Ontbijt

Ronnie de Winter • 21 mei 2023

anders dan anders...

Het ontbijt vormt het begin van de dag wat eten betreft. Ik ben gewend fruit  en een groentesapje te nemen als ontbijt en dat beviel me altijd heel erg goed. Na het ontbijt doe ik 45 minuten yoga en de beweging na het fruit groentesap ontbijt zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel redelijk in balans blijft.

Na de yoga kleed ik mij aan en dan neem ik een "tweede ontbijt". Dit tweede ontbijt bestaat uit havermoutpap met noten, zaden wat kokosvlokken, lijnzaadolie en een paar goij bessen en de kruiden saffraan, kaneel, kardamon en kruidnagel.

Door de havermoutpap "aan te kleden" blijft de bloedsuikerspiegel ook redelijk in balans.

Aangezien ik 's morgens het liefst fysiek bezig ben, vlakt de beweging ook nog eens de bloedsuikerspiegel af.


Het nadeel van een dubbel ontbijt is, is dat het lichaam wel twee keer spijsverteringssappen moet maken, en omdat er in dit ontbijt best wel wat koolhydraten zitten, moet de alvleesklier ook de nodige insuline aanmaken.

Na wat speurwerk heb ik besloten om toch mijn ontbijt aan te passen ( ik ben ook geen 20 meer)  om te kijken of het nog anders kan...


En jazeker...

Nu neem ik in de ochtend, na twee glazen water, komkommer, bleekselderij, 7 blauwe bessen, een kwart banaan en 2 eetlepels volle yoghurt (stand).

Ik neem mijn groentesapje aangevuld met wat eiwitpoeder.

Een kop hennepthee.

En dan eet ik de havermoutpap met iets minder havermout erin en iets meer water.


Dan scharrel ik een kwartiertje wat in huis ( opruimen etc.) en daarna doe ik 45 minuten yoga, kleed me aan en heb de rest van de ochtend voor me.


Wat blijkt: ik kan ruim 4 1/2 uur op dit ontbijt, zonder behoefte te hebben aan tussendoortjes. De bloedsuikerspiegel blijft gemakkelijk in balans, ook zonder fysieke inspanning. Ik voel me rustig en de bewegingsdrang is aanzienlijk minder.

Het lichaam hoeft maar één keer spijsverteringssappen aan te maken en kan de rest van de tijd spenderen het voedsel verder te verteren.


Zeker bij het ouder worden heeft dit voordelen. Als je jong bent, maakt het lichaam gemakkelijk spijsverteringssappen aan. Zo rond je veertigste wordt dit heel geleidelijk minder. Hierdoor kan je minder in één keer eten. Voor mannen ligt het anders dan voor vrouwen. Mannen maken altijd al meer spijsverteringssappen aan dan vrouwen. Bovendien is de dunne darm bij mannen korter dan bij vrouwen. Voeding blijft dus bij vrouwen langer in het spijsverteringskanaal. Mannen hebben bovendien meer spierweefsel dan vrouwen en zullen daardoor ook meer voeding nodig hebben om deze spieren te onderhouden en kunnen dus ook meer suikers in de spieren opslaan dan vrouwen. Vrouwen zullen de suikers eerder omzetten in vet.

Bij ouder worden vermindert ook de spierkracht. De spieren worden dunner en kunnen dus minder suikers opslaan.  Overtollige suikers worden omgezet in vet. Voor vrouwen neemt de spierkracht tijdens en met name na de overgang snel af. Blijf je dan hetzelfde aantal koolhydraten eten dan wordt dit omgezet in vetweefsel.


De spijsvertering vraag ontzettend veel energie van ons lichaam. Hoe ouder je wordt hoe minder energie erover blijft voor andere dingen.  Door minder vaak op een dag te eten, hoeft het lichaam minder spijsverteringssappen aan te maken en houdt het energie over. Energie die je kan gebruiken om te bewegen en leuke dingen te doen. Maar het blijft belangrijk wel de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Want daarmee geef je het lichaam wat het nodig heeft om al die processen in stand en aan de gang te houden.


Geen spijsvertering is hetzelfde en daarom zal de ene zweren bij een Engels ontbijt ( wat veel vet en eiwit bevat en weinig koolhydraten) terwijl de ander toch veel liever een aangevuld granen ontbijt heeft. Het ligt ook heel erg aan je werkzaamheden. Of je de hele dag achter de pc werkt of dat je fysiek arbeid hebt, maakt uit in wat je nodig hebt, om de dag mee te beginnen. Echter voor een ieder geldt dat het voor de gezondheid belangrijk is om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.

 

In plaats van een fruit ontbijt...

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 1/8 komkommer
  • 1 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels volle yoghurt (stand)
  • 7 blauwe bessen
  • 1/4 banaan

Bereidingswijze:
  • Snijd de kwart banaan in hele kleine stukjes.
  • Was de bleekselderij en komkommer en snijd ze in stukjes.
  • Was de blauwe besjes.
  • Doe alles ik een schaaltje en roer het goed door elkaar.

I.p.v. blauwe bessen kun je ook 2 aardbeien nemen.
 in plaats van een 1/8 banaan ook een 1/2 appel of 1/2 sinaasappel.
Bedenk dat als je zoet lekker vindt, je algauw meer fruit er in wilt. Door het fruit heel klein te snijden, krijg je een zoeter smaak terwijl je niet meer toevoegt.


Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More