Winterwortels

Ronnie de Winter • 5 november 2023

Vol bètacaroteen ( pro vitamine A)

Inmiddels liggen er weer winterwortels van de nieuwe oogst in de schappen van de winkel. De winterwortel is bij uitstek geschikt voor een winterse stoofpot. Bekend natuurlijk van de hutspot, maar ook in combinatie met een zoete bataat en kikkererwten is een heerlijke stoofschotel te maken. Serveer een groene salade vooraf om de de spijsvertering vast in gang te zetten en om de maaltijd compleet te maken.

Winterwortelstoof

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 zoete bataat (wit)
  • 1 peterseliewortel
  • 1 grote winterwortel
  • 1 rode ui
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 á 2 el tomatenpuree
  • beetje kokosolie
  • 2 tl kaneel
  • cayennepeper naar smaak of een Spaanse peper
  • 1 laurierblaadje
  • zwarte peper
  • 1 blikje of potje kikkererwten (kidneybonen zijn ook erg lekker)
Bereidingswijze:
  • Schil de bataat en snijd hem in blokjes.
  • Rasp de peterseliewortel en de winterwortels en snijd ze in blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Verwarm de kokosolie in de pan en fruit hierin de ui.
  • Voeg de stukjes bataat, wortel en peterseliewortel toe en bak even mee.
  • Voeg de kruiden toe en bak even mee.
  • Voeg de tomatenpuree, het bouillonblokje toe en wat water en roer goed door.
  • Breng het aan de kook en laat het op een zacht vuurtje gaar worden in ca. 10 minuten.
  • Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Voeg ze toe aan de stoof en warm ze goed door.
  • Maak op smaak met zwarte peper.

Over wortels


Wortels zijn er in soorten en maten. De grootste is de winterwortel. Lekker zoet en uitermate geschikt om puree van te maken of om rauw te raspen voor een wortelsalade. Maar ook in een smoothie doet een wortel het goed. En zelfs kun je hem gebruiken als zoetmaker in een granenontbijt met yoghurt. De bospeen is een kleinere wortel die in een bosje wordt verkocht. Ze zijn meestal in de zomer verkrijgbaar in de winkels. De waspeen zijn wortels zonder loof die gewassen zijn. Ze zijn het hele jaar door te koop. Deze wortels zijn iets minder zoet dan de winterwortel. We hebben ook regenboog wortels. Dit zijn paarse, witte, gele en oranje wortels die samen worden verkocht.


Verse wortelen zijn stevig en het loof ziet er fris uit. Een verse wortel breekt als je hem buigt. Als je wortels in de koelkast wil bewaren, haal dan het loof van de wortels. Het loof onttrekt veel vocht aan de wortels waardoor de wortels slap worden. Het loof kun je gebruiken in een salade, smoothie of je kunt er een pesto van maken. Je kan ook wat loof fijn snijden en als garnering gebruiken.


Rauwe wortels zijn voor de tanden zeer gezond. Door het kauwen wordt de speeksel afgifte gestimuleerd en is er een juist zuurgraad in de mond, waardoor het tandglazuur sterk blijft. Een wortel heeft maar weinig koolhydraten en geen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Bovendien wordt tandplak door het kauwen op een wortel verwijderd waardoor cariës worden voorkomen. 


Wortels bevatten niet veel suiker, al smaken ze zoet. Door het koken of stomen worden wortels wat zoeter en het bètacaroteen beter opneembaar. Een beetje olie verhoogt de opneembaarheid van bètacaroteen nog meer.


Het loof bevat eiwitten, mineralen , vitaminen en veel chlorofyl. Deze laatste stof kan giftige stoffen aan zich binden en zo deze uit ons lichaam verwijderen. Wortelloof smaakt wat bitter. Combineer het loof met een zoete smaak (zoals dus de wortel, maar ook gember, kaneel of cashewnoten). Dan wordt de smaak wat zachter en kan je van zijn goede voedingstoffen genieten.


Belangrijke voedingstoffen in wortels

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Groene aspergesoep met geitenkaas
door Ronnie de Winter 27 juli 2025
Proef de lente in een kom! Deze groene aspergesoep met zachte geitenkaas is romig, vol smaak en zó makkelijk te maken. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht bij een zomers diner. Bekijk het recept op de blog!
wilgen aquarel
door Ronnie de Winter 20 juli 2025
Verbinding ontstaat in de kleinste momenten. Een blik, een stilte, een eerlijk woord. Je hoeft het niet te forceren – alleen aanwezig zijn is soms al genoeg. In mijn nieuwste blog schrijf ik over wat verbinding écht betekent.
Geroosterde aardappel, broccoli en knoflooksaus
door Ronnie de Winter 13 juli 2025
Een makkelijke vegetarische maaltijd die gezond is én comfortfood-waardig aanvoelt. Ideaal voor doordeweeks, en ook perfect als bijgerecht bij een feestelijke tafel. Achtergrond informatie over broccoli.
Een aquarel van een molen
door Ronnie de Winter 6 juli 2025
Stilstaan onder iets groots – het verhaal achter de aquarel: Onder de wieken
Paksoi stamppot
door Ronnie de Winter 29 juni 2025
Recept van paksoi stamppot en achtergrond informatie over paksoi.
Groentepasta met paddenstoelen
door Ronnie de Winter 22 juni 2025
Recept van groentepasta met paddenstoelen en achtergrond informatie over de bereiding en over de voedingingswaarden van paddenstoelen.
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
Show More