Kidneybonen schijven

Ronnie de Winter • 29 oktober 2023

met een groene salade!

Deze schijven vormen met een groene salade een volledige maaltijd.  De schijven kun je van te voren klaar maken en in de koelkast bewaren. Ook zijn ze koud lekker te eten, maar met het kille weer van november ook heerlijk warm zo uit de oven.

De basis van deze schijven is een puree gemaakt van zoete bataat, pompoen en kidneybonen. Aan gevuld met kruiden. De dikte van de puree kun je aanpassen door de hoeveelheid psyllium en boekweitvlokken. Hoe meer je hiervan toevoegt hoe dikker en compacter de puree wordt.

Door de schijven in de oven te verwarmen onttrek je vocht aan de schijven waardoor ze naast lekker warm ook steviger zijn geworden.

Kidneybonen schijven

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 potje kidneybonen
  • 1/4 pompoen
  • 1 zoete bataat
  • 1ui
  • 2 teentjes knoflook
  • wat boekweitvlokken
  • beetje psyllium
  • kokosolie extra vierge
  • oregano
  • kurkuma
  • venkelzaad
  • komijnzaad
  • cayennepeper
  • zwarte peper, zout
Bereidingswijze:
  • Schil de bataat en snijd hem in stukjes.
  • Was de pompoen, snijd hem in stukjes en kook hem in weinig water gaar samen met de stukjes bataat.
  • Stamp ze fijn tot een puree.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en rooster hierin het komijn- en het venkelzaad.
  • Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig.
  • Spoel de kidneybonen af en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Voeg de kidneybonen, de kruiden, de psyllium, de boekweitvlokken en het ui/knoflookmengsel toe aan de puree en roer het goed door tot een er een dik deeg ontstaat.
  • Vul de deeg ringen met dit mengsel en maak er schijven van.
  • Laat de schijven opstijven in de koelkast voor later gebruik of verwarm ze 15 - 20 minuten in een oven op 150 graden, zodat er wat vocht verdampt en ze lekker warm worden.

Lekker met een groene salade.

Over kidneybonen


Kidneybonen vallen onder de gedroogde peulvruchten. Gedroogde bonen bevatten veel ijzer. Andere mineralen die ze bevatten zijn magnesium, calcium, molybdeen, mangaan, koper, fosfor, zink, kalium en selenium. Molybdeen ontgift en kan het zware metaal kwik binden. Ze zijn rijk aan vitamine B en vitamine E. Vooral vitamine B9 is erg goed vertegenwoordigd.

Hoe meer kleur de peulvruchten hebben hoe meer antioxidanten ze bevatten.

De antioxidanten die gekleurde bonen bevatten zijn vooral anthocyaninen. Deze zijn kankerwerend.

De fystorolen hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Gedroogde peulvruchten bevatten heel veel vezels. Dit bevordert een goede stoelgang. Gifstoffen kunnen zich aan de vezels hechten en op deze manier ons lichaam verlaten.

Peulvruchten zijn in combinatie met granen een eiwitbron die heel goed vlees kan vervangen.

Peulvruchten bevatten naast goede stoffen ook stoffen die nadelig zijn voor de mens. Zo bevatten ze lectinen. Gluten behoren bijv. o.a. tot de lectinen. Deze stoffen worden door verhitting niet helemaal onschadelijk gemaakt en kunnen ervoor zorgen dat het lichaam (de darmen) de voedingstoffen moeilijker uit de voeding kunnen halen. Ook kunnen ze het darmslijmvlies beschadigen.

Daarom is het goed om peulvruchten af te wisselen met andere eiwitbronnen.

Het fytinezuur in de gedroogde peulvruchten breekt af door het weken van de peulvruchten in ruim lauw water met wat citroensap of appelazijn eraan toegevoegd . Wanneer je wat zure groenten tijdens de bereiding aan een bonengerecht toevoegt zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier bevordert dit de vertering.

Peulvruchten zijn erg verzurend voor het lichaam daarom is het belangrijk om voldoende basische voeding (groene bladgroenten met name) erbij te eten voor de juiste balans.



Belangrijke voedingstoffen in kidneybonen

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More