Rode kool roerbakken
om zo veel mogelijk voedingstoffen te behouden.
Rode kool kun je lang bewaren. Hij blijft wel drie weken goed in de groentela van de koelkast. Is de kool eenmaal aangesneden dan is hij veel korter houdbaar. Slechts een dag of drie. Gebruik je niet de hele kool in één keer, dan is het een idee om de bladeren eraf te pellen en deze te snijden. De rest van de kool blijft zo gesloten. Snijd van het onderste gedeelte een schijfje af en bewaar het restant van de kool dan in de groentela van de koelkast. Hij blijft dan zeker nog twee tot drie weken goed.
Om rode kool te kunnen roerbakken snijd je de bladeren in heel dunne reepjes. De dikke nerven van de bladeren verwijder je. Deze hebben meer tijd nodig om te garen en zijn dus niet geschikt om te roerbakken.
Het voordeel van roerbakken is dat de kool maar korte tijd verhit wordt waardoor vooral de fytonutriënten, de B en C vitaminen zo min mogelijk verloren gaan.
Roergebakken rode kool
- 1/2 kleine rode kool
- 1 appel
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- citroensap
- zout en zwarte peper
- 10 walnoten
- olijfolie
- Snijd de rode kool in heel dunne reepjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Was de appel en snijd ze in reepjes of schijfjes.
- Hak de walnoten grof.
- Verwarm de olijfolie in een wok of hapjespan.
- Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze lichtjes.
- Voeg de fijne gesneden rode kool toe en roerbak ze 5-7 minuten.
- Voeg de appel toe en bak deze nog even 2 minuutjes mee tot ze wat zachter is.
- Voeg het citroensap toe en laat het geheel nog even een paar minuten sudderen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Strooi er de gehakte noten over.
Over rode kool
Rode kool is een sluitkool, de bladeren liggen strak om elkaar heen, en één van de oudste koolsoorten.
De paarse kleur van de rode kool wordt komt door de kleurstof antocyaan. Deze stof heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Verder is rode kool rijk aan vitamine C,E,K, B11, de mineralen kalium en calcium, bètacaroteen en vezels.
Rode kool bevat zwavel en helpt daarmee de lever zijn werk goed te doen en beschermt ons tegen ziektes van de lever en de gal.
Rode kool bevat de stof glutamine. Deze stof is nodig om het darmslijmvlies op te bouwen en te herstellen.
Vanwege de ontstekingsremmende antioxidanten, de glucosinolaten, helpt rode kool bij jicht en artritis. Deze glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rode kool kort ( 10 min.) te koken of te roerbakken.
Wil je rode kool toevoegen aan een salade over giet de reepjes rode kool dan eerst met kokend water. Hij is dan beter verteerbaar, maar behoudt een groot deel van zijn voedingswaarde.
Belangrijke voedingstoffen in rode kool
Gerelateerde posts:









