Radijs
Ronnie de Winter • 17 mei 2020
Kleine rode knolletjes vol voedingsstoffen!
Over radijsjes
De radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee verwant aan de koolsoorten. Ze bevat net als de andere leden van deze familie de fytronytrïenten; glucosinolaten en sulforafanen. Deze krachtige antioxidanten remmen kankercellen en de glucosinolaten stimuleren het lichaam daarnaast om oude, beschadigde en dode cellen op te ruimen. Sulforafaan houdt de bacterie heliobacter pylori binnen de perken die zich in de maag bevindt. Deze bacterie kan ontstekingen veroorzaken, wanneer hij zich vrij kan vermenigvuldigen.
Samen met de andere fytonutriënten in de radijs ondersteunen deze antioxidanten ontgiftings processen in het lichaam en verbeteren zehuidaandoeningen.
De antioxidanten verdwijnen voor het overgrote deel bij het koken. Radijs is één van de soorten van deze familie die we bijna altijd rauw eten en waardoor we volop van deze goede stoffen profijt kunnen hebben.
De radijs bevat veel verschillende vitaminen en mineralen maar allemaal in geringe hoeveelheden. Het is echter voeding die schimmelwerend werkt en effectief is tegen de schimmel Candida Albicans.
De eerste radijsjes van het seizoen bevatten de meeste voedingsstoffen. Verse radijsjes zijn hard en mooi rood van kleur. Het loof fris en groen. Wil je radijsjes bewaren haal dan het loof eraf. Met loof eraan worden radijsje gauw slap. Als het loof mooi is kun je het gebruiken in salades of in je smoothie. Het blad smaakt pittig en bevat veel gezonde voedingstoffen met name ijzer en foliumzuur.
Radijsjes kun je gemakkelijker verteren als je ook het blad erbij eet.
Munt, appel, rood fruit en spinazie in combinatie met radijs en kokosrijstmelk vormt een heerlijke en heel gezonde smoothie.
Witlofsalade met radijs
Ingrediënten:
- 1 struikje wilof
- 8 radijsjes met loof
- 1 el hennepzaad
- 1 el hennepzaadolie
- 1/2 el citroensap
- zwarte peper
Bereidingswijze:
- Maak de witlof schoon en snijd het in dunne reepjes. Besprenkel het met citroensap.
- Was de radijsjes en het loof, snijd het worteltjes aan de onderkant eraf.
- Snijd het loof in kleine reepjes.
- Schaaf de radijsjes in dunne plakjes.
- Doe alles in een schaal.
- Maak een dressing van het citroensap, hennepzaad olie en zwarte peper.
- Schenk de dressing over de groenten.
- Strooi het hennepzaad over de salade.
Gerelateerde posts:

Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.

Lieve lezers,
Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud.
Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor.
Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.