Rode peper

Ronnie de Winter • 15 oktober 2023

Stimuleert de spijsvertering!

Verwar de rode pepers niet met de zwarte peper. Zwarte peperkorrels zijn de besjes van de piper nigrum, een tropische plant. Hun scherpe smaak komt door de stof piperine. Rode pepers zijn de vruchten van de peperplant, capsicum annuum, die familie is van de nachtschade familie zoals, de paprika, de tomaat en ook de aardappel dat zijn.  de rode pepers worden gedroogd en fijngemalen tot cayennepeper of chilipoeder. De scherpe smaak van de rode peper komt door de stof capsaïcine. Deze stof geeft echter ook bescherming aan de darmwand. Ook helpt de stof tegen spijsverteringsklachten en kan het kiespijn of hoofdpijn verminderen.



Alternatieve saté saus

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 el tahin
  • 1 rode peper
  • 1 el citroensap
  • 5 blaadjes stevia
  • 1 el Japanse sojasaus
  • eventueel wat gekookt water
Bereidingswijze:
  • Was de rode peper en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • Doe de tahin een een schaaltje.
  • Voeg het citroensap, de fijn gesneden rode peper (ook de zaadjes) en de Japanse sojasaus toe.
  • Roer goed door.
  • Snijd de stevia blaadjes heel klein en voeg ze toe.
  • Voeg gekookt water toe totdat je de gewenste dikte van de saus bereikt.
Lekker bij snijboontjes met rijst.

Over rode pepers


Zoals elk voedingsmiddel hebben rode pepers voor- en nadelen voor ons lichaam.  Rode pepers bevatten veel antioxidanten. Ze remmen hiermee het ontstaan van kanker en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Doordat ze de perifere bloedcirculatie verbeteren, is peper ook aan te raden bij artritis en artrose. Ook spierpijnen worden verzacht door een rode peper olie (Door rode pepers in olie te koken en af te laten koelen).

Maar hoewel pepers de darmwand beschermen, kunnen gevoelige darmen de scherpte van de pepers soms niet goed verdragen. Ook mensen die last hebben van maagzuur verdragen rode pepers minder goed.


De scherpte  en het branderige gevoel dat bij het eten van rode pepers ontstaat, is te verzachten door wat olie te nemen of een voedingsmiddel met wat vet zoals melk of yoghurt te eten. Ook kroepoek, gebakken in vet, kun je eten om het effect van capsaïcine te neutraliseren.

Bij het snijden van pepers kan het ook gebeuren dat de huid geïrriteerd raakt. Wrijf uw huid in met een beetje olie vooraf aan het snijden of  mocht de huid al geïrriteerd zijn, wrijf er dan alsnog een beetje olie over.

Gebruik rode peper in kleine hoeveelheden.

Rode pepers kunnen bijdragen aan het op een gezond gewicht komen en blijven van het lichaam. 

Rode peper geeft nl. een gevoel van verzadiging en remt hierdoor de eetlust. Rode pepers zorgen er ook voor dat (lichaams)vetten verbrand worden, wat energie geeft (warmte o.a.) en ze zorgen ervoor dat er minder vetten uit de voeding worden opgenomen.

En capsaïcine heeft een positieve invloed op de productie van adrenaline en noradrenaline. Deze twee hormonen verbranden suikers en vetreserves in het lichaam. 

De scherpe smaak van rode pepers overheersen snel een gerecht. Gebruik slechts weinig en proef het gerecht eerst alvorens meer toe te voegen. Je kunt ook wat rode peper poeder er apart bij geven, of een eigen bereide sambal ervan maken.


Rode pepers zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten verder vitamine B en K  en de mineralen ijzer, mangaan en koper.

Belangrijke voedingstoffen in rode peper

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Capsaïcine

    - is een alkaloïde

    - onstekinsremmend

    - antibactirieel

    - pijnstillend

    - verlicht jeuk

    - slecht in water oplosbaar

    - redelijk in vet oplosbaar


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More