Linde

Ronnie de Winter • 14 april 2024

voor een heerlijk zachte thee!

Lindethee of bloesemthee wordt gemaakt van de bloemen van de lindeboom. Het is een bloementhee met een milde, zoete smaak en ontspannende eigenschappen. Deze thee vermindert stress en angst, verlicht hoofdpijn en keelpijn en zorgt voor een goede nachtrust.


Over lindebloesem


Lindebloesemthee bevat slijmstoffen die de slijmvliezen kunnen beschermen. De saponinen in de lindebloesemthee werken slijmoplossend en vooral de flavonoïden quercetine, rutine en astragaline ontstekingsremmend. Bij hoest, verkoudheid en keelontsteking zijn de slijmvliezen vaak geïrriteerd en aangetast. Lindebloesemthee verlicht dan de pijn en irritatie. En door haar ontstekingsremmende werking zal de verkoudheid eerder het veld ruimen.

Lindebloesemthee heeft een vochtafdrijvende werking. Ook dit is gunstig bij verkoudheid of koorts. Door meer te zweten wordt de koorts verlaagd.

Lindebloesemthee versterkt het immuunsysteem. De arabinogalactanen in Lindebloesem werken als natuurlijk prebioticum voor de darm. Deze stoffen hebben een gunstige invloed op ons darmslijmvlies. Ze herstellen en beschermen het.   De kwaliteit van de darmflora  en een juiste werking van de darmen bepalen voor een groot deel ons afweer systeem.   

Lindebloesemthee versterkten ons zenuwstelsel. Het heeft een rustgevende werking op het lichaam maar ook op de geest, verlaagt stress en helpt bij nerveuze klachten. Het gaat ook angst en slapeloosheid tegen.

Lindebloesemthee heeft een bloeddrukverlagende werking en is krampstillend. Het heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Het verlicht brandend maagzuur, gaat maag en darm krampen tegen en bevordert de eetlust.


Door de ontstekingsremmende en pijnstillende werking is lindethee ook in te zetten bij jicht en reumatische klachten.

Lindebloesemthee kun je goed combineren met andere kruiden zoals vlierbloesem, kamille, brandnetel of duizendblad. Als koude drank in de zomer is lindebloesemthee ook heel erg lekker fris.

En wanneer je lindebloesemthee gebruikt om je haar mee te spoelen wordt het heerlijk zacht. Toegevoegd aan je badwater gaat het huidirritatie, jeuk en eczeem tegen en bevordert de bloedcirculatie, waardoor een onzuivere huid en puistjes minder worden of verdwijnen.




Belangrijke voedingstoffen in lindebloesem

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



  • Quercitine

    - krachtige anti-oxidant

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More