Groentepasta met paddestoelen

Ronnie de Winter • 22 juni 2025

Lekker met geitenkaas!

De magie van paddenstoelen en pure groenten


Soms ontstaan de lekkerste gerechten simpelweg uit wat je nog in huis hebt. Een handvol tomaten, een paar paprika’s, restjes paddenstoelen en een zak spinazie bleken de perfecte basis voor een voedzame, kleurrijke maaltijd. Deze groentepasta met geitenkaas is zo'n gerecht: pure seizoensgroenten, rijk aan smaken en vol textuur. Wat dit recept bijzonder maakt, is het gebruik van verschillende soorten paddenstoelen die elk hun eigen karakter bijdragen — van de robuuste portobella tot de aardse shiitake.

Daarnaast zorgt linzenpasta niet alleen voor een stevige bite, maar ook voor extra eiwitten en vezels. Het resultaat is een vegetarische maaltijd die voedzaam, verrassend en vooral ontzettend lekker is. Perfect voor doordeweeks, maar ook chic genoeg voor een etentje.


Bereidingswijze – Koken met gevoel en gelaagde smaken


De kracht van dit recept zit in de opbouw van smaken. Door eerst de specerijen kort te roosteren, haal je hun etherische oliën naar boven, wat het gerecht die warme, bijna mediterrane diepgang geeft. Daarna bak je de ui en knoflook op een rustig vuur: de basis van bijna elk goed gerecht.

Vervolgens voeg je laag voor laag de groenten toe — eerst de stevige paprika en paddenstoelen, dan de sappige tomaatjes en zachte spinazie. Zo behouden alle ingrediënten hun eigen textuur en smaak. De linzenspirali meng je er als laatste doorheen, samen met een scheutje kookvocht om alles mooi te laten binden.

Als finishing touch zorgt de geitenkaas voor een romige frisheid die prachtig contrasteert met de aardse paddenstoelen. De zwarte peper maakt het geheel af, en voilà — je hebt een vegetarisch gerecht met karakter, dat zowel voedzaam als elegant is.


Recept: Groentepasta met geitenkaas en gemengde paddenstoelen


Ingrediënten (voor 2 personen):



  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 6 pruimtomaatjes, in stukjes
  • 2 puntpaprika's, in reepjes
  • 200 g spinazie
  • 3 bosuitjes, in ringen
  • 2 champignons, in plakjes
  • 2 kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 portobella, in repen
  • 1 shiitake, in reepjes
  • 150–200 g linzenspirali
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 100 g zachte geitenkaas


Bereiding:


  • Rooster het venkelzaad en komijnzaad kort in een droge pan tot ze beginnen te geuren. Zet apart.
  • Kook de linzenpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, bewaar een kopje kookvocht.
  • Verhit olijfolie in een grote pan. Fruit de ui 2 minuten, voeg knoflook en de specerijen toe. Bak 1 minuut.
  • Voeg de paprika toe en bak 4 minuten. Voeg daarna de champignons, kastanjechampignons, portobella en shiitake toe. Bak tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
  • Voeg de tomaatjes en bosui toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de spinazie toe en laat deze slinken.
  • Meng de gekookte pasta erdoor. Voeg indien nodig wat kookvocht toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  • Serveer met verkruimelde geitenkaas en eventueel een drupje olijfolie.


Paddenstoelen: meer dan een bijrol


Wist je dat paddenstoelen veel meer zijn dan een lekkere toevoeging? Ze vormen een volwaardige, voedzame en culinaire krachtpatser in de vegetarische keuken:


  • Rijk aan umami: Dankzij hun natuurlijke glutamaten versterken ze de hartige smaak in elk gerecht.
  • Voedingswaarde: Ze zijn arm aan calorieën maar rijk aan B-vitamines, selenium, koper en vezels.
  • Vitamine D: Sommige paddenstoelen maken vitamine D aan onder UV-licht — net als onze huid.
  • Structuur en body: De portobella is een perfecte vleesvervanger door zijn stevige bite.
  • Gezondheid: Shiitake bevat lentinan, een stof die het immuunsysteem kan ondersteunen.
  • Bewaartip: Bewaar paddenstoelen in een papieren zak, niet in plastic — zo blijven ze langer vers.


Voor een overzicht van gezonde voeding en recepten:

Gezonde Voeding ABC

Meer recepten van diverse voedingsmiddelen




mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More