Zoete aardappel

Ronnie de Winter • 10 mei 2020

Lekker in een maaltijdsoep

Over de zoete aardappel

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, behoort tot de winde familie en is zoet en kruimig. Hij bevat veel fructose en inuline. Inuline is een koolhydraat die heel langzaam verteert en de fructose is een snel verteerbare koolhydraat. De combinatie van deze twee in de zoete bataat houden elkaar in evenwicht. Ook de vezel pectine, waar de zoete aardappel rijk aan is, voorkomt dat de suikers snel in heb bloed worden opgenomen. Hierdoor is de glycemische waarde van de bataat lager dan die van gewone aardappels, die vooral zetmeel als koolhydraten bevat. Als de bloedsuiker beter in balans blijft, hoeft het lichaam minder insuline aan te maken en is je lichaam minder geneigd vet op te slaan.
De manier waarop je de zoete aardappel bereid heeft echter ook invloed op de glycemische waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe sneller  de bloedsuiker stijgt. Koken of stomen zorgt ervoor dat de glycemische waarde van de zoete aardappel laag blijft, lager dan die van gekookte aardappels. Maar bakken en frituren verhoogt de glycemische waarde zeer. Chips van bataat is dus net zo ongezond als chips van gewone aardappels wat glycemische index betreft.

Zoete aardappels zijn een goede bron van magnesium, een mineraal dat stress en angst vermindert en bij ouderen ook goed werkt tegen slapeloosheid.
De oranje kleur van zoete aardappels laat zien dat ze rijk zijn aan bètacaroteen. Deze stof zet ons lichaam om in vitamine A, een krachtige antioxidant en in vet oplosbaar.
Tryptofaan wat nodig is om serotonine aan te maken, ons gelukshormoon, is ook goed vertegenwoordigd in deze knol.
Veel van deze stoffen en andere antioxidanten zitten in de schil. Borstel daarom een bataat goed schoon en kook of stoom en eet hem met schil.

We hebben oranje bataten maar ook paarsen. Deze laatste bevatten nog wat andere antioxidanten die ook ontstekingsremmend en kankerremmend zijn. Hoe donkerder de kleur van een knol, groente of fruit hoe meer antioxidanten hij bevat.

Bataat is een goede bron van choline, die ook ontstekingsremmend werkt.

Wanneer de zoete bataat gekookt en afgekoeld is, bevat hij veel resistent zetmeel. Dit is een soort vezel wat pas in de dikke darm verteert en onder invloed van dit vezel produceert de dikke darm vitaminen en gezonde vetten. Daarnaast voedt resistent zetmeel de goede darmbacteriën en werkt dus als een probiotica. Resitent zetmeel brengt ook ontstekingen tot rust en verbetert de zuurgraad in de darmen.
Het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Om zo veel mogelijk resitent zetmeel  te laten vormen in de bataat, kook je de baat eerst in 10 minuten gaar en laat je hem afkoelen. Vervolgens zet je hem een nacht in de koelkast weg en eet je hem de volgende dag.

De winderigheid die zoete bataat kan veroorzaken komt door raffinose, een in de bataat aanwezige suiker. Deze wordt pas verteerd in de dikke darm waarbij gassen ontstaan die tot winderigheid leiden. De ene bataat bevat meer raffinose dan de andere. Naarmate je vaker een zoete aardappel eet raakt je spijsvertering gewend en zal de winderigheid afnemen.

Maaltijdsoep met zoete aardappel

In een maaltijd soep kun je in korte tijd heel veel groenten verwerken. Een goede aanvulling van vitaminen en mineralen.

Benodigdheden:
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bataat ( zoete aardappel)
  • 1 schijf knolselderij
  • 1/2 steel broccoli
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • ca 2 el kleingesneden loof van de selderijknol of van de bleekselderij of anders een bosje selderij
  • 1 1/2 blokje kruidenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de uien, de knoflook schoon en snijd ze klein.
  • Schil de bataat en de knolselderij en snijd ze in kleine blokjes.
  • Rasp de winterpeen en snijd hem in kleine blokjes.
  • Schil de broccolistengel en snijd deze ook in kleine blokjes.
  • Was de stengels bleekselderij en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook glazig.
  • Voeg dan de fijn gesneden bataat, de klein gesneden broccoli stengel, de helft van de in blokjes gesneden knolselderij, de bouillon blokjes en ca 1 liter water toe.
  • Breng het aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep.
  • Voeg dan de overige ingrediënten toe op het fijngesneden selderij loof na.
  • Breng de soep tegen de kook aan en laat het 5 minuten trekken.
  • Zet dan het vuur uit. Voeg het fijn gesneden loof toe en maak de soep op smaak met peper en zout.

Lekker met geroosterd brood en een groene salade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More