Pastinaaksoep
lekker met wat geitenkaas en walnoten!
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden.
Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af.
Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Pastinaaksoep
zwarte pe
- 3 kleine aardappels
- 4 pastinaak (geschild, in dunne plakjes), ca 500 gram
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- 1 el extra vierge olijfolie
- wat zachte geitenkaas
- 1 tl tijm
- 1 tl komijnpoeder
- zwarte peper en zout
- 50 gram walnoten
- wat mosterd
- Schil de pastinaak en de aardappels en snijd ze in stukjes.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze in hele kleine stukjes.
- Verwarm de olie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook.
- Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de tijm en de komijnpoeder toe.
- Bak nog een minuutje en voeg dan voeg dan de stukjes aardappel en pastinaak toe.
- Voeg ca 500 ml water toe. en breng het geheel aan de kook.
- Zet dan het vuur laag en laat de groente gaar worden in ca 10 minuten.
- Pureer de soep.
- Voeg wat water toe tot je de dikte die je wilt en maak op m=smaak met mosterd, peper en zout.
- Serveer de soep met wat fijn gehakte walnoten en wat geiten kaas
Over pastinaak
De pastinaak is rijk aan de mineralen kalium, magnesium, fosfor, zink, mangaan en ijzer en de vitamines B (met name foliumzuur en vitamine B5), C, E en K.
Foliumzuur ( B11) gaat osteoporose en dementie tegen en kalium helpt de bloeddruk verlagen.
Daarnaast bevatten deze geelwitte wortels veel oplosbare vezels die het cholesterolgehalte verlagen en preventief op hart- en vaatziekten werken.
Pastinaak is vochtafdrijvend en helpt tegen cellulitis.
Hij bevat ook veel antioxidanten en is hierdoor ontstekingsremmend.
De vochtafdrijvende en ontstekingsremmende werking kunnen effect hebben bij reumatische klachten.
De pastinaak bevat ook wat eiwitten, die licht verteerbaar zijn, en heeft maar weinig calorieën. De zoete smaak wordt veroorzaakt door de inuline die deze wortel rijk is. Inuline is een oplosbare vezel die onze darmflora zeer op prijs stelt. De goede bacteriën nemen door deze vezel in aantal toe en de slechte bacteriën worden minder. Hierdoor wordt ons immuunsysteem verbeterd.
Wanneer de wortel nog in de grond zit terwijl het vriest, wordt de pastinaak wat zoeter en lekkerder van smaak.
Belangrijke voedingstoffen in pastinaak
Gerelateerde posts:









