Maak je eigen smoothie
Ronnie de Winter • 24 mei 2020
Een paar aandachtspunten
Over een gezonde smoothie
Wil je tussen de maaltijden door ook wat groenten nuttigen dan is een smoothie een geweldig tussendoortje.
De smoothie bevat een vloeistof, een eiwithoudend product, groente, fruit, gezonde vetten en een smaakmaker.
Deze ingrediënten worden met een blender door elkaar gemixt om zo een glad geheel te krijgen wat je kunt drinken.
Een paar kanttekeningen hierbij:
- Bij het blenden en mixen oxideren de voedingstoffen wat ten koste gaat van hun voedingswaarde. Snijd daarom de ingrediënten eerst klein en mix slechts kort. Zaden en gehakte noten kun je na het mixen toevoegen. Zo is de smoothie beter te "kauwen" en wordt daardoor vermengd met speeksel wat de vertering ten goede komt.
- Het beste is om de smoothie direct na het maken te nuttigen voor het behoud van zoveel mogelijk voedingsstoffen.
- Het toevoegen van kaneel, kruidnagelpoeder of cardamon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt.
- Voeg maar een beetje fruit toe en juist veel groenten. Een schijfje citroen (zonder schil) mee blenden maakt je smoothie lekker fris en zorgt voor een betere vertering van de vetten.
Een smoothie die goed is samengesteld is gemakkelijk verteerbaar, voedzaam en geeft energie.
Een goede basis voor een smoothie is een banaan als fruit, (een banaan maakt de smoothie romig) en kokosrijstmelk of amandelmelk met water (ca. 250 ml) als vloeistof.
Snijd de groenten klein, bladgroenten zijn heel geschikt, maar ook bleekselderij, wortel, komkommer, radijs etc. Voeg ze toe en blend dit kort.
Voeg een eiwitpoeder toe zoals b.v.hennepzaadeiwit en een eetlepel kokosrasp en een eetlepel chia of hennepzaad.
Voeg als smaakmaker wat vanille, kaneel cacao nibs, munt of citroensap toe.
Blend nogmaals kort en voeg als laatste wat gehakte noten toe voor wat extra bite..
Combineer en varieer al naar gelang wat het groente en fruit seizoen te bieden heeft.
Smoothie
Ingrediënten:
- 1 banaan
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gram andijvie
- wat munt blaadjes
- 200 ml amandel yoghurt
- 1el eiwitpoeder
Bereidingswijze:
- Haal de schil van de banaan en snijd hem in plakjes.
- Was de andijvie en snijd hem in grove stukken.
- Was de stengels van de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
- Mix alle ingrediënten in een blender tot een smoothie.
Garneer de smoothie met wat walnoten.
Andere ideeën voor ingrediënten:
- 1 avocado
- 200 ml amandelmelk
- 1 el eiwitpoeder
- 1 el kokosrasp
- 1 el cashewnoten
- 100 gr spinazie
- klein beetje vanille
- 1 th rauwe cacao snippers
of:
- Nieuwe titel
- 1 banaan
- een paar koolbladeren
- 200 ml kokosrijstmelk
- 1 el kokosrasp
- 1 el hennepeiwitpoeder
- 2 el gepeld hennepzaad
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.