Tomaat

Ronnie de Winter • 12 november 2023

Een stimulerende vruchtgroente!

Om maximaal te genieten van de voedingstoffen die de tomaat ons te bieden heeft is een combinatie van rauw en gekookte tomaat het beste.

Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas kunnen we dan niet zo goed het lycopeen opnemen wat juist beter beschikbaar komt voor ons lichaam bij het koken van de tomaat.  Het aantal vitamine neemt jammer genoeg weer af bij koken.

Door wat gezonde vetzuren toe te voegen, wordt het lycopeen al beter opneembaar.

Echter door een tomatensoep rauw klaar te maken, een klein beetje olijfolie toe te voegen en het slechts kort te verwarmen kunnen we het voordeel hebben van alle goede stoffen in de tomaat.

Tomatensoep (koud)

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 10 kerstomaatjes en 4 - 6 trostomaten
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groente bouillonblokje
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • zwarte peper
  • 1 laurierblaadje
  • gedroogde oregano en basilicum
  • water
Bereidingswijze:

  • Was de kerstomaatjes en trostomaten en snijd ze in stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Verwarm de olijfolie in de pan.
  • Fruit hierin de ui en de knoflook.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de stukjes tomaat, het bouillonblokje, de tomatenpuree en de kruiden toe.
  • Roer goed door.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Voeg water toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
  • Doe de koude soep in een goed afgesloten bak. Liefst met zo weinig mogelijk lucht.
Bewaar de soep in de koelkast.
Wil je de soep serveren, verwarm de soep dan in een pan. Kook de soep niet, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard blijven.

Over tomaat


De tomaat behoort tot de familie van de nachtschade. Net zoals de aardappel en de paprika. Een groene tomaat bevat dan ook net als een groene aardappel solanine. Dit is een giftige stof. Groene tomaten kun je dus niet eten. Laat de tomaat eerst goed rijpen, zodat hij mooi rood is en snijd de groene steelaanzet weg.
De tomatenplant vindt zijn oorsprong in Amerika en is door Columbus naar Europa gebracht. In Nederland doet de tomaat het goed onder glas of op een beschutte plek.
Als tomaten in de zon rijpen en biologisch geteeld zijn, hebben ze een heerlijke smaak en bevatten ze veel vitaminen, mineralen, fruitzuren en etherische oliën. De tomaat is caloriearm, geeft een verzadigend gevoel en werkt stimulerend op het lichaam. Hij beschermt ons tegen infecties en bevordert door zijn vezels de stoelgang. Het lycopeen in de tomaat heeft in combinatie met andere antioxidanten in de tomaat een kankerremmende werking.
Er bestaan vele tomatensoorten. De pomodori en de pruimtomaatjes zijn het zoetst.
 
Door tomaten te verwarmen neemt het lycopeen gehalte toe. Voegen we een beetje vet toe, zoals b.v. olijfolie dan wordt het lycopeen beter in het lichaam opgenomen.
Vooral tomatenpuree bevat veel lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die vrije radicalen vernietigt.
Tomaten zijn rijk aan chroom. Dit mineraal houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.
De zuren in tomaat versnellen de stofwisseling en zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen. Ze helpen vetten oplossen en af te voeren. Bij het stoven van vis of vlees zorgt het toevoegen van tomaat ervoor dat de vis of het vlees lekker mals wordt.


De tomaat bevat veel mineralen en heet een alkaliserende werking op het lichaam. Ondanks zijn voedingszuren is de tomaat niet zuurmakend en laat hij geen zure reststoffen achter in de urine.
 
Verse tomaten zijn stevig en hebben een helderrode kleur. Tomaten bewaar je het beste op kamertemperatuur



Belangrijke voedingstoffen in tomaat

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More