Radijs

Ronnie de Winter • 17 mei 2020

Kleine rode knolletjes vol voedingsstoffen!

Over radijsjes

De radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie en is daarmee verwant aan de koolsoorten. Ze bevat net als de andere leden van deze familie de fytronytrïenten; glucosinolaten en sulforafanen. Deze krachtige antioxidanten remmen kankercellen en de glucosinolaten stimuleren het lichaam daarnaast om oude, beschadigde en dode cellen op te ruimen. Sulforafaan houdt de bacterie heliobacter pylori binnen de perken die zich in de maag bevindt.  Deze bacterie kan ontstekingen veroorzaken, wanneer hij zich vrij kan vermenigvuldigen.
Samen met de andere fytonutriënten in de radijs ondersteunen deze antioxidanten ontgiftings processen in het lichaam en verbeteren zehuidaandoeningen.
De antioxidanten verdwijnen voor het overgrote deel bij het koken. Radijs is één van de soorten van deze familie die we bijna altijd rauw eten en waardoor we volop van deze goede stoffen profijt kunnen hebben.
De radijs bevat veel verschillende vitaminen en mineralen maar allemaal in geringe hoeveelheden. Het is echter voeding die schimmelwerend werkt en effectief is tegen de schimmel Candida Albicans.

De eerste radijsjes van het seizoen bevatten de meeste voedingsstoffen. Verse radijsjes zijn hard en mooi rood van kleur. Het loof fris en groen. Wil je radijsjes bewaren haal dan het loof eraf. Met loof eraan worden radijsje gauw slap. Als het loof mooi is kun je het gebruiken in salades of in je smoothie. Het blad smaakt pittig en bevat veel gezonde voedingstoffen met name ijzer en foliumzuur.
Radijsjes kun je gemakkelijker verteren als je ook het blad erbij eet.

Munt, appel, rood fruit en spinazie in combinatie met radijs en kokosrijstmelk vormt een heerlijke en heel gezonde smoothie.

Witlofsalade met radijs
Ingrediënten:
  • 1 struikje wilof
  • 8 radijsjes met loof
  • 1 el hennepzaad
  • 1 el hennepzaadolie
  • 1/2 el citroensap
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de witlof schoon en snijd het in dunne reepjes. Besprenkel het met citroensap.
  • Was de radijsjes en het loof, snijd het worteltjes aan de onderkant eraf.
  • Snijd het loof in kleine reepjes.
  • Schaaf de radijsjes in dunne plakjes.
  • Doe alles in een schaal.
  • Maak een dressing van het citroensap, hennepzaad olie en zwarte peper.
  • Schenk de dressing over de groenten.
  • Strooi het hennepzaad over de salade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More