Paksoi stamppot

Ronnie de Winter • 29 juni 2025

Gezond, Makkelijk en Verrassend lekker!

Ben je toe aan iets anders dan de standaard boerenkool of andijvie? Dan is deze stamppot met paksoi een heerlijke twist op een oer-Hollandse klassieker.

Paksoi, een frisse en knapperige bladgroente uit de Aziatische keuken, doet het verrassend goed in een stamppot. Het resultaat is een smeuïg, licht gerecht dat toch heerlijk verwarmt op koude dagen. En: binnen 30 minuten staat het op tafel!


Waarom kiezen voor paksoi?


Paksoi is niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook een echte gezondheidsbooster. Deze groente is:


  • Rijk aan vitamine C – ondersteunt je immuunsysteem
  • Een bron van calcium – goed voor je botten en tanden
  • Laag in calorieën – ideaal als je op je voeding let
  • Bevat antioxidanten – die helpen je lichaam beschermen tegen vrije radicalen
  • Bevat foliumzuur en vitamine K – goed voor je bloedvaten en hersenen


Tofu vult dit mooi aan als plantaardige eiwitbron, rijk aan ijzer en calcium (vooral als je kiest voor verrijkte tofu). Ideaal dus als je gezond én zonder vlees wilt eten.


Kortom: een slimme keuze voor je lichaam én je smaakpapillen!


Recept: Paksoi Stamppot met tofu en Mosterd


Ingrediënten (voor 2–3 personen):


  • 600 g kruimige aardappelen
  • 1 struik paksoi
  • 200 g  tofu wokblokjes
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 1 el grove mosterd
  • 50 ml melk
  • beetje roomboter
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: geraspte kaas of gebakken uitjes als topping


Zo maak je het:


  • Aardappelen koken
    Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 minuten gaar in ruim water met een snufje zout.
  • Paksoi voorbereiden
    Was de paksoi grondig. Snijd de witte stelen in dunne reepjes en het blad grof. Houd deze apart: de stelen hebben een iets langere bereidingstijd dan het blad.
  • Ui en tofu bakken
    Verwarm de olie in de pan en fruit hier de ui in. Als de ui glazig ziet voeg dan de tofu blokjes toe.
  • Paksoi kort roerbakken
    Voeg de stelen van de paksoi toe aan de tofu met ui en bak 2-3 minuten mee. Voeg daarna het blad toe en laat dit kort slinken (1-2 minuten). Zet het vuur uit.
  • Aardappelpuree maken
    Giet de aardappels af en stamp ze fijn met wat water of melk, een klontje boter of olie en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper.
  • Samenvoegen
    Roer het paksoi-tofu-ui mengsel door de aardappelpuree tot alles goed gemengd is.
  • Serveren
    Serveer de stamppot warm, eventueel met wat geraspte kaas of gebakken uitjes voor extra crunch.


Variatietips


  • Extra smaak? Bak champignons mee.
  • Extra pit? Voeg een snufje chilivlokken of wat geraspte oude kaas toe.
  • Zin in een oosterse twist? Roer een klein beetje sesamolie door de puree en garneer met geroosterde sesamzaadjes.


Kortom...


Deze paksoi stamppot is alles wat je zoekt: voedzaam, snel, origineel én bomvol vitamines. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je gezond wilt eten zonder gedoe. Probeer het eens — grote kans dat het een nieuwe favoriet wordt!


Voor een overzicht van gezonde voeding en recepten:

Gezonde Voeding ABC

Meer recepten van koolsoorten


Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
Show More