Seitan

Ronnie de Winter • 16 januari 2022

een vleesvervanger die gluten bevat.

Seitan zijn  reepjes of stukjes met een vleesachtige structuur die gemaakt worden van tarwe-eiwit en water. Het is een goede vleesvervanger omdat het voldoende en volwaardige eiwitten bevat. 

Seitan heeft zelf niet veel smaak en neemt net als tofu de smaak aan van de de marinade of bouillon waarin ze bereid wordt.  In China, Japan, Korea en in landen van het Midden-Oosten wordt seitan al eeuwen gebruikt als vleesvervanger.

Seitan smaakt dan ook  heerlijk in oosterse gerechten. Maar ook in combinatie met rode kool en aardappelen kan seitan stoofvlees of hachee vervangen.

Pompoen met seitan

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 100 gram seitan ( potje)
  • 3 portobello's
  • 1 kleine oranje pompoen
  • 1 rode ui
  • 1 laurierblad
  • kokosolie
Bereidingswijze:
  • Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Borstel de portobello's schoon en snijd ze in plakken.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm wat kokos olie in een koekenpan en bak hierin de plakken portobello's tot ze gaar zijn.
  • Verwarm in een andere pan een klein beetje kokosolie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg als de ui glazig ziet, de stukjes pompoen, een laurierblad en wat vocht uit het potje van de seitan toe ( deze bevat waardevolle micronutriënten.
  • Laat de pompoen in 10 minuten gaar stoven.
  • Voeg de stukjes seitan toe en verwarm ze even mee.
  • Voeg tenslotte de gare plakjes portobello toe en dien het gerecht op met geroosterd brood of couscous.
Lekker met een salade van postelein, sinaasappel, komkommer en wat geitenkaas.

Over seitan


Seitan bevat ongeveer evenveel eiwitten als  magere runderlappen of een ribeye, maar bevat haast geen vet en heel weinig koolhydraten.  De eiwitten in seitan zijn goed afbreekbaar. Ze zijn bovendien hoogwaardig  (ze bevatten alle 9 essentiële aminozuren) waardoor seitan een goede vleesvervanger is.  De eiwitten van seitan zijn opgebouwd uit vertakte aminozuren en deze vorm van eiwitten is naast een goede bouwstof ook een erg goede energiebron en helpen spieren sneller herstellen. Seitan wordt gemaakt van tarwe-eiwit en water en bevat hierdoor gluten. Seitan is dan ook niet geschikt voor mensen met een gluten tolerantie of allergie. 


De  waardevolle micronutriënten in seitan zijn betaïne en alfa-liponzuur. Betaïne bevordert het uithoudingsvermogen en gaat vervetting van de lever tegen. Alfa-liponzuur is een belangrijke antioxidant die vitamine C en E beschermt. Ook helpt deze stof om glucose om te zetten in energie, beschermt het de hersenen en ondersteunt de lever bij de ontgifting.

Aan mineralen bevat Seitan bevat ijzer.


Seitan wordt tijdens de bereiding meestal gekookt in een bouillon van tamari (sojasaus) en krijgt hierdoor een hartige smaak. Door de toevoeging van tamari wordt de opname van de plantaardige eiwitten sterk verhoogd. Soms wordt er ook kombu ( zeewier) aan de bouillon toegevoegd waardoor de hoeveelheid, mineralen en fytonutriënten toenemen.


Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More