Maak je eigen smoothie

Ronnie de Winter • 24 mei 2020

 Een paar aandachtspunten

Over een gezonde smoothie

Wil je tussen de maaltijden door ook wat groenten nuttigen dan is een smoothie een geweldig tussendoortje.
De smoothie bevat een vloeistof, een eiwithoudend product, groente, fruit, gezonde vetten en een smaakmaker.
Deze ingrediënten worden met een blender door elkaar gemixt om zo een glad geheel te krijgen wat je kunt drinken.

Een paar kanttekeningen hierbij:
  • Bij het blenden en mixen oxideren de voedingstoffen wat ten koste gaat van hun voedingswaarde. Snijd daarom de ingrediënten eerst klein en mix slechts kort. Zaden en gehakte noten kun je na het mixen toevoegen. Zo is de smoothie beter te "kauwen" en wordt daardoor vermengd met speeksel wat de vertering ten goede komt.
  • Het beste is om de smoothie direct na het maken te nuttigen voor het behoud van zoveel mogelijk voedingsstoffen.
  • Het toevoegen van kaneel, kruidnagelpoeder of cardamon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt.
  • Voeg maar een beetje fruit toe en juist veel groenten. Een schijfje citroen (zonder schil) mee blenden maakt je smoothie lekker fris en zorgt voor een betere vertering van de vetten.
Een smoothie die goed is samengesteld is gemakkelijk verteerbaar, voedzaam en geeft energie.

Een goede basis voor een smoothie is een banaan als fruit, (een banaan maakt de smoothie romig) en kokosrijstmelk of amandelmelk met water (ca. 250 ml) als vloeistof.
Snijd de groenten klein, bladgroenten zijn heel geschikt, maar ook bleekselderij, wortel, komkommer, radijs etc. Voeg ze toe en blend dit kort.
Voeg een eiwitpoeder toe zoals b.v.hennepzaadeiwit en een eetlepel kokosrasp en een eetlepel chia of hennepzaad.
Voeg als smaakmaker wat vanille, kaneel cacao nibs, munt of citroensap toe.
Blend nogmaals kort en voeg als laatste wat gehakte noten toe voor wat extra bite..

Combineer en varieer al naar gelang wat het groente en fruit seizoen te bieden heeft.

Smoothie

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram andijvie
  • wat munt blaadjes
  • 200 ml amandel yoghurt
  • 1el eiwitpoeder

    Bereidingswijze:

    • Haal de schil van de banaan en snijd hem in plakjes.
    • Was de andijvie en snijd hem in grove stukken.
    • Was de stengels van de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
    • Mix alle ingrediënten in een blender tot een smoothie.
    Garneer de smoothie met wat walnoten.

    Andere ideeën voor ingrediënten:
      • 1 avocado
      • 200 ml amandelmelk
      • 1 el eiwitpoeder
      • 1 el kokosrasp
      • 1 el cashewnoten
      • 100 gr spinazie
      • klein beetje vanille
      • 1 th rauwe cacao snippers
      of:

          Nieuwe titel
        • 1 banaan
        • een paar koolbladeren
        • 200 ml kokosrijstmelk
        • 1 el kokosrasp
        • 1 el hennepeiwitpoeder
        • 2 el gepeld hennepzaad


        Gerelateerde posts:

        door Ronnie de Winter 27 april 2025
        Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
        door Ronnie de Winter 27 april 2025
        Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
        door Ronnie de Winter 20 april 2025
        Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
        door Ronnie de Winter 13 april 2025
        Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
        door Ronnie de Winter 6 april 2025
        Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
        door Ronnie de Winter 30 maart 2025
        Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
        door Ronnie de Winter 23 maart 2025
        Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
        door Ronnie de Winter 16 maart 2025
        Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
        door Ronnie de Winter 9 maart 2025
        Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
        door Ronnie de Winter 2 maart 2025
        Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
        Show More