Radijs

Ronnie de Winter • 17 mei 2020

Kleine rode knolletjes vol voedingsstoffen!

Over radijsjes

De radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee verwant aan de koolsoorten. Ze bevat net als de andere leden van deze familie de fytronytrïenten; glucosinolaten en sulforafanen. Deze krachtige antioxidanten remmen kankercellen en de glucosinolaten stimuleren het lichaam daarnaast om oude, beschadigde en dode cellen op te ruimen. Sulforafaan houdt de bacterie heliobacter pylori binnen de perken die zich in de maag bevindt.  Deze bacterie kan ontstekingen veroorzaken, wanneer hij zich vrij kan vermenigvuldigen.
Samen met de andere fytonutriënten in de radijs ondersteunen deze antioxidanten ontgiftings processen in het lichaam en verbeteren zehuidaandoeningen.
De antioxidanten verdwijnen voor het overgrote deel bij het koken. Radijs is één van de soorten van deze familie die we bijna altijd rauw eten en waardoor we volop van deze goede stoffen profijt kunnen hebben.
De radijs bevat veel verschillende vitaminen en mineralen maar allemaal in geringe hoeveelheden. Het is echter voeding die schimmelwerend werkt en effectief is tegen de schimmel Candida Albicans.

De eerste radijsjes van het seizoen bevatten de meeste voedingsstoffen. Verse radijsjes zijn hard en mooi rood van kleur. Het loof fris en groen. Wil je radijsjes bewaren haal dan het loof eraf. Met loof eraan worden radijsje gauw slap. Als het loof mooi is kun je het gebruiken in salades of in je smoothie. Het blad smaakt pittig en bevat veel gezonde voedingstoffen met name ijzer en foliumzuur.
Radijsjes kun je gemakkelijker verteren als je ook het blad erbij eet.

Munt, appel, rood fruit en spinazie in combinatie met radijs en kokosrijstmelk vormt een heerlijke en heel gezonde smoothie.

Witlofsalade met radijs
Ingrediënten:
  • 1 struikje wilof
  • 8 radijsjes met loof
  • 1 el hennepzaad
  • 1 el hennepzaadolie
  • 1/2 el citroensap
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de witlof schoon en snijd het in dunne reepjes. Besprenkel het met citroensap.
  • Was de radijsjes en het loof, snijd het worteltjes aan de onderkant eraf.
  • Snijd het loof in kleine reepjes.
  • Schaaf de radijsjes in dunne plakjes.
  • Doe alles in een schaal.
  • Maak een dressing van het citroensap, hennepzaad olie en zwarte peper.
  • Schenk de dressing over de groenten.
  • Strooi het hennepzaad over de salade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Haventje - ontmoeting
door Ronnie de Winter 24 augustus 2025
Een echte ontmoeting is meer dan een gesprek. Het is zien, luisteren, aanwezig zijn. Niet vluchtig, maar echt. Wanneer heb jij voor het laatst iemand écht ontmoet? Lees hier mijn nieuwste blog over de kracht van echte ontmoetingen
bloemkoolsalade
door Ronnie de Winter 17 augustus 2025
Een salade die vult, knapperig is én bomvol goede voedingsstoffen zit. Deze heerlijke bloemkoolsalade met aardappelen is een perfect bijgerecht bij de barbecue, een lichte lunch op een zomerse dag of gewoon als gezonde maaltijdsalade.
rode bietjes
door Ronnie de Winter 10 augustus 2025
Een recept van geroosterde rode bietjes met geitenkaas en rucola en achtergrondinformatie over de gezondheidsvoordelen van rode bietjes. Uitleg over het roosteren (karamaliseren) van bietjes; hoe je dat op een goede en gezonde manier kan doen!
Een aquarel van een terras in stilte
door Ronnie de Winter 3 augustus 2025
De stilte tussen de momenten – Het verhaal achter "Terras in de stilte" Een werk waarin het moment tussen dag en nacht tastbaar wordt. Geen drukte, geen rumoer – alleen een zacht licht, een verlaten plein, en de stilte die ruimte laat voor jouw verhaal. Nu te zien in de online galerie
Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Show More