Stevia

Ronnie de Winter • 8 oktober 2023

Blaadjes met een zoete smaak!

Stevia is een plantje waarvan de blaadjes erg zoet smaken. Het plantje is niet winterhard. Zodra er nachtvorst komt, gaat het plantje dood.

Je kunt de blaadjes wel goed drogen. En op deze manier een voorraadje opbouwen voor de winter. Of je kunt het plantje in een kas laten overwinteren. Dan heb je er in mei weer plezier van. De groene blaadjes zijn heel erg geschikt om een gerecht wat te zoeten. Je hebt er maar weinig van nodig want de zoete smaak van de blaadjes is sterk. Het is lekker in salades, maar ook in curry's of sauzen. Het kruid is ook nog eens heel gezond vanwege zijn fytonutiënten. Voeg je teveel aan een gerecht toe dan kan stevia een bittere nasmaak krijgen. Dus let op: maar weinig toevoegen aan een gerecht!

Dressing met stevia

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 el citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 el Griekse yoghurt
  • zwarte peper en zout
  • 3 blaadjes stevia
Bereidingswijze:
  • Doe het citroensap in een kommetje.
  • Voeg zwarte peper een klein beetje zout, de yoghurt en de mosterd toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg dan beetje voor beetje de olijfolie toe en roer steeds goed door.
  • Snijd de stevia blaadjes heel fijn.
  • Voeg ze toe aan de dressing en roer nog een laatste keer door.

Over stevia

Stevia is een plant die ook wel honingkruid wordt genoemd. De blaadjes van de steviaplant smaken zoet.  Als je ze niet wast, blijft de natuurlijk zoete smaak het meest behouden.  De zoetkracht van groene stevia is groot.  Je hoeft er dan ook maar heel weinig van te gebruiken om een gerecht te zoeten.  Gebruik je echter teveel dan gaat de bittere nasmaak overheersen. Stevia heeft ook een licht drop-achtige smaak. Het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid. Heb je die eenmaal gevonden dan is dit kruid heel erg gezond en lekker.

Stevia is ook gedroogd te krijgen in poedervorm. Dan is de dosering nog veel belangrijker. Je gebruikt gauw teveel. Een mespuntje is vaak meer dan genoeg.

Stevia plantjes zijn zeer sterk. Hun sterke zoete, bittere smaak houdt insectenvraat tegen. De blaadjes zien er dan ook heel fris uit en kunnen zonder gewassen gebruikt worden.


Stevia verlaagd het bloedsuiker- en het insuline gehalte in het bloed.  Het heeft een positieve invloed op de suikerstofwisseling.

Het kruid werkt bloeddrukverlagend bij mensen die een hoge bloeddruk hebben. Voor mensen met een normale tot lage bloeddruk en bij diabetici werkt stevia niet bloeddrukverlagend.

Stevia heeft een ontstekingsremmende werking, het gaat kanker en aderverkalking tegen en het heeft een regulerende invloed op het immuunsysteem.

Stevia poeder kun je gemakkelijk over doseren. Dit is met verse stevia blaadjes veel minder gauw het geval.

Een paar blaadjes is vaak al genoeg om een dressing te zoeten.

Doordat je er maar zo weinig van gebruikt voegen de vitaminen , mineralen en fytonutriënten die dit kruid niet zo heel veel toe aan je maaltijd.

Het is met name goed om te gebruiken voor aan een gerecht een licht zoete smaak toe te voegen. Voeg de in stukjes gesneden blaadjes stevia pas op het laatst toe.

 

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More