Romanesco
Een bloemkool met een nootachtige smaak!
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. Het is een koolsoort die het uitermate goed doet als ovenschotel.
De roosjes zijn snel gaar. Je kunt ze even voorkoken maar ze zijn ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren.
Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
Romanesco ovenschotel
vegetarische variant
- 1 romanesco
- 1 witte zoete aardappel
- 2 aardperen
- 2 teentjes knoflook
- 2 zongedroogde tomaatjes
- klein bolletje mozzarella
- zwarte peper
- beetje extra vierge olijfolie
- Maak de romanesco schoon en verdeel hem in kleine roosjes.
- Schil de zoete aardappel en de aardperen en snijd ze in blokjes.
- Kook in weinig water de romanesco roosjes, de blokjes aardperen en de blokjes zoete aardappel in 10 minuten gaar.
- Pel de knoflook en snijd ze fijn.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes evenals de mozzarella.
- Doe de romanesco roosjes, de blokjes aardpeer en zoete aardappel in een ovenschaal.
- Verdeel er de knoflookstukjes, de stukjes gedroogde tomaat en de mozzarella over.
- Strooi er wat zwarte peper over en zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Schenk er vlak voor het serveren een beetje extra vierge olijfolie over.
Over romanesco
Romanesco is een bloemkoolsoort en behoort net als de andere kolen tot de brassica-familie. Hij is eigenlijk de bloem van de kool en is eetbaar. Hij is licht groen van kleur en heeft net als bloemkool vele kleine roosjes in een bijzonder decoratieve vorm. De roosjes zijn snel gaar. 5 - 10 minuten koken of stomen is vaak voldoende om nog een lekkere bite te behouden. De kool heeft een wat nootachtige smaak die subtieler is dan die van bloemkool.
Romanesco bevat heel veel vitamine C. Maar ook carotenoïden, foliumzuur ( vitamine b11) vezels en vitamine K zijn goed vertegenwoordigd. Verder bevat hij de mineralen, mangaan, fosfor en kalium.
De othiocyanaten die elke koolsoort bevat en dus ook romanesco zijn kankerwerend.
Romanesco smaakt goed met kaas, ui, knoflook, tomaat, sperzieboontjes en paddenstoelen. En is een feestelijke groent op tafel.
Belangrijke voedingstoffen in romanesco
Gerelateerde posts:









