


Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten als  magere runderlappen of een ribeye, maar bevat haast geen vet en heel weinig koolhydraten.  De eiwitten in seitan zijn goed afbreekbaar. Ze zijn bovendien hoogwaardig  (ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren) waardoor seitan een goede vleesvervanger is.  De eiwitten van seitan zijn opgebouwd uit vertakte aminozuren en deze vorm van eiwitten is naast een goede bouwstof ook een erg goede energiebron en helpen spieren sneller herstellen. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit en water en bevat hierdoor gluten. Seitan is dan ook niet geschikt voor mensen met een gluten tolerantie of allergie. 


De  waardevolle micronutriënten in seitan zijn betaïne en alfa-liponzuur. Betaïne bevordert het uithoudingsvermogen en gaat vervetting van de lever tegen. Alfa-liponzuur is een belangrijke antioxidant die vitamine C en E beschermt. Ook helpt deze stof om glucose om te zetten in energie, beschermt het de hersenen en ondersteunt de lever bij de ontgifting.

Aan mineralen bevat Seitan bevat ijzer.


Seitan wordt tijdens de bereiding meestal gekookt in een bouillon van tamari (sojasaus) en krijgt hierdoor een hartige smaak. Door de toevoeging van tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten sterk verhoogd. Soms wordt er ook kombu ( zeewier) aan de bouillon toegevoegd waardoor de hoeveelheid, mineralen en fytonutriënten toenemen.


Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More