Weetjes

Ronnie de Winter • 5 maart 2023

om elke dag je voeding mee aan te vullen...

Aan het eind van de winter verlangen we naar de lente. We hebben behoefte aan frisse en verse groenten en de knollen, wortels en kolen die ons in de winter van dienst zijn geweest, willen we graag vervangen door lichtere groetensoorten. Dat is ook nodig voor ons lichaam.

In de frisse lentegroenten zitten vele mineralen, vitaminen en fytonutriënten, die in de wintergroenten door het lange bewaren steeds minder zijn geworden. Helaas is het nog maar begin maart en hoewel al hier en daar wat lentegroenten worden aangeboden zoals bijvoorbeeld raapsteeltjes, kunnen we wel wat opfrissers gebruiken in de vorm van kruiden, specerijen en andere nuttige voedingstoffen.


Wist je dat.....


....Citroen een heel krachtig medicijn voor ons lichaam is? Het ontgift ons lichaam en bouwt het immuunsysteem weer op. Het geeft energie, het zuivert de huid en de lever. En het zorgt ervoor dat vet beter door ons spijsverteringsstelsel verteerd wordt. Bij veel recepten op deze site en in dit blog vind je als ingrediënt een schijfje citroen. Zelfs zo'n klein schijfje toevoegen aan een maaltijd met kool, peulvruchten of vis of vlees maakt deze al veel beter te verteren.


....Kaneel een fantastische ontstekingsremmer is? Deze specerij zorgt tevens dat de suikerspiegel in balans blijft, het laat de suikerspiegel dalen en verwijdert schimmels uit het lichaam. Het werkt goed tegen diarree.


....Gember zeer goed is voor de vetverbranding en een krachtige ontgifter is? Gember heeft een sterke werking tegen bacteriën, gaat misselijkheid tegen, is goed bij keelpijn, maag- en darmproblemen, menstruatieklachten en gaat schildklierproblemen tegen.


....Komkommer de suikerspiegel doet dalen? Komkommer is ook goed voor de huid. Het sap werkt preventief tegen puistjes, geneest wondjes en oneffenheden.


....Avocado een verjongende werking heeft op  onze huid en onze haren? Het maakt ons haar vol en dik. En reguleert het vocht in de huid. Wanneer je een avocado eet, gebruik dan de pit om deze over je gezichtshuid te rollen. Je geeft je huid zo een avocadomasker-massage.

Laat het tien minuten intrekken en spoel je gezicht dan af met wat lauw water.


....Kruidenthee erg lekker is en een krachtige genezende werking kan hebben? Elke dag kruidenthee drinken, verschillende kruiden in verschillende samenstellingen, waarbij je je intuïtie laat leiden welke thee je op welk moment drinkt, kan een zeer weldadige invloed op je lichaam hebben.


....Kurkuma een sterke ontstekingsremmer is? Dagelijks een theelepeltje (afgestreken) houdt je lichaam jong en komt je gezondheid ten goede. Het een sterk en krachtig antibioticum. Kurkuma wordt beter opgenomen door het lichaam als je de kurkuma combineert met wat vet ( b.v. kokosolie) en zwarte peper.


De natuur biedt ons vele voedingsmiddelen die van zichzelf al een medicinale werking op ons lichaam hebben. Natuurlijk voedsel is ons beste medicijn.


Gerelateerde posts:

mus in aquarel
door Ronnie de Winter 15 juni 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
snijbonen
door Ronnie de Winter 8 juni 2025
Snijbonen zijn zo’n heerlijke, bescheiden groente die je eindeloos kunt combineren. Ze zijn zacht van smaak, licht verteerbaar en passen perfect in zowel Hollandse als Oosterse gerechten. Zelf combineer ik ze graag met zilvervliesrijst – puur, voedzaam en vullend zonder zwaar te zijn. In dit blog artikel het recept van snijbonen met kikkererwten en rijst en achtergrond informatie over het weken van snijbonen.
Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
Show More