Andijviesalade
met gegrilde paprika.
Wanneer je de andijvie rauw eet zoals in een salade, heb je minder van deze groente nodig dan dat je de andijvie kookt, roerbakt of als stamppot verwerkt. Een halve krop is voor twee personen meer dan genoeg. Om de bittere smaak van de andijvie wat af te zwakken is in deze salade gekozen voor de toevoeging van een gegrilde paprika. Paprika is van zichzelf al enigszins zoet maar door hem te grillen wordt hij nog veel zoeter en zachter van smaak. De hoeveelheid stevia die je toevoegt is afhankelijk van hoe zoet de paprika is geworden.
Zongedroogde tomaatjes zijn van zich zelf zout, zodat je in de dressing minder zout kan toevoegen. De olie, het citroensap en het zout zijn nodig in een dressing om rauwe groenten beter te kunnen verteren.
Als je noten of kaas ( een bron van vet) toevoegt aan de salade, dan is het goed om daar met je dressing rekening mee te houden en dan minder olie in de dressing te verwerken.
Echter het zuur (citroensap en mosterd) en de olie dienen wel in een goede balans te zijn anders kan je de dressing niet goed mengen.
Meestal rekenen we 1 deel zuur op 2 delen olie.
Wil je niet teveel olie toevoegen en toch een dikkere dressing maken, dan is wat yoghurt aan de dressing toevoegen of wat mosterd een goede oplossing.
Andijviesalade
- 1/2 krop andijvie
- 1 rode paprika (puntpaprika)
- 1 à 2 gedroogde tomaten
- 5 blaadjes stevia
- wat verse bieslook
- 8 walnoten
- citroensap of appelazijn
- extra vierge olijfolie
- mosterd
- zwarte peper
- zout
- Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Verwarm de grill voor en doe de stukjes paprika op de bakplaat.
- Gril ze in de oven 5 - 10 minuten tot ze zacht zijn.
- Laat de stukjes paprika afkoelen.
- Was de andijvie, sla ze droog en snijd ze in kleine reepjes.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en week ze in een klein beetje water.
- Was de bieslook en snijd ze fijn.
- Snijd de stevia blaadjes fijn.
- Rooster de walnoten. hak ze daarna grof.
- Doe de andijviereepjes, de gehakte walnoten, de fijngesneden bieslook en de stukjes paprika in een schaal.
- Maak van het citroensap, de mosterd, de olie, zwarte peper en zout een dressing.
- Voeg de stukje gedroogde tomaat en het weekwater toe en roer goed door.
- Voeg dan de stevia toe.
- Schenk de dressing over de salade en dien meteen op.
Over Andijvie
Andijvie is het hele jaar door goed te verkrijgen. Het is een bittere groente en behoort tot de cichoreifamilie. De bitterstoffen in andijvie ondersteunen de lever het lichaam te ontgiften en ze zuiveren het bloed. Andijvie is vochtafdrijvend en de vele vezels zorgen voor een betere darmfunctie waardoor voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Het is een groente die een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Verse andijvie heeft de voorkeur want zoals elke bladgroente, bevat het dan de meeste voedingstoffen. Andijvie bevat veel van het in vet oplosbare vitamine K en in verhouding veel van het mineraal mangaan. Mangaan speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en bij de aanmaak van botten en kraakbeen. Vitamine K speelt ook een rol bij de bot aanmaak en het onderhoud hiervan omdat deze vitamine helpt bij het opslaan en vasthouden van calcium opslaat. Andijvie is voor gezonde botten o.a. dus een belangrijke groente.
De donkergroene bladeren bevatten het meeste bladgroen en daarmee het meeste chlorofyl. Dit is een stof die zware metalen aan zich bindt en ze op deze manier afvoert.
De bittere smaak van andijvie wordt verzacht als je deze groenten combineert met een zoetere groente zoals de rode puntpaprika, pompoen, zoete aardappel, worteltjes, ui of pastinaak.
Andijvie is een groente die net zoals bietjes, spinazie en postelein veel oxaalzuur bevat.
Door de hoeveelheid oxaalzuur zijn deze groenten niet geschikt om elke dag te eten. Om het oxaalzuur te neutraliseren wordt er als eiwitbron walnoten toegevoegd in deze salade. Het calcium in de noten zorgt ervoor dat het oxaalzuur gebonden wordt en het lichaam verlaat zonder onze eigen mineralen voorraad aan te spreken. In plaats van noten kun je ook een beetje zachte geitenkaas toevoegen.
Belangrijke voedingstoffen in andijvie
Gerelateerde posts:









